hilmirdadaud.blogspot.my

Image Slider

Assalammualaikum...

Selamat Pengantin Baru kepada adik lelaki Amy yang selamat diijabkabulkan minggu lepas. Mereka bernikah pada hari Jumaat tapi Amy tak dapat datang nasib baik ada adik2  dan saudara mara.  Tak delah terasa sangat kehilangan kedua orang tua kami.

Hari Sabtu, majlis persandingan mereka baru dapat Amy pergi. Nasib baiklah KL dan Senawang tak jauh. Adik Amy kawin ngan org Senawang, N9. 

Nizam dan Nasha Nani.

Kalau masa Amy dulu, pengantin lelaki pun mak andam tu uruskan yang ni pulak hanya pakaikan tengkolok (yg kat kepala tu.. klu salah sorry tau) dan samping aje. Itu pun kat tepi jln sebelum berarak. Amy ingatkan nak sapu sikit bedak ke kat muka dia tapi tak jadi sbb ingatkan mak andam yg nak buat rupanya dia biarkan pengantin lelaki tu naik pelamin dgn muka berkilat.

Naik aje pelamin hujan pun turun.. nasib baik kalau tengah berarak tu hujan turun abis basah pengantin.


Majlis ni dibuat kat balairaya. Sembilan dulang hantaran dari pihak kami. Alamak.. coklatku tak nampaklah nampak reben dia aje. Kotak cupcake tu simple sangat sebab tak sempat nak hias kotaknya. Nasib baik ada reben.. lekatkan kan aje.


Irfan dan Faris bersama pak ngah dan mak ngahnya. Anak2 Amy asyik bertanya kenapa pulak mereka kena panggil mak ngah yang mereka tahu sebelah amy mereka ada pak ngah aje.  Lama Amy menerangkan pada mereka baru mereka faham.
Assalammualaikum...

Kejap aje dah bulan Disember.. pantas betul masa berlalu. Umur pun dah semakin meningkat.. huhuhu. 



Minggu lepas Amy sibuk sangat sampai tak sempat nak mengadap laptop. Sebelum ni Amy ada bagitau yg rumah Amy masih belum siap sepenuhnya walaupun dah dekat 3 tahun kami duduk. Hari Isnin minggu lepas tulah kerja Amy.. mengecat kat laluan nak ke bilik ni. Masih lagi tak siap sebab cat tak cukup.




Hari selasa start belajar buat bunga daripada fondant. Nak buat untuk hantaran  adik lelaki Amy yang telah selamat diijabkabulkan hari Sabtu yang lepas. Amy belajar kat internet aje. 

Kami sebelah lelaki ni tak delah buat persediaan sangat memandangkan kedua ibu bapa kami telah pergi 12 tahun yang lalu, kami adik beradik dan nenek buat mana yang mampu aje. 




Lama jugak nak membuat bunga2 fondant ni, memandangkan ni first time.. tangan pulak keras ambik masa berhari2 nak jadinya. Tu baru bunga yang simple belum lagi yang susah2. 

Barulah tahu mengada2 si fondant ni, kalau hari hujan susah betul dia nak terbentuk.. lembek aje asyik nak kena on aircond barulah ok.

Hari Jumaat baru start nak meletak bunga2 kat atas cupkek. Nak buat kek mesti Amy fail ngan fondant ni kalau pakai buttercream mesti comot2 + tersumbat lagilah sinki Amy tu.

Mula-mula main letak2 aje dulu tengok cantik ke tak... kaler maner yang lagi cantik.




 Try macam ni pulak.. 



Akhirnya inilah hasilnya... hari Sabtu pukul 2 pagi baru selesai. Jumaat petang tu sempat lagi Amy gi Jln Masjid India nak mencari kotak punya pasal. Kotak yang Amy beli untuk cupcake tu tak muat pulak.

