hilmirdadaud.blogspot.my

Image Slider


Assalammualaikum...

Kalau cerita ala dulu-dulu... setakat lawan2 terbang sana terbang sini + mcm2 kuasa = Amy tak heran tapi kalau tambah elemen mengarut mcm boleh gi masa depan atau masa dulu2 ni barulah Amy dok mengadap aje... hihihi.  

Amy dah 2 kali tengok cerita Faith ni.. kalau tengok citer ni Amy tak banyak skip sbb nanti rasa macam tertinggal pulak. Ada yg suka cerita ni dan ada jugak yg mengutuk.. apa2 pun terpulang pada diri masing2.

Amy rasa cerita ni memang ada dlm sejarah korea tapi nak dijadikan cerita ni best ditambahnya watak doktor dr masa depan tu kalau tak memang Amy pun tak hingin nak tengok.



Sapa2 yg suka citer-citer yg macam ni.. mehlah layan. Dulu Amy tengok kat gooddrama tapi slow pastu Amy tengok kat dramacrazy pulak.. laju aje jln nya.

Title: 신의 / Faith
Chinese Title: 信義 / 神醫
Also Known as: The Great Doctor
Genre: Romance, Historical, Fantasy, Time-Travel, Medical
Episodes: 24

Synopsis
This drama shows the love between a warrior from the Goryeo Period and a female doctor from the present day, their love transcending time and space.
Yoo Eun Soo (Kim Hee Sun) is a 33-year old plastic surgeon in the year 2012. She was originally a general surgeon, but quickly found that it was an overworked, under-paid profession and jumped ship to plastic surgery. Her dream is to someday open her own practice. But one day, Choi Young (Lee Min Ho) kidnaps her and takes her back to the Goryeo era because needing her medical skills. Their love story spans centuries but also warring beliefs. He gave up on love to be an unflinching warrior.
Cast
Main Cast
Lee Min Ho as Choi Young
Kim Hee Sun as Yoo Eun Soo
Yoo Oh Sung as Ki Cheol
Lee Philip as Jang Bin
Ryu Duk Hwan as King Gong Min
Park Se Young as Princess Nogook





Rasa mcm tak best pulak klu tak letak lagu dia. Pada sapa yg malas nak gi melayan citer ni.. bolehlah klik kat lagu tu utk tau secara ringkas tentang citer tu..


Lee Min Ho... Faith 

Si Lee Min Ho ni pun belakon dlm citer city hunter kat TV8 pukul 8:30 mlm tapi Amy tak pasti ada lagi ke dah abis citer tu.


Lee Min Ho... City Hunter.


Dia ni bukan main tinggi lagi.. 185cm tak silap Amy. 

Ramai nampak tinggi dlm citer Faith ni sbb ... raja dia aje yg nampak rendah hihihi..







Yang ni saje aje tangan gatal nak letak.





Assalammualaikum...

Semalam kat FB ada seorang kawan Amy sharekan gambar Felda masa dulu-dulu membuatkan Amy terkenang semula zaman kanak-kanak.

Seingat Amy... Kami sekeluarga mula menetap di Felda Serting 1 (skang Felda Raja Alias 1) pada tahun 80an. Amy masih ingat lagi masa tu kawasan depan rumah Amy tu masih belum ada rumah hanya kawasan lapang. 




Macam nilah rumah kami dulu-dulu... sebijik. Nampak lenggang aje. Pokok yang popular pokok ubi, rumah Amy ada banyak pokok ubi ni... skang ni ada 3-4 pokok aje.




Gambar yg ni mesti dah lama sikit sbb dah cantik sikit, pokok pun dah besar. Dulu-dulu Amy selalu main kat bawah rumah tu abis tanah2 kat bawah tu kena korek buat lubang congkak.

Skang ni dah tak jumpa lagi rumah ni kat kampung Amy tu semuanya dah berubah. Banyak rumah batu dari papan. Kalau dulu2 Amy ingat rumah batu tu rumah org kaya tapi skang rupanya  harga kayu lagi mahal dari harga batu blok.

Bila Amy dah besar sikit (sikit aje) Felda Serting Hilir pula dibuka. Sepupu arwah abah Amy jedi peneroka kat sana. Kami selalu datang rumah dia tapi... tapikan bentuk rumah dia tak sama ngan rumah kami (bentuk asal). Rumahnya lebih cantik. Bentuk rumah Amy nampak melebar tapi rumah dia memanjang. Sorrylah.. Amy tak jumpa pulak gambar rumah tu utk di sharekan kat sini. 

Assalammualaikum...

Awalnya amy membuat entry hari ini...12:33 pagi, tak boleh nak tido jangan besok telajak sudah... abislah anak2 lewat ke sekolah. 

Macam mana nak terlelap kalau dr awal malam sampai waktu amy buat n3 ni bunyi mercun dan tak abis2. Hampir tiap2 mlm jugalah dapat mencuci mata tengok bunga api. Sekejap.... konpius pulak ni nak panggil mercun ke bunga api ekk?


Tak kisahlah nak panggil apa pun... meh layan gambar yg Amy ambik mlm ni. Tak delah nak citer byk2... layan gambar ajelah.







Gambar ni kat PPR depan umah Amy, bunyi yg paling bising tu datang dari sinilah.

Yang kat bawah ni pulak kat sekitar rumah Amy yg boleh nampak dr balkoni.




 Belakang PPR.. kawasan sek Irfan.


Yang ni kat depan PPr. Nampak sikit aje bunga api tu sbb terlindung.




