hilmirdadaud.blogspot.my

Panggilan Telifon Dari Penipu...

| On
November 30, 2015
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Petang tadi Amy dihubungi oleh "No Caller ID'... bersuara perempuan India dan kononnya dari Maybank. 



Memang mencurigakan panggilan tu. Nombor telifon tak ada lepas tu pulak bunyi latar belakang pun pelik dan bising, ramai yang sedang buat panggilan.
 Mula-mula dia tanya Amy baru-baru ni ada terima penyata tak dan Amy kata tak ada. Lepas tu dia tanya kad ATM valid sampai bila. 


Kad ATM dari Pakcik Google ye... 

Kemudian dia bacakan 8 nombor pertama kad dan minta kita nombor yang seterusnya kononnya nak register online. Bila dia minta nombor kad aje...
.
.
Sah nak menipu.

Amy pun startlah soal macam-macam, terus dia putuskan talian. 

Amy bersyukur sangat kepada Allah swt kerana melindungi Amy dari penipu tu.

Nasihat Amy... jangan sesekali memberi nombor ATM kad kita kepada sesiapa pun kecuali kita pergi sendiri kat bank tu dan hadap muka pegawai bank tu. Orang nak menipu skang macam-macam cara.





2 comments on "Panggilan Telifon Dari Penipu..."
  1. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete
  2. salam kenal..

    sekarang mmg banyak case cam ni.. hati2 je kita.

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)