hilmirdadaud.blogspot.my

Taroko Gorge, Hualien - Taipei.

| On
September 29, 2015
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Seperti biasa... auntie Ika jadi model hehehe, kami orang yang pertama dalam group yang turun breakfast dulu. Pukul 6 lebih turun breakfast... yang bagusnya awal tu sebab boleh menikmati breakfast kami tak delah terkejar-kejar. Lepas makan ambik beg kat bilik dan check out.

bercuti di Taiwan

Yang bagusnya kat Hotel Byeyer ni banyak makanan vegeterian so banyak pilihan nak makan tambahan pulak Dr Eng yang kebetulan turun awal tolong kami soal siasat bahan bahan masakan dalam bahasa cina.

Kat bawah ni gambar masa awal awal masuk kawasan Torako Gorge ni.

bercuti di Taiwan

Sedikit pengenalan mengenai Taroko Gorge... Copy kat Wiki aje malas nak mengarang punya pasal.

Taroko Gorge and its surrounding area are well known for their abundant supply of marble, leading to its nickname, "The Marble Gorge". The rock now seen in Taroko began over 200 million years ago as sediment on the bottom of the ocean. As the sediment collected, it was subject to increasingly large amounts of pressure which eventually hardened it into limestone. Over the past 100 million years, tectonic compression between the Philippine Sea Plate and the Eurasian Plate supplied additional pressure that metamorphosed the limestone into marble. Uplifting forces from the plate collision pushed this rock above the surface of the ocean to where we see it today. The region is still being uplifted by approximately 0.5 cm (half-centimeter) per year.[1]
The gorge itself was carved into the marble by the erosive power of the Leewoo Ho River.
In addition, there is known to be jade in this gorge. This jade is only found in Taiwan and it supplies the jade market in Hualien. These mountains can be seen rafting (a common activity during summer months in Taroko Gorge) through the rivers.
The Tupido Tribe Trail was built by the Batto Bulego family of Taroko some 120 years ago, and now only parts of its ruins remain on the Tienhsyang Taiti mesa . Four generations of the family resided there until the Japanese army massacred the tribe and banished the survivors in 1914.

bercuti di Taiwan

Bas berhentikan kami sekejap kat atas jembatan... bila bas berhenti jalan jem kejap hehehe.


bercuti di Taiwan

Berselfie kejap aje pastu sambung perjalanan...
Dari dalam bas kami nampak batu seperti muka orang asli... ala macam red indian tu

Nampak tak?



Semua orang kena pakai helmet ok... ada disediakan masa mula-mula nak masuk sini.

bercuti di Taiwan

Bas turunkan kami kat satu tempat macam R&R, kat situ boleh beli makanan, gi toilet dan sambung berselfie. 

Bersebelahan dengan Dr Eng, pengasas Bio Greeno Sdn Bhd dan SolarLand juga seorang jutawan. Semoga aura jutawan tu melekat sikit kat Amy ni.



bercuti di Taiwan



bercuti di Taiwan

Dr Eng belanja makan mangga... berpingan-pingan mangga kami makan. Manis dan sedap mangga Taiwan.



bercuti di Taiwan
Nyanyi lagu Rasa Sayang dengan pengunjung dari China.

Diorang pun pandai nyanyi lagu kita tu... bangga kejap.


bercuti di Taiwan

Sambung perjalanan dengan berjalan kaki aje...

bercuti di Taiwan

Tunnel of Nine Turns..

Diorang semua dah jauh kat depan...


bercuti di Taiwan

Nilah pasal kena pakai helmet... banyak batu jatuh dari atas.

Dah lama punya pasal cerita pun ingat ingat lupa tak silap Amy dolu-dolu masa diorang nak buat jalan ni seksa sebab batu kat situ keras gila kena letup letup bagai siap import pakar. Amy tak ingat dia enginer ke apa... ala mcm big bos jugaklah orang Jepun tu mati sebab batu jatuh dari atas kena kepala dia.


bercuti di Taiwan

Macam gua... 



bercuti di Taiwan
Yang ni tak tinggi sangat.
Torako Gorge ni macam Grand Canyon sikit ... bezanya Torako ni meninggi keatas.


bercuti di Taiwan

Bas tunggu kat sini...
Kat sini lebih tinggi berbanding yang atas tadi.

bercuti di Taiwan

Aksi photographer... 
bersungguh sungguh nak ambik gambar wife dia.



bercuti di Taiwan

Tak dapat nak ambik gambar puncak dia... tingginya batu ni.

Pastu naik bas ke Eternal Spring Shrine Trail. Kat situ boleh gi toilet jugak.

bercuti di Taiwan


Eternal Spring Shrine Trail... yang bawah tu. Yang atas tu tak tau pulak.



bercuti di Taiwan


bercuti di Taiwan

Amy paling suka gambar yang ini.
Tuan Ikram, Hazawani, Dr Eng, Ilda Rani, Amy dan Auntie Baini. Auntie Ika tak turun sebab dah penat.

bercuti di Taiwan

Kemudian kami ke sini.

bercuti di Taiwan
Kat dalam...

bercuti di Taiwan

Kuih apa Amy tak tau tapi rasa keladi... macam kuih bulan aje kan. 
Mula-mula Amy nak ambik yang ada telor masin tapi bila makan banyak rasa hanyir telor pulak.


bercuti di Taiwan
Tengah tunggu yang lain kat luar.


bercuti di Taiwan

Lepas tu kami ke sini pulak...

bercuti di Taiwan

Dia buat kat depan mata kita... siap tunjuk satu satu bahan. Bahan yang sama macam kita buat kat sini.

Sebijik macam kuih mochi rupanya.


bercuti di Taiwan

Pekerja yang sorang tu orang Indonesia buat part time kat situ... kami cakap bahasa melayulah aje lah.


bercuti di Taiwan

Amy beli macam macam rasa. Kopi, coklat, wasabi dan oren.

bercuti di Taiwan

Sebelum balik kami singgah kedai Pak Arab yang kami datang malam sebelum tu. 

bercuti di Taiwan

Roti Naan dan kari daging yang sangat sedap. 
Semangkuk sorang ok... puas nak abiskan. Kenyang gila.
Biasanya kalau singgah makan kami sembahyang sekali kat situ, mereka sediakan tempat sembahyang.

bercuti di Taiwan

bercuti di Taiwan

Aircond besar gajah.

Lepas makan dan sembahyang kami terus ke train station untuk pulang ke Taipei.




bercuti di Taiwan

Keretapi Ekspress tak selaju bullet train tapi laju jugak lah. Keadaan muka bumi di kawasan sekitar Hualien tak mengizinkan bullet train kat situ.

Dijangka sampai Taipei pukul 3 lebih.

bercuti di Taiwan

Tak sedar muka Amy pun ada dalam ni.

Bersambung lagi....
2 comments on "Taroko Gorge, Hualien - Taipei."
  1. salam dear..


    bestnya.. akak tak pernah sampai sana tu.. nnt2 kot boleh ke sana.. best tgk batu batan tu..

    ReplyDelete
  2. bestnya...... kalu dana msti semput mendaki tuh...

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)