Image Slider

Assalammualaikum...

Hari Jumaat lepas, kek yang diorder dah sampai. Tukang buatnye cikgu kat sm sri bintang selatan.





Nama : Cheese cake     Kot..
Harga : RM 20.00

Harganya murah... rasanya sedap sgt tapi Amy tak tau name sebenar kek ni. Bawahnye biskut + cheese. atasnye cheese krim ngan parutan cheese. Rasa cheese ni mcm keropok Ring Ring tu. Kalau tau namanye boleh google resepinye.

Tulun...tulun...Ada tak sesape yang tau nama makanan ni? 


Assalammualaikum....

Mamanye sedang sibuk mengemas rumah... sila abaikan rumah ku yg sedang bersepah itu....


Anak2 nye pulak sedang sibuk nak jadi king... bukan nak tlg kemas semak yg diorg buat tu.


Tengok.... baru mamanye kemas bilik dah dia org buat main towel pulak. Mama nye belum siap mengemas satu rumah lagi dah bersepah balik....

Lepas ni kalau mamanye pulak jadi KING haaaaa baru korang tau..

Assalammualaikum...

Ni amy copy kat FB .. Part cerita ni tak de ape2  tp ade satu komen yg amy tak suka...Sebenarnya  Kami housewife ni bukannye bersenang2 duduk kat rumah tauuuu. kalau nak komen tu jgn sesedap mulut aje.


Isteri Atau Suami Lebih Penat?

Situasi #1
Isteri sedang memasak, si suami jerit...
"yunk, tgk anak nie, kacau abg..abg penatlah baru balik kerja"

Situasi #2
Isteri sedang membasuh baju, si suami jerit...
"yunk, tgk anak nie, abang nak tengok berita...dia kacau lah"

Situasi #3
Isteri sedang tgk tv, si suami jerit...
"Sayang, ambillah anak nie...abang nak melayari internet...terganggu lah!"

Situasi #4
Si Suami sedang bermalas-malasan di hari minggu...anak datang mengacau, si suami jerit...
"Sayang, tgklah anak-anak nie...abang nak rehat hujung-hujung minggu pun x boleh..."

Situasi #5
Isteri sedang memujuk anak yang demam, si suami kata...
"Sayang, janganlah bg budak tu merengek...abg nak tidurlah...penat...

Situasi #6
Isteri sedang menidurkan anak, si suami bisik...
"Yunk, letaklah anak tu kat bilik dia...ganggulah..." :p

Berdasarkan situasi berikut..
Siapa sebenarnya yang lagi penat? Suami @ Isteri?

Benarlah kata-kata orang bahawa isteri bekerja 24 sehari seminggu...
dan si suami hanya penat bekerja 8 jam sehari dalam 5 hari...
Jadi, jangan salahkan anak jika tidak mahu rapat dengan ayahnya berbanding ibunya...

Kalau boleh toleransilah sedikit...si isteri juga penat bekerja...
Jika anda bekerja 8 jam sehari...bayangkan si isteri yang bekerja 24 jam sehari...
Fikir2kan yer...
 ·  · Friday at 17:01 · 
Assalammualaikum...

Dah lama tak buat n3... al maklumlah lappy amy ni di bawa oleh en hubby ke lumut. Cuti sabtu ahad tak sempat nak cek ape yg sakitnye lappy amy ni.

Minggu lepas gi pasaraya nak cari gula kastor. Amy rasa dulu gula kastor tu kasar sikit dari sekarang kan... betul kan kalau Amy silap tau.. 




Nak tanya...Gula kastor tu memang dari dulu 500g RM2 ke. kenapa mahal sangat? Yang pelik nye gula kastor ni lebih halus dari gula halus... Ada beza tak rasa antara gula kastor dan gula halus ni? Tolong ye pada sesape yang tau.
Assalammualaikum....

Beberape hari ni internet kat umah Amy ni sgt..sgt slow. Susah betul nak bw n nak buat n3. Kacau sungguh sampai mood pun  terjejas tau... Nak kate dah hit limit, tak de pulak massage kate dah hit. Rasanya bil bulan ni baru nak start. Nak kate tak de 3G... ade aje Amy tengok.

MEMANG SLOW SGT.. 



Kadang 2 kalau dah terlalu geram... haaaa mcm yg kat atas ni. Bukan nak mengadap komputer aje. Banyak keje lain lagi nak buat.

 Nasib baik waktu2 mengadap komputer tu Amy sorg2 aje kat umah kalau tak.... habislah semua yang mengacau... hahaha kene bom.

Pada kawan2 yg lain, sorry kalau Amy tak dtg meninggah.. kdg2 datang tapi tak bg komen atau tak tinggal jejak. Pada yg ade kotak jerit tu, sempatlah Amy tinggalkan jejak. 

JGN MARAH YE... HIHIHI.
Assalammualaikum....

Pagi tadi gi Jaya Jusco kejap, nampak banyak sgt bunga ros. Baru teringat hari ni hari V.  Ingat nak beli tapi disebabkan balik naik teksi so 'kensel' lah. Pastu masa nak ambik Ameer Faris n Ameer Nasiim tadi, nampak pulak ade satu kedai yg kat bawah rumah amy tu buat sale nak tutup kedai. Ade bunga ros lagi, ingatkan ros tu pun ade sale. Sekali tanya RM8.50 sekuntum.... amboi mahalnye. 

