Image Slider

Assalammualaikum...

Pejam celik.. pejam celik kejap aje cuti sekolah dah nak habis, lepas ni sambung baliklah rutin harian turun naik lif... malas betul. Cuti ni kami tak gi mana2 pun.. kat rumah aje, ambik kesempatan bermalas-malasan. Seperti biasa anak yg cuti mamanya yg merdeka...

Hari ni Amy nak share info kesihatan yang Amy jumpa  kat sini . Macam biasalah kan.. kaedah copy paste aje hihihi.


3 Foods That Help You Live Longer & Healthier


          Saturday, February 25, 2012 by Health Tips
Daily Health Tips update for February 25:
1. Chocolate—You already know it’s going to be a great list when it starts off with chocolate. Cocoa is a heart-healthy food that has been linked to reduced blood pressure and improved blood vessel health. Take note that this does not mean you can eat every chocolate candy bar around. Because many chocolate bars contain large amounts of sugar, experts recommend 2 - 4 squares per day of dark chocolate that has at least 70% of the flavonoid-containing compound cacao.
2. Coffee—In a Harvard University study, coffee was shown to reduce the rates of prostate problems. Men who drank one to three cups of coffee daily still had lower rates of prostate issues compared to men who didn’t drink any at all. The study showed no difference between decaf and caffeinated coffee.
3. Walnuts—If nuts are superfoods, walnuts could be a super nut. Walnuts contain twice the amount of antioxidants per ounce compared to peanuts and almonds. Also a source of essential fatty acids, walnuts were found to be better in terms of the quality and quantity of antioxidants. Walnuts can help maintain healthy cholesterol levels and manage weight by delivering heart-healthy fats and proteins.
Source: Prevention

Critical Vitamins for Every Woman



Added to Articles on Fri 01/08/2010
If you’ve ever stood paralyzed in the vitamin aisle, facing the alphabet soup of supplements, fear no more. This is Dr. Oz’s list of critical vitamins that every woman should be taking. And if you know your ABC’s, this list should be easy to remember! 

Helpful Hint: When purchasing your vitamins, check for bottles labeled 100% daily allowance on label.

A Multivitamin
Multivitamins fulfill your nutritional needs for the day. Take half in the morning and half at night. Multivitamins contain:
Vitamin A – critical for healthy vision and skin

Vitamin B – a metabolism booster

Vitamin C – keeps your immune system strong, especially important during cold and flu season.

Vitamin D – promotes healthy bones (and your immune system)

Vitamin E – for healthy development of muscles and brain function

Additional Vitamin D
Dr. Oz recommends taking additional vitamin D. To learn more about the benefits of this supplement click here.

Omega 3’s
To keep your brain, heart and eyes healthy, take Omega 3’s every day. For women, the daily dose of Omega 3s is 1000 mg; for men, the dosage is 600 mg.






Assalammualaikum....

Apa khabar semua... Amy harap semuanya sihat sejahtera. Hari ni rasa meluap2 pulak nak share resepi buttercream yang Amy copy kat forum cari. Resepi ni disumbangkan oleh serikandi_gurl.

Buttercream ni sedap dan tak berapa manis rasanya. Berbanding yg selalu beli kat kedai, anak-anak Amy lagi suka yang ni. Siap boleh mkn macam tu aje. 

Selalunya kalau Amy buat kek utk diorg Amy lagi letak whipping cream aje... senang, cepat dan sedap. 






Kek kat atas ni kek coklat moist Jonah. Resepi kek coklat moist ni boleh ambil kat sini kalau ada sesapa yang berminat.



Sirap Gula:
1kg gula kasar
500g air
2tbsp perahan air lemon

Cara masak sirap gula:
Masakkan gula bersama air dengan api sederhana sehingga gula cair dan rata dalam 15 min (api jgn terlalu kuat).
Bila dh cair, tutup api dan masukkan perahan lemon.
Sejukkan....

Buttercream:
315g butter (Amy guna scs sbb tu aje yg tinggal kat dlm peti hihihi)
500g krimwell
330g sirap gula.