Cupcake tu kek coklat dan Amy letak coklat ganache kat atasnya. Biasanya orang letak buttercream tapi malas punya pasal Amy guna coklat ganache aje... senang dan sedap.



Amy singgah Hanifa sekali untuk beli coklat. Kenapa Amy beli kat Hanifa nanti Amy akan bagitau kat n3 seterusnya. Ni gambar yang belum siap punya tau... yang dah siap pun tak delah cantik pun just simple aje. 
Sepanjang minggu tu memang tidur dah pagi aje.. kerja2 mengecat pun tergendala.. kain baju yang belum berlipat tu jgn ceritalah. Bila dah mcm gunung tu lagilah tak bersemagat nak melipatnya.
Assalammualaikum...

Kejap aje dah hari Khamis kan... cuti sekolah pun dah dekat 2 minggu. Cuti kali ni belum ada rancangan nak pergi mana2... lagi pun en hubby susah nak dapat cuti. 

Hajat di hati.... nak gi Singapore tapi memandangkan passport yg tak di renew lagi + $$$$ + cuti en hubby yg tak pasti = Macam tak tercapai aje. Kalau dapat balik Melaka pun best jugak.. kat sana dah ada mcm2 skang ni ... angan-angan ajelah jawabnya.

Semalam bukan main Amy risau lagi bila header kat blog ni dah hilang. Semuanya gara2 Amy memandai mendelete gambar kat piccassa tu, tak pasal2 kena buat header baru. Buat Yg ringkas aje dah.... kang rumah tak berkemas masak pun tak asyik mengadap komputer aje kejenya.

Amy sangat berterima kasih kepada Lyafrina kerana sudi berkongsi jalan penyelasaian bg masalah Amy tu. Kepada sesiapa yang tak boleh nak upload gambar bila melebihi had bolehlah klik kat sini


Gambar kabur pulak... sorrylah ye, kalau letak ex-large tu nanti tulisan Admin tu tak nampak pulak.

Setelah ikut step by step akhirnya dah boleh upload gambar balik. Lepas ni dah boleh keluarkan cerita2 basi Amy tu.

Assalammualaikum...

Hari ni Amy plan nak share cerita2 basi Amy tu tapi bila nak upload gambar dah tak boleh pulak. Dia kata Amy dah guna max 1G kat picasa, kalau nak upgrade kena bayar pulak. Alaaa takkan kena bayar kottttt.

Sedih betul laaa. Amy try delete gambar2 yg ada kat dlm picasa tu tapi dia kata .....




Ni boleh upload sbb Amy dah delete gambar yang dulu2 tu...



Pastu jadi macam ni...

Boleh sesiapa tolong macam mana nak atasi masalah ni.  Kepada yg dah lama menjadi blogger... pernah tak jadi macam ni....



Assalammualaikum....


Hari ni Amy nak sambung cerita Akuaria.. gambar sebenarnya ada byk lagi tapi Amy malas nak buat banyak part, so ... apa yang boleh masuk Amy masukkan sekali kat dlm ni... hihihi..

Tak mau cerita banyak layan ajelah cerita bergambar ni... 




En Shark yang sedang bersiar-siar ..




2 ekor jerung sedang berenang beriringan.. pusing2 pun situ jugak.. nasib ko lah jerung.



Itu dia... tak clear pulak gigi dia. Maklumlah kamera tipun aje. Rasanya kalau kat laut betul2 ni dah lama kami kena ngap ni... 


Si Penyu.. 


Mula2 masuk kat sini bukan main excited lagi budak2 ni..


Ni Amy bagi nama ikan polkadot.. sesuka hati aje kan hihihi..


Yang ni tak tau.. 


Ada banyak ikan pari yang basar2..


En hubby pun tak melepaskan peluang ambik gambar..


Ikan pari lagi... apasallah ko landing kat sini..




Ikan ni macam dlm cerita Finding Nemo lah, ikan ni bergerak dlm satu kumpulan ...



