hilmirdadaud.blogspot.my

Sunburn in Lisbon... Anjos.

| On
March 20, 2015
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...


bercuti di Portugal
Lisboa Aeropuerto.. dr tempat tunggu bas.


Bercuti di Portugal

Kami sampai Lisbon pukul 2 lebih... lepas dah setel semua, kami melepak dulu sambil menggunakan sehabisnya wifi free yg disediakan. Wifi tu boleh digunakan selama 30 minit jadi sempatlah berSkype lama-lama ngan en hubby n anak-anak. Airport Lisbon lebih kurang aje besarnya ngan airport Barcelona cuma airport Lisbon ni nampak lebih moden n canggih sikit.

Mula-mula plan nak naik metro (train) tapi boleh pulak Metro ari tu tutup sbb depa mogok. Nasib baik kat KL ni LRT tak pernah mogok lagi.. huhuhu. Azab woooo terpaksa pulak mencari bus. Bus stop ngan Metro Stesen tak jauh tapi sbb tiba2 punya pasal harulah jadinya. Dahlah penat perut pun lapar, makanan depan mata tak boleh nak ngap klu boleh ngap mahal pulak tu... adehhhh. Masa nilah rasanya rugi tak mkn mknan yg mahal masa kat Malaysia.

Melalut pulak dahhh ... hihihi. Ok sambung balik citer kat bus stop tu. Puas bertanya sana sini, tengok peta bagai last Amy ngan Nadia sepakat nak naik teksi aje, lebih senang. Cik Limah terpaksa ikut pilihan kami sbb dia pun dah penat gila. Kalau naik teksi, tak payahlah nak fikir beg yg berat tu + nak cari hotel lagi + kang klu sesat lagi parah dah tentulah teksi tu hantar depan pintu hotel. 


Bercuti di Portugal
Beratur tunggu giliran teksi.

Teksi dr Lisbon Airport ke Anjos kami kena 8.85euro. Mahal tp jimat masa dan tenaga. Teksi kat Lisbon berbeza ngan teksi kat Barcelona, lama dan tak cantik. Tapi pemandunya tetap baik hati. BI depa kurang sikit tp klu kita tulis betul2 alamat terang lagi nyata insyaallah terus sampai tempat yg kita nak tuju tu.

Sampai aje kat alamat yg kita org bagi kat Teksi tu, muka dia pelik sikit. Dia keluarkan beg.. kita orang bayar tambang n dia pun blah. Kami bertiga berdiri kat depan bangunan yg teksi tu turunkan... tengok bangunan tu atas bawah.. bawah atas, mcm tak percaya dgn apa yg kami tengok... orang keliling mesti pelik tengok kita orang.

Apasal hotel kita orang tu mcm rumah tinggal???? Ada yg tak ada tingkap pulak tu. Cik Limah dgn tak puas hatinya pun masuk dlm bangunan tu... kami risau jugak kot jadi apa2, tak lama dia pun turun... betul, tak ada orang duduk. Lama kami kat situ last tengok balik alamat rupanya cik Limah salah tulis no bangunan. Nasib baik tempat yg sama ... satu barisan tapi jauhlah sikit.


Bercuti di Portugal
Pemandangan dr bilik hotel. 

Anjos sangat berbeza dengan Catalunya.. masa mula-mula sampai Amy rasakan mcm kat dlm movie citer gangter kat lorong-lorong tu. Anjos ramai orang kulit hitam.. mereka sebahagian dr masyarakat  Portugal. Tempat yg tak berapa nak ceria n kehadiran ramai orang ITU so boleh bayang tak apa kat fikiran Amy??

Kami book Rozi resident utk 2 mlm 80euro. Murahlah berbanding di Barcelona. Review pun ramai yg kata ok tempat tu. Cuma Amy tak suka ngan tangga dia. 


pinjam pak cik google punya gambar..

Haaa mcm tu dia punya tangga tapi lagi antik lagilah mcm bangunan dolu dolu yg kita selalu tengok dlm movie tu. Nak bawa beg naik tingkat 3 pulak tu... macam nak tercabut pinggang. 

 Malam tu main masak-masak dlm bilik aje pastu turun gi kedai cari air mineral. Amy suka ngan air teh mangga...sedap. Depa panggil mangga pun mangga jugak.. nama pun nama jugak.



Amy beli satu botol besar tu 1.80euro. Mineral water 6 x 2 liter = 4.80euro. Barang kat sini lebih murah dr Spain.

Orangnya pun lebih gelap.. tu sebab org Portugis kat Malaysia lebih kurang aje ngan orang melayu sbb mereka kat sana pun kulit lebih kurang ngan kita aje. 

Rozi Resident bersih, ada 3 katil dan tak ada kipas. Berhadapan dengan stesen Tram, Metro dan bas. Malam bising dengan bunyi ambulans pergi balik. Free wifi.
3 comments on "Sunburn in Lisbon... Anjos."

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)