Amy memang dah lama sgt tak membeli bunga2 yg mcm tu asyik beli pokok rose aje. Murah lagi beli pokok ros satu pasu.

Tak kira... disebabkan dah ternampak ros tu, dah berkenan sgt. Seluk poket ade RM20... dapatlah 2 kuntum. huhuhu terasa betul di hati kemahalannya itu. 


Ape nak buat...
  BUKAN TERPENGARUH DGN HARI V TAU... TP SAYA SGT SUKA BUNGA ROS.

Suka sgt ngan keler dia, keler dia tak sama dgn ros yg dikalerkan kan?.




Si kecik ni pulak keluar aje dr kedai sibuk nak pegang. Cara dia pegang bunga tu macam bunga plastik aje, nasib baik tak rosak. Mamanye sibuk nak ambik gambar bunga, dia pun sibuk nak bergambar juga. Tengoklah senyuman dia tu, sukalah tu. Baik2 pegang tu tau.. 
Assalammualaikum....

Saje nak kongsi.. sharing is caring kannnnn. Untuk diri Amy sendiri dan sesiapa aje yg berminat nak membacanye tau..

Ambik dari Facebook (tengkunizam[dot]com)






4 jenis lelaki yang ditarik perempuan ke neraka

Di akhirat, wanita akan menarik empat jenis lelaki bersamanya ke dalam neraka. Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah serta berwaspada akan tanggungjawab yang dipikul..

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

2. Suaminya

Apabila si suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan muhrim apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya ke neraka.

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ...tunggulah tarikan adiknya ke neraka kelak.

4. Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, bila ibu membuat kemungkaran pengumpat, mengata & sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan masing-masing.



Marilah kita renungkan bersama..


Assalammualaikum...

Dah lama tak membaking. Bila dah start dah tak leh stop. Hari Jumaat minggu lepas buat Cheese cake lak. Dah lama tak buat kek ni.


Ni pulak kek coklat yg amy buat dulu. ni aje yg tinggal setelah di bg2kan. Tak termakan dah banyak sangat kek yg ade kat rumah ni. Kek buah yg amy ceritakan sebelum ni pun ade lagi... tapi dah tinggal sikit  sbb dah di kendurikan kat rumah mak.

Penuh peti ais Amy dgn mcm2 jenis kek minggu ni. Nanti bila angin malas dah datang.... kosong baliklah peti ais tu, hihihi.

Sementara tangan tengah gatal nak membaking ni... ade tak saper2 nak order tp kene ambik kat rumah amy tau. en yg membawa kete tu tak ade hihihi.
Assalammualaikum...

Semlm masa antar Ameer Irfan gi sek agama kat PPr sebelah.... ade org baling telor kat arah kami, tak tau dr arah maner. Entah sapelah yang baling. Kalau betul2 kat bawah bangunan ppr tu yelah tapi jauh lagi, masa tu kat tempat parking kete... memang saje aje niat org tu.




Habis seluar amy.. tapi bukan tu aje.



Rupanye telor tu jatuh betul2 atas kepala si kecik ni. Nasib baiklah telor kalau batu ke kaca ke tak ke naya... Amy memang yakin telor ni memang datang dr tingkat atas PPr tu sbb kat situ memang terkenal dgn sikap org2 yg suka baling brg ke bawah ni. Bukan setakat telor aje, pasu bunga, batu bata, air ludah, pampers.. kerusi pun pernah.

Agaknye bila dah terkene kepala ahli keluarga sendiri baru nak insaf kot.




Assalammualaikum...

Sebelum ni Amy dah tunjuk kan kek kukus yg macam tak sedap tu.... sorrylah ye pada yg punye resepi. Amy ni tak menyempat2 nak merasa kek tu. Bila dah disimpan 2-3 hari,  huyoooo sedap. Ke moist an dia dah datang. Sedap..sedap kate hati Amy,senyum mcm nak sampai telinga. Suka rasa buah pala yg di parut tu.

Inilah ghomannye kek itu bila dah kene perap.




Terima kasih banyak2 pada tuan punye resepi...

Disebabkan kehampaan pada kek tu yg kononnye tak menepati kehendak Amy, so semalam Amy buat kek kukus buah guna resepi yg Amy cuba sebelum ni... yang takde buah pala punye.


Yg bestnye kek kukus yang ni buat aje terus sedap...

Skang ni ade byk pulak kek... nak kene bg2 sikit kat jiran-jiran kalau tak habislah gomok balik hihihi... Rasa2 nye kalau nak jual kek kukus buah... ade tak org nak order?


Assalammualaikum....

Saje nak letak gambar kete anak-anak Amy kat sini.. hihihi, tak de idea lain. 

Jumlah bateri untuk semua kete ni dah dekat 20 biji... kalau dah habis bateri tu tunggulah bulan depan baru boleh dapat bateri baru.




