Image Slider

Assalammualaikum....

Perjalanan kami dari rumah Agung ke airport pada pagi hari Ahad.

bandung

Menjual surat khabar di jalan.


percutian di bandung

Pasar Minggu di sepanjang jalan.

percutian di bandung

Pukul 8:30 pagi...

percutian di bandung


percutian di bandung


percutian di bandung

Angkutan Kota..

percutian di bandung

Proton Edar Bandung...

percutian di bandung

Bumbung rumah sama aje, Vera kata kalau kat kaw tu kena kekalkan bentuk bumbung tu.

percutian di bandung

Bila anak Amy sebut 'kete kebal'... mereka rasa pelik. 

percutian di bandung

percutian di bandung

Patung Husein Sastranegara..

Husein Sastranegara adalah salah tokoh yang ikut serta dalam perjuangan bersenjata pada masa-masa revolusi fisik, khususmya dibidang pertahanan udara. Almarhum hanya dapat menyumbangkan tenaganya bagi perjuangan kemerdekaan Indonesia dalam waktu setahun lebih sedikit dan hanya dalam waktu lima bulan saja setelah Angkatan Udara RI resmi didirikan. Meskipun kesempatan untuk berbakti begitu pendek, tidaklah menghilangkan sama sekali nilai-nilai jasa perjuangannya, terutama dalam masa-masa berkecamuknya perjuangan fisik menghadapi agres Belanda.
Amy copy kat sini.

percutian di bandung

Amy suka kaler plastik ni klu kat KL kaler biasa aje. Tak ingat pulak berapa... 10k ke 20k.

percutian di bandung
Kena q dulu... pelepasan international. Orang yang kat belakang Amy tu dah lama dah beratur tiba2 baru perasan dia beratur salah tempat. Dia sepatutnya gi yang domestik punya.

percutian di bandung

Kat tempat menunggu ni punyalah ramai orang, tempatnya kecik aje. 
percutian di bandung


percutian di bandung

Kami nak balik... Nasiim kata tempat duduk tu tak best.

percutian di bandung
Irfan kata hari tu nampak tiger... hari ni nampak Lion pulak. Irfan suka sangat ngan kapal terbang, dia nak jadi Aircraft Engineer macam pak long dia. Mamanya suka aje sbb nanti boleh dapat tiket free... hihihi.

percutian di bandung

Dah dalam bas..

percutian di bandung

Lapar dah budak2 ni nasib baik bekalan roti ada lagi. Sampai KL Sentral tapau burger King ambik kete terus balik rumah.

Assalammualaikum...

Masa Amy book tiket nak ke Bandung... Amy tak perasan pulak nama Nasiim dah terlebih satu huruf sepatutnya Naim tapi kat situ Naiim... ada dua i pulak.


Lagi 2-3 hari nak pergi baru perasan... apalagi tak tentu arahlah jadinya. Nasib baik ada AirAsia Service Center kat KL Sentral, opis en hubby pun kat situ jugak. 

KL Sentral
Lot 4, Level 2, Stesen Sentral Kuala Lumpur,
50470 Kuala Lumpur
Operating hours : 9am - 9pm (GMT+8) Daily

Kalau nak tukar nama kena bawa ic penama tu pastu kenalah isi borang. Paling lewat 48 jam sebelum berlepas. Risau Amy masa tu takut tak cukup 48 jam.

Nasib baiklah staff AisAsia tu baik hati... Amy sangat berterima kasih kepadanya, tak taulah camner dia buat tapi tak sampai 24 jam  dapat email dan nama Nasiim pun dah dibetulkan. 

Pengajaran untuk diri sendiri ... lain kali bukak mata besar2 cek huruf dan nombor satu-satu pastikan betul... hihihi. Serik dah ni.


Assalammualaikum


Amy berkenan betul ngan bentuk sudu-sudu ni, yang paling besar tu boleh buat senduk nasi tapi yang lagi dua jenis tu sudu apa ek?. Tak kisahlah sudu apa... cantik punya pasal Amy beli juga. 


Selalu jumpa sudu makan dan sudu teh aje... 


Assalammualaikum...

Malam terakhir kami di Bandung kami ke TSM, teringin nak tengok perubahan kat dlmnya, nama dah tukar... bangunannya pun dah lain mana lah tau kat dlmnya pun lain.


percutian di bandung

percutian di bandung


percutian di bandung

percutian di bandung

Macam2 budak-budak ni... tengokalh si Irfan tu siap buat muka takut lagi. Si Abel tu baru 9 tahun tapi nampak mcm sebaya Irfan aje.

Bandung.. TSM blackout

Bandung.. TSM blackout

Bandung.. TSM blackout

Bandung.. TSM blackout

Memandangkan kaunter tiket dah tutup kami pergi mengopi kat J Co dulu. 

Bandung.. TSM blackout

Tiba-tiba.... Blackout.
Ini lah hari bersejarah dlm hidup Amy... gi shopping mall yang besar blackout pulak. 

Bandung.. TSM blackout
Nasib baik ada lampu emergency... ingatkan kejap aje blackout nya.