Cara Buttercream:
Masukkan Butter dan krimwell dalam mixer dan pukul laju sehinga kembang dan menjadi soft-peak dalam masa 10-15 min.
Bila dh kembang dan soft-peak, masukkan sirap gula. Pukul lagi sehingga rata.
Kalau nk tambah perasa macam perasa oren ke atau strawberry,makesure bila dh pukul buttercream sehinnga kembang baru masukkan perasa.
Macam saya selalu gunakan perasa oren dalam 1tsp - 2tsp...

Selamat Mencuber..





Assalammualaikum..

Hari ni Amy nak share resepi vanila cupcake yg Amy buat utk tempahan bulan lepas. Ini kali pertama Amy cuba resepi ni dan hasilnya memang sedap, anak-anak dan en hubby Amy pun suka.



Resepi ni Amy copy dari Mat Gebu. Terima kasih banyak2 kepada beliau kerana sudi sharekan resepi ni. Resepi ni utk setengah aduan. 




Vanila Cupcake..

BAHAN-BAHANNYA :-)

125 gram mentega
3/4 cawan gula perang @ soft brown sugar (ini pun mat rasa manis dah, boleh kurang skit lagi)
2 biji telur (satu ambil kuning sahaja)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*satukan dan diayak)
1 camca teh serbuk vanillin (mat ganti dengan butter vanilla)
75 ml susu segar

ini resepi separuh
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan cup cake dengan paper cup atau guna cup yang keras. Ketepikan.
  2. Putat mentega dengan gula perang hingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar hingga berkrim. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan susu segar hingga habis, kacau rata.
  3. Akhir sekali masukkan esen vanilla, gaul rata dengan spatula. Isi dalam acuan 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Keluar dan sejukkan. Hias dengan buttercream atasnya mengikut kreativit anda. Boleh hidangkan...



Yang kat bawah ni pula resepi dr blog Ryo azhar. Tak kisahlah nak  salin yang atas atau yang bawah ni.. sama aje sebenarnya resepi ni. Amy guna brown sugar dan serbuk vanila dan memandai2 menambah parutan kulit lemon. Lemon tu sebenarnya amy ambik jus dia buat sirap gula untuk buttercream. Kalau tak... tak kuasa amy nak beli lemon semata-mata nak kan kulit dia aje.


Vanilla Cupcakes
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2 :

  • 250 g butter
  • 1 1/2 gelas gula kastor
  • 3 biji telur
  • 2 gls tepung gandum
  • 1 tbs serbuk vanilla
  • 1 tbs baking powder
  • 150ml susu segar
Caranya :
  1. Panaskan oven
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  3. Masukkan telur satu persatu,pukul lagi
  4. Masukkan tepung,serbuk vanila,serbuk penaik dan susu
  5. Gaul adunan hingga rata,kemudian masukkan dalam piping bag.
  6. Picit adunan ke dalam bekas kek (cawan kek),guna sudu pun boleh,separuh bekas atau 3/4 cawan/
  7. Bakar  pada suhu 180'c selama 25-30 minit.
  8. Dah sejuk,boleh la hias dengan buttercream/choc ganache.

Selamat Mencuba..
Assalammualaikum....

Bulan lepas Amy dapat tempahan cupcake dr Aliya untuk anak buahnya. Selalunya... dia yang buat sendiri kek dn cupcake tapi kali ni dia buat kek dan Amy tolong buatkan cupcake.

Kek Aliya.

Sebenarnya Amy tak yakin boleh buat... takut tak cantik, huhuhu. Nasib baik 100pcs aje + pertolongan dr Aliya = jadi jugak akhirnya. 

Amy buat 50 cupcake vanila dan 50 cupcake coklat moist.


Nak mencukupkan 50 biji cupcake vanila ni Amy kena buat 4 bacuhan sebab resepi ni tak naik banyak. 


Cupcake coklat Amy buat 2 bancuhan aje dapat lebih dr 50 biji.



Resepi ni Amy tak pernah buat cupcake lagi selalunya kek aje.



Mula-mula letak setengah cup... nilah hasilnya.. habis comot oven Amy. Yang cupcake vanila tu 3/4 cup barulah ok.




Tadaaa... nilah hasilnya. Bila dah siap rasa lega aje.