Kenelah jimat2 sikit bila main kete tu kalau tak.. on aje tak de off-off nye kete2 tu.

Assalammualaikum...

Tajuk kat atas Rabu yg bizi tp ari ni dah hari khamis hihihi... kan namanye dah bizi tu yg tak sempat nak kuar semalam,dia keluar hari ni.

Semalam selepas uruskan anak2 ke sekolah, kemas rumah sikit. Rumah Amy ni rumah tinggi bak kata anak sedara Amy hihihi so adelah tanam pokok sikit kat balkoni tapi sekarang banyak dah mati. Kami semua duduk di Lumut masa cuti sekolah bulan lepas jd tak de sape yg siram pokok2 tu. Jd pagi semlm sibuk buang pokok2 mati.



Kek kukus buah
Petang pulak selepas hantar Ameer Irfan ke sekolah agama, saje gatal tangan cuba resepi baru kek kukus.


 
Nilah rupanya setelah di potong... banyak buah tapi dry dr resepi yg amy cuba sebelum ni. rasanye pun kureng sikit.


Kalau nak dibandingkan dengan yg sebelum ni... Yang ni memang tak handsome rupenye tp jelas ketara ke moist an dia kan... rasanya pun lebih sedap berbanding yg amy buat semlm.

So lepas ni akan buat Kek kukus buah ni guna resepi sebelum ni just kene control api supaya dia cantik naik mcm yg kat atas tu.






Assalammualaikum...


Hari ini Amy rasakan dah sampai tahap kene buli anak2 Amy kat preschool dia org. Sebelum ni Ameer Faris  n Ameer Nasiim selalu mengadu, ada sorg budak ni selalu tolak, kepit kan tgn kat pintu dan kadang2 pukul. Bg Amy adatlah budak2 tapi hari ni memang buat Amy naik angin. Ade ke patut dia cocok anak2 Amy ngan pencil.




Sorry, gambar tak jelas, Klu tak Zoom tak nampak bila dah zoom blur pulak..
yang merah tu tanda kene cocok ngan pencil. mesti tajam pencil tu sebab kesan berlubangnye dalam. Mungkin tangan si kecik ni lembut lagi tu yg dlm masuknye pencil tu.

Bukan si kecik tu aje yang kene, si abang tu pun kene sekali. Ade kesan luka (Sikit aje) kat tangan, dekat kening dan kepala. Kalau kene kat mata macam maner... sape nak ganti mata anak Amy tu. Tak kiralah budak tu anak org ade power ke tak... kalau kene siaplah.

Bila di tanye "tak bgtau cikgu ke" dia kata bising masa tu cikgu tak dengar. Amy terus call preschool tu tapi tak delah sampai marah2. Amy ni baik tau ( ceh masuk bakul angkat sendiri). Amy cakap baik2 sbb cikgu beso nye tu baik orgnye. Anak Amy ni pun satu dah sebulan sekolah pun nama budak noti tu pun dia tak ingat.

Patutlah Si Kecik tu tiap2 ari kata tak nak gi sekolah, rupanye ade pembuli. Kenit2 lg dah jd pembuli.


Assalammualaikum...

Peh..lama tak mengadap blog ni.. cerita pun dah basi, tak pe tak kira nak cerita gak. 1 Januari hari tu tiba2 kami buat keputusan nak gi Cameron Highland. Cuti sekolah pun masa tu dah nak habis, alang2 dah dekat baik pergi.

 Dr Lumut kami bertolak pukul 9 lebih ikut Simpang Pulai, sampai dekat pukul 12, kalau ikut Tapah mungkin lagi lambat kot. Sepanjang perjalanan tu tak banyak kereta, ingatkan lengganglah Cameron Highland tu tapi sesak bukan main. Ingatkan kat KL aje yang jem macam ni rupanya kat atas ni pun jem jugak..


Hujan aje sepanjang hari, berhenti kejap aje pastu hujan balik... Tak puas nak bawa anak2 explore ape yang ade kat sini.


Memandangkan sampai pun dah lewat.. buah strawberry dah abis kene petik, bunga ros yang byk2 dulu pernah ku beli... dah tak ade dah. Belilah ape yang tinggal aje.


Budak2 ni suka dapat gula2 tu, perasa aje bukan strawberry betul pun. Satu RM1 tau.




First time ni budak2 tu tengok pokok strawberry.



Sebekas ni RM 10.. Penjual tu kata organik punye, tak taulah betul ke tak tapi tak masam sangatlah kalau nak di bandingkan dengan yang kecik sikit tu.


Singgah kejap kat Bharat Tea Shop.. 





 Reda aje hujan , cepat-cepat gi kat ladang teh. Dekat aje ngan tempat parking tu. Baru ambik 2-3 keping gambar... hujan pun turun balik.



Kami bertolak balik ke Lumut pukut 5 petang.. Jalan berkabus dan kami buka tingkap kete aje, tak buka air cond pun.. sejuk.

Tak puas hati tak dapat bunga ros yang byk tu. Singkat sgt masa pulak tu. Kene gi lagi ni.. Mungkin kene tempah hotel pulak lepas ni. Bila lah agaknye tu kan?..