hilmirdadaud.blogspot.my

Apam Susu menu breakfast kami..

| On
November 25, 2014
Assalammualaikum...

Resepi Apam Susu ni Amy jumpa kat blog kak Azlita, tak lama Amy simpan resepi ni sbb tiba-tiba angin rajin datang pagi semalam... akhirnya dapat jugak merasa. Terima Kasih Kak Ita.


 Cis tak jadi macam yang kak Ita punya daaa. Apam Susu Kak Ita sangatlah cantik... Amy punya jauh beza rupanya. Tak taulah mana silap Amy.. Apam ni dah sejuk kejung aje.. huhuhu.

Masa panas tu anak-anak n en hubby kata sedap, tapi bila Amy rasa masa buka puasa.. adeh tak berapa manis, dlm hati agaknya Amy ni dah kuat gula kot.

Sila ke Blog Kak Ita kalau nak tengok step by step ok.. 



APAM SUSU
Resepi Oleh : Sabrina Khan
Rujukan : Nana Aboy

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
Pewarna yang di sukai
Perasa


 Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam 
Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
Masukkan susu pekat manis
Putar lagi hingga sekata
Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Kaup balik adunan rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
* tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masak
Keluarkan dari loyang
Potong bila ianya telah sejuk.



5 comments on "Apam Susu menu breakfast kami.."
  1. salam kenal Amy macam sedap je apam tu akak minta copy resepi boleh tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kak Noor, Amy pun copy dr blog kak ita :)

      Delete
  2. nmpak lawo n sedap je.... sana sini tgk org dh buat tp dana tak ter cube2 lg... aduh la

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)