Bandung.. TSM blackout
Tak sampai 10 minit kemudian lampu tu pun padam.
Kami kena makan dalam gelap daaa... pekerja J Co tu kata kejadian mcm ni dah banyak kali terjadi.

Hampir satu jam duduk kat dlm J Co tu kami pun ambik keputusan  balik.. rupanya semua org nak balik. Dah lah gelap, jem pulak tu (jem ngan org hihihi).

Bandung.. TSM blackout

Kedai terpaksa tutup awal.

Bandung.. TSM blackout

Bandung.. TSM blackout

Bila semua orang nak keluar dr situ serentak... inilah yang berlaku. Sempat lagi pergi toilet sbb keta tak bergerak. Lama betul kami kat dlm tu. Dah dekat pukul10 malam baru ada elektrik. Ingatkan dah jadi macm ni tak payah bayar parking. Free aje. Rupanya.... jangan harap. 

Makin lama kat dlm tu makin banyaklah nak kena bayar, tapi kami lama kat dalam tu pun disebabkan pihak TSM tu jugak.

Nasib baik perkara ni tak pernah terjadi masa Amy kat KLCC ataupun di Midvalley .

Ingatkan dapatlah ber window shopping kat sana sebelum balik ke Malaysia... rupa2nya dapat pengalaman bergelap dlm shopping mall aje. Hampeh betul.

Assalammualaikum...


Hari ni sambung citer pasal Bandung lagi... kat sana tak banyak tempat yang kami pergi, yelahkan motif utamanya... en hubby nak jumpa kawan dia kalau dah asyik berjalan bila nak bercerita...  

Percutian di Bandung
Dah lama tak jumpa banyaklah ceritanya tu...

Percutian di Bandung

Faris, Irfan dan Abel.

Percutian di Bandung

Ibu kepada Vera ni orang Sumatra... anaknya ramai yang tinggal di Bandung.
Selama kami di sana macam2 masakkan yang disediakan oleh makcik ni, masakannya sama macam masakan  Negeri Sembilan.
Pedas jangan cerita... sama macam nenek Amy masak, berasap telinga. Sambal belacannya paling sedap, bertambah2 Amy makan hihihi. 

Percutian di Bandung

Akhirnya dapat jugak budak2 ni berkenalan dengan pingpong.

Hari kedua kami ke Pasar Baru lagi...

Percutian di Bandung

FM 6pcs IDR20000.


Percutian di Bandung

Telekong sulam tampal lagi IDR 90000 (RM25.++) satu. 

Percutian di Bandung
5pcs IDR100,000. 


Percutian di Bandung
5 + 1 dalam RM75.


Percutian di Bandung
 Semua sekali lebih kurang RM15. 





Percutian di Bandung

Kuih Apek.. baunya seperti kuih bakar dan rasanya sedap, anak2 Amy suka kuih ni sekali beli 12 keping pun tak cukup. Tak ingat pulak harganya. 

Percutian di Bandung

Ciomey dan cendul tapai ubi + nangka. Cendul ni sedap sangat kalah cendol mamak hihihi.


Percutian di Bandung

Ini kali pertama kami makan kat gerai semasa di sana. Walaupun tepi jalan tapi tak banyak keta yang lalu. Tempat ni pun agak bersih. Amy tak ingat nama tempat ni tapi ianya bersebelahan dengan masjid dan tak jauh dr Jln Riau.

Percutian di Bandung

Pemuzik jalan...


Kena duduk kat belakang... kat depan dah tak muat.

Sebelum balik kami singgah kat Hypermarket Metro. Ada pulak 2-3 orang budak perempuan yang buat survey utk minuman yogurt, mula2 suruh rasa... sedap jugak, pastu nak minta namalah no telefon lah, dah kata tak nak seboleh2 nak jugak....iskhhhh. 



Percutian di Bandung
Ubi Cilembu yang dah siap di bakar...  macam dlm cerita korea pulak makan ubi bakar... mengada kan hihihi. Ubi ni kalau kat sini panggil keledek. Tak boleh nak makan banyak2 sbb perut dah penuh ngan air... manis sgt punya pasal. Yang hitam tu bukan hangus tau.

Percutian di Bandung


Percutian di Bandung

Avokado 3.496kg(9 biji) IDR 110,124 (RM31.50). 
Punyalah besar Avocado ni. 
Bila dah sampai KL, nenek Amy pulak ingatkan buah mangga... 


Percutian di Bandung
 Malam terakhir kami di sana. Sebelum gi TSM singgah dulu kat Amanda. Rupanya kedai Amanda ni dekat sangat ngan rumah mereka tak sampai 5 minit dah sampai.

Percutian di Bandung
Amy beli 10pcs utk ole-ole, nak gi Kartika Sari dah tak sempat.

Percutian di Bandung

Trans Shopping Mall. Masa Amy gi dulu 2010 namanya Bandung Shopping Mall. 

Percutian di Bandung
Tak dapat gi Eiffel Tower dapat bergambar kat sini pun jadilah.