Sekian... minta2lah esok tak telajak huhuhu.
Assalammualaikum...

Nampak gayanya sekarang tak dapatlah nak up date blog selalu macam dulu.. huhuhu. Jawabnya sekali sekala ajelah iyeee. 

Sejak kebelakangan ni Amy memang tak sempat nak tengok tv baca surat khabar pun tak de, dah jadi mcm katak bawah tempurung dah.. Jadi bila line clear aje Amy pun buka komputer tengok citer korea ... bkn nak update blog kan.. hihihi. Tak boleh nak up date sbb dah kepenatan, kadang2 citer korea tu yg tengok Amy. Kenapa citer Korea... sbb amy tak gheti nak cari cerita lain, citer korea aje yg senang jumpa. 

Baru2 ni Amy baru habis tengok Absolute Boyfriend...Tapi citer ni citer Taiwan pelakon perempuan dia aje yg dipinjam dr Korea.. hihihi boleh tak cakap macam tu. Biasanya Amy akan buka episod yg last sekali sbb nak tau kesudahannya best ke tak tapi kali ni walaupun dah tau kesudahannya sedih tapi mata ni gatal jugak nak tengok dari mula. Kan ke cari pasal namanya tu... 

Absolute Boyfriend.

Tak taulah dah kuar tv ke belum...



 Sinopsis dia...
Guan Xiao Fei has never had a boyfriend and has been rejected by every guy who she ever confessed to. When she returns a lost cell phone to a strange salesman, she mentions wanting a boyfriend. To show his gratitude to her, the salesman named Lei Wu Wu gives her his business card and tells her to go to his company's website, Kronos Heaven. At the Darling Store section of the site, Xiao Fei could create her own customized absolutely perfect lover. Having fun with the idea and not realizing what it really means, she sets her preferences and makes an order, intending to keep it for the free 2-day trial and then return it.
The next day, she is shocked when her new lover arrives. Following the instructions, she kisses him to activate him and later gives him the name "Nai Te" (taken from the model name Nightly 01). Just after exactly 48 hours has passed, the salesman appears at her door to inform her that she did not return the product within the 48-hour trial period. Therefore, Xiao Fei must pay 100,000,000 NTD for Nai Te, which is already a generous 70% off discount since she is the first buyer of the product. Later, as Xiao Fei struggles with finding part-time work, Lei Wu Wu is able to negotiate a deal with his company. The fee would be written-off if she helps them to collect data about how women think and feel to help perfect future models. The only other condition is that she will have to keep Nai Te's identity a secret. If she accidentally says it, then she would have to pay the fee.
Xiao Fei must now hide Nai Te's true nature from everyone. She soon finds herself in a love triangle between Nai Te and her childhood friend Zong Shi when he confesses his feelings for her. As Xiao Fei spends more time with Nai Te, Nai Te starts to develop real human emotions, which allows him to truly love Xiao Fei. Who will Xiao Fei choose as her absolute boyfriend?



Lakonan Jiro Wang(Taiwanese) dan Koo Hye Sun (Korean).



Citer ni ada versi Jepun dan Taiwan... 

Meh layan lagu2 kat bawah ni,  Pretend we never loved ni ada eng sub.. so kalau nak nampak lagi clear tulisan tu kenalah besarkan skin dia.

Pretend we never loved...
Lagu ni sedih sangat... walaupun Amy tak pernah layan lagu korea atau Taiwan tapi rasa bekenan pulak ngan lagu ni. Tapikan (tapi lagi) yang buat Amy tak puas hati tu... si Jiro Wang ni setahun aje muda dr Amy tapi asal dia nampak muda byk haaa... 




Citer ni Amy tengok kat viki sbb laju sikit dan iklan pun kurang. 


Mr. Perfect

Lagu ni pun Amy suka jugak tapi tak de eng sub.. so tak paham pun buat2 paham aje hihihi. 




Zettai Kareshi.. 

Yang ni versi Jepun punya... Amy tak tengok lagi jadi tak boleh nak komen. Amy rasa citer ni kuar tahun 2008 pastu versi Taiwan pulak tahun 2012.





Citer ni boleh tengok kat  gooddrama atau kat dramacrazy

Kalau ada yg sama minat cam Amy ni.. suka citer yang ala-ala fairy tele ni walaupun ni bukan citer fairy tele, boleh lah try melayan citer ni.




Assalammualaikum....

Gembiranya dalam hati.... mulut ni pun asyik nak tersengih sengih aje.. Mananya tak gembira hari ni dapat pulak mengadap blog yg dah lama terbiar ni.

Hari ni seronok sbb anak2 dan en hubby cuti so tak payah nak terkejar2 + hari jumaat tak boleh nak jln2 nanti tak sempat pulak en hubby nak gi masjid. Lupa pulak nak bagitau.. hari ni hari wilayah jadi mereka cuti hari ni. Cuti lagi nanti selang seminggu cuti lagi... bestnya byk cuti hihihi.

Jemput-jemput, chic finger dan kuah kari.

Hari ni sarapan simple aje jemput-jemput cicah kuah kari ayam smlm.. selalunya org panggil cekodok, tak kisahlah benda yg sama kan.. 

So.. selesai sarapan, kemas apa yg patut, siram pokok dan sidai baju teruslah mengadap kat sini.. aktiviti menyapu, menyental, mengemop dan sebagainya cuti hari ni yea.. nak melepaskan rindu kat blog dulu.. nak menyenggah blog kawan2 lagi.. dah miss byk cerita dah ni, bizi... bizi byk nak buat ni hihihi.