Ko pun pandai tidur telentang ekkk..


Comel..


Bayar mahal punya pasal, kami masuk tunnel tu 3 kali sampai budak2 ni dah bosan...





Sebelum keluar ada kedai cerderahati... kami tak beli pun, mahal.


Dah penat berjalan kononnya nak cari tempat duduk kat luar ni tapi basah pulak.



Kami parking kete kat Suria KLCC.. kenalah menapak balik ke sana. Masa datang kami lalu taman, masa balik lalu dlm ni pulak.


Masih lagi kat dlm tunnel..


Singgah Kinokuniya kejap..


Beli popcorn jugak..


Caramel crips...

Dari Jauh lagi dah berbau keenakan popcorn ni... perut masa tu dahlah tengah lapar apalagi tergodalah. Amy beli saiz M rm22... mahalnya, kalau dah terliurkan nak buat camner nanti asyik teringat-ingat aje.

Ok dah habis cerita Akuaria ni... lepas ni boleh keluarkan cerita2 basi yg Amy dah peramkan lama-lama tu hihihi..

Assalammualaikum...

Buah Avocado mesti semua orang kenalkan.. kalau kat Malaysia ni bukan main mahal lagi harganya. Amy suka sangat ngan buah ni, Kalau kat JJ rm4.99 sebiji kalau dah teringin sangat tu beli jugak.


Gambar dr pakcik google

Amy pernah beli buah ni masa gi Bandung Shopping Mall dua tahun yang lepas. Banyak jugak Amy ambik.. sekilo lebih rm8.++ aje, terkejut masa tu... murahnye + boleh sesuka hati ambik dan rasa. Kebetulan en hubby Amy ada kawan sekerja yg tinggal kat sana masa dia keje ngan MISC dulu, dia yg bawa kami kesana.

Ok sambung balik.. 

Biasanya kita dengar jus avacado kan tapi pernah tak makan avacado campur milo? Yang pasti rasanya tak sama ngan Avocado smootie tu.




Kebetulan kat rumah nenek en hubby ada sebatang pokok avocado, Amy pulak yg kekampungan sgt masa tu tak heran pun. Satu hari nenek en hubby buat dan dia bg Amy.. barulah tau sedap sebenarnya buah ni hihihi.

Senang aje nak buat Avocado milo ni...

Bahan-bahannya :-
Avocado (dilecek boleh, diramas pun boleh),
Susu pekat manis secukup rasa,
Milo seberapa banyak yg suka.

Caranya... gaulkan aje semuanya dan simpan dalam peti sejuk. sedap dimakan sejuk2. 

Anak2 Amy semuanya suka en hubby aje yg tak berminat. Jom lah cuba..


Saja nak memanjangkan entry... nak kongsi kebaikan buah avocado yang amy ambil dari Pertubuhan Peladang.


Senarai kebaikan avokado

Selain daripada khasiat yang dinyatakan di atas, di sini saya senaraikan 10 mengapa kita patut makan avokado, info dipetik dan diterjemahkan dari laman web Health Diaries.com :

1. Pencegahan kanser prostat

Avokado telah dibuktikan berkesan untuk menghalang pertumbuhan kanser prostat.

2. Perlindungan (mencegah) kanser mulut 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sebatian tertentu dalam avocado dapat mencari pra-kanser dan kanser sel kanser mulut dan menghancurkan mereka tanpa merosakkan sel-sel sihat.

3. Perlindungan (mencegah) kanser payudara 

Seperti minyak zaitun, avokado mengandungi asid oleik yang sangat tinggi, yang telah terbukti untuk mengelakkan kanser payudara dalam kajian banyak.

4. Baik untuk kesihatan mata

Avokado mengandungi lebih lutein karotenoid daripada buah-buahan yang lain biasa dimakan. Lutein melindungi mata daripada kemerosotan makular, katarak dan penyakit mata yang berkaitan dengan usia lanjut.

