hilmirdadaud.blogspot.my

Cupcake fondantku yang pertama..

| On
December 03, 2012
Assalammualaikum...

Kejap aje dah bulan Disember.. pantas betul masa berlalu. Umur pun dah semakin meningkat.. huhuhu. 



Minggu lepas Amy sibuk sangat sampai tak sempat nak mengadap laptop. Sebelum ni Amy ada bagitau yg rumah Amy masih belum siap sepenuhnya walaupun dah dekat 3 tahun kami duduk. Hari Isnin minggu lepas tulah kerja Amy.. mengecat kat laluan nak ke bilik ni. Masih lagi tak siap sebab cat tak cukup.




Hari selasa start belajar buat bunga daripada fondant. Nak buat untuk hantaran  adik lelaki Amy yang telah selamat diijabkabulkan hari Sabtu yang lepas. Amy belajar kat internet aje. 

Kami sebelah lelaki ni tak delah buat persediaan sangat memandangkan kedua ibu bapa kami telah pergi 12 tahun yang lalu, kami adik beradik dan nenek buat mana yang mampu aje. 




Lama jugak nak membuat bunga2 fondant ni, memandangkan ni first time.. tangan pulak keras ambik masa berhari2 nak jadinya. Tu baru bunga yang simple belum lagi yang susah2. 

Barulah tahu mengada2 si fondant ni, kalau hari hujan susah betul dia nak terbentuk.. lembek aje asyik nak kena on aircond barulah ok.

Hari Jumaat baru start nak meletak bunga2 kat atas cupkek. Nak buat kek mesti Amy fail ngan fondant ni kalau pakai buttercream mesti comot2 + tersumbat lagilah sinki Amy tu.

Mula-mula main letak2 aje dulu tengok cantik ke tak... kaler maner yang lagi cantik.




 Try macam ni pulak.. 



Akhirnya inilah hasilnya... hari Sabtu pukul 2 pagi baru selesai. Jumaat petang tu sempat lagi Amy gi Jln Masjid India nak mencari kotak punya pasal. Kotak yang Amy beli untuk cupcake tu tak muat pulak.

Cupcake tu kek coklat dan Amy letak coklat ganache kat atasnya. Biasanya orang letak buttercream tapi malas punya pasal Amy guna coklat ganache aje... senang dan sedap.



Amy singgah Hanifa sekali untuk beli coklat. Kenapa Amy beli kat Hanifa nanti Amy akan bagitau kat n3 seterusnya. Ni gambar yang belum siap punya tau... yang dah siap pun tak delah cantik pun just simple aje. 
Sepanjang minggu tu memang tidur dah pagi aje.. kerja2 mengecat pun tergendala.. kain baju yang belum berlipat tu jgn ceritalah. Bila dah mcm gunung tu lagilah tak bersemagat nak melipatnya.
7 comments on "Cupcake fondantku yang pertama.."
  1. cantik lah kak..
    pandai akak mengadunkanya..
    nisah suke sume bunge2 yg akak buat tu..
    kaler pun menarik !!

    ReplyDelete
  2. Cantik CC fondant. Cat umah sendiri ker? Pandainya ☺☺. Kain klo dah bertimbun memang malaslah nak melipat.

    ReplyDelete
  3. wahhh banyak kepandaian, boleh mengecat, boleh buat kek. saya pernah try cat rumah sewa, serik terus hihi, sakit belakang n penat sgt

    ReplyDelete
  4. cantik fondant emi
    sempat lagi mendecoo nie ;)

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)