hilmirdadaud.blogspot.my

Resepi Pulut Mangga Bersantan yang paling senang....

| On
April 23, 2015
 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dah lama tak menyengah blog ni, hari ni Amy nak up date citer 2 minggu lepas. Masa Amy gi JJ Amy ternampak buah mangga... selalu tak heran pun buah mangga tu tapi apasal ntah hari tu tengok mangga tu terus teringat pulut mangga. 


Kononnya nak start diet... banyak baju Amy dah mula rasa sempit bila pakai tapi hampehhh diet tinggal diet hehehe.



Anak-anak Amy ni setiap kali kat sini mesti nak pegang n belek-belek capsicum tu.

Amy jumpa resepi Pulut Mangga ni kat blog jintan manis... senangnya lah haiii resepi ni, terima kasih ye sudi share resepi ni. Tak sangka cara masak pulut tu sama ngan cara nenek Amy.



Pulut Mangga Bersantan
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan:

1 biji mangga ranum saiz sederhana
2 cawan beras pulut
2 cawan air
1 sudu besar mintyak masak
sedikit garam

untuk sos santan
1 cawan santan pekat
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung beras ( dicampur sedikit dengan air supaya senang larut dlm santan nnt)

cara-caranya
1. Didalam rice cooker, masukkan beras pulut yang telah dibasuh, kemudian masukkan 2 cawan air , 1 sudu minyak masak dan sedikit garam, kacau sebati, kemudian tekan ON dan biarkan sehingga masak.

2. Kemudian buat sos santan pula,  masukkan santan, bacuhan tepung beras dan gula, kacau sehingga santan pekat, angkat dan sejukkan.

3. kupas kulit mangga dan hiris kan mangga bentuk dadu ataupun bentuk yang anda suke.

4. Cara penyediaan, masukkan pulut yang telah dimasak di dalam acuan atau pun boleh juga disenduk sahaja atas piring hidang, nak kepal bulat2 pun boleh, kemudian atur mangga di tepinya, akhir sekali curah sos santan, nikmati pulut mangga ini sebagai pencuci mulut. 


Iklan jap... 

Testimoni terbaru Herbal Plus pad.
Whatsapp Amy 019-2253200




Selamat Mencuba.... 



1 comment on "Resepi Pulut Mangga Bersantan yang paling senang...."

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)