5. Menurunkan paras kolesterol

Avokado mengandungi beta-sitosterol yang tinggi, satu sebatian yang telah terbukti dapat menurunkan paras kolesterol. Dalam sebuah kajian, 45 sukarelawan mengalami penurunan paras kolesterol sebanyak 17%, selepas mereka mengambil buah avocado hanya untuk satu minggu.

6. Memelihara kesihatan jantung

Satu cawan avokado mengandungi 23% kandungan folat daripada nilai harian yang disyorkan. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil diet kaya folat mempunyai risiko yang lebih rendah daripada mendapat penyakit jantung daripada mereka yang tidak. Kandungan vitamin E, lemak tak tepu tunggal dan glutathione yang terdapat dalam buah avokado juga bermanafaat besar bagi jantung anda.

7. Mencegah strok

Kandungan folat yang tinggi dalam buah avokado juga dapat memberi perlindungan terhadap strok. Mereka yang makan diet kaya folat mempunyai risiko lebih rendah terkena strok daripada mereka yang tidak.

8. Penyerapan nutrisi lebih baik

Kajian telah mendapati bahawa nutrisi tertentu diserap lebih baik bila dimakan dengan avokado. Dalam sebuah kajian, ketika peserta makan salad yang mengandungi avokado, mereka dapat menyerap lima kali jumlah karotenoid (kumpulan nutrisi yang merangkumi lycopene dan beta karoten) daripada mereka yang tidak termasuk avokado.

9. Sumber glutathione

Avokado merupakan sumber glutathione yang sangat baik iaitu satu agen antioksidan yang penting yang menurut para penyelidik, ia penting dalam mencegah penuaan, kanser, dan penyakit jantung.

10. Sumber vitamin E 

Buah avokado adalah sumber terbaik vitamin E, yang merupakan vitamin penting untuk melindungi badan terhadap banyak penyakit dan membantu menjaga kesihatan secara keseluruhan.

Walaupun terdapat pelbagai khasiat buah, daun, biji dan kulit pokok avokado, namun begitu penggunaannya perlu mendapat nasihat daripada pengamal perubatan agar kemudharatan di kemudian hari dapat dielakkan.
Assalammualaikum...

Cuti hari Deepavali yang lepas, kami ke Akuaria KLCC utk kali kedua. Kali pertama Amy tak pasti tahun 2006 atau 2007 sbb masa tu Faris masih baby lagi.

Minggu lepas kan cuti lama... cuti awal Muharam n Deepavali, Amy ingat mungkin tak ramai sangat.. mesti ramai yg balik kampung... rupanya tak jugak. 

Memandangkan gambar ada banyak kenalah buat cerita bergambar. Lagi pun Amy ni bukan pandai bercerita hihihi.



Sampai aje tengok dah beratur panjang.. kaunternya tak nampak dr sini.


Kaunter tiket...

Dewasa RM 35 dan kanak-kanak RM25. 


Waiting hall.. dulu tak de. Kena duduk sini sementara en hubby beratur.


Ikan Piranha... macam ikan bawal aje. 


Belangkas... macam ni rupanya, baru tahu..


Belut elektrik..


Tarantula... eiiii menakutkan.

  
Tak tau ular apa ni, tak nampak pulak nama dia... ular kuning ajelah hihihi.


Iguana..

   Ini gambar masa turun tangga.. kat bawahnya ada ikan ni... Tak tau ikan apa.


Kat sebelah tangga tu ada balang ikan yg besar ni.


 Gambar dr atas tangga lagi tapi dah bawah sikit.

 Gambar dah sampai bawah.. tapi bukan ikan yg dlm kolam td tu.


Tak silap Amy ni ikan Arapaima... panjang dia mungkin lebih dr en hubby amy. Panjang ikan ni.


Ni gambar dari bawah..


Ikan ni pun Amy tak tau nama yang pasti tak hensem hihihi..

Bersambung....