hilmirdadaud.blogspot.my

Image Slider

BOSAN DENGAN HIDUP YANG 'SUAM-SUAM KUKU'?

Izinkan kami menambah sedikit nilai kepada kehidupan anda.

Ketahui RAHSIA kejayaan perniagaan di hujung jari.

Jangan lepaskan PELUANG mempelajari
TEKNIK POST, LIKE & SHARE di FACEBOOK & IG



Temui kami pada 4 Julai 2015(Sabtu) jam 10.30pg
di 58, Jalan Puteri 2/4, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor

Bersama Blogger cantik & berpengalaman, JUJUE

MASUK ADALAH PERCUMA!

Anjuran bersama BIO GREENO SDN BHD & Greeno DIVAZ

whatsapp " SAYA BERMINAT " KE  #amy Hilmirda 019-2253200.TQ 

@

Tinggalkan NO FON kat KOMEN...nanti saya akan wasap anda
Assalammualaikum dan Salam Ramadan...

Terdelete pulak post yg sebelum ni kenalah tulis balik... nak cari kat dlm tong sampah tak gheti pulak.

Hari Jumaat dan Sabtu (semalam) Amy kena gi opis Bio Greeno utk projek kami yang terbaru... My Dream Projek. Matlamat projek terbaru ni adalah utk pergi umrah Free tahun depan dan mencapai pendapatan minimum RM5k sebulan. Pengasas Bio Greeno, Dr Eng Wee Sian dengan baik hatinya mengsponser photoshoot utk kami.. 



Kebetulan sesi photoshoot Amy sebelah petang hari Jumaat tapi kena ada kat sana sebelum pukul 2 utk make up jadi sempatlah Amy masak untuk en hubby dan anak-anak berbuka puasa.

Menu ringkas aje Nasi Ayam, Sup Ayam, Ayam Goreng, Dadih Mangga dan Air Sirap Selasih. Dapat ambik gambar Dadih mangga aje gambar lain dah tak sempat. Dadih ni Amy guna yg instant aje cuma tambah nata de coco dan mangga.




Mula-mula gambar koperat...


Bisnes Partner Amy, Cikgu Mizarina dari Batu Pahat. Cikgu Miza ni silent reader blog Amy.


Bergambar dgn Pengasas Sykt Bio Greeno, Dr Eng Wee Sian. Seorang Jutawan yg sangat baik hati. 

Adehhh Amy nampak gomoklah.. masa nak ambik gambar tu sempat lagi ukur ketinggian ...tingginya DR Eng ni, Amy dah pakai kasut tinggi tu tp masih rendah.


Mr Lye, General Manager Bio Greeno. Selain Dr Eng.. Mr Lye ni pun tak kurang hebatnya. Sedia menadah telinga mendengar masalah kami tak kiralah berkaitan dgn bisnes atau personal, beliau juga seorang trainer yg hebat.




Gambar Glam pulak...



 Bukan selalu dapat make up, photoshoot free dan baju cantik ni... macam DIVA tak? hehehe.




Ada gaya model tak? kami kan model Greeno... 
Bukan Diamond Manager aje yg terlibat dalam projek ni, agen pun ada jugak... syarikat tidak memilih bulu, semua dapat peluang. Kalau nak pakai cantik-cantik, make up dan photoshoot free mcm DIVA ni, jom join Amy dlm bisnes ni.. whatsapp Amy 019-2253200.


Doakan kami berjaya dapat umrah free ye... sayang korang.



Sempat berselfie lagi sebelum gi berbuka puasa.


Alhamdulillah... rezeki dr Allah.
Dr Eng belanja kami berbuka puasa kat tempat yang best.

Dah kenyang... bergambar pulak ramai-ramai kat luar Four Points By Sheraton, Puchong.



Semalam pulak, hari Sabtu ada kelas Intensif dari pukul 10 pagi sehingga pukul 3 petang.. kelas ni pun free jugak.

Jika ada yang berminat untuk mencari pendapatan sampingan dengan menjadi agen dan stokis Herbal Plus, Golden Clam dan SpringLife silika... sanggup dibimbing bolehlah hubungi Amy 019 2253200. Kami juga menyediakan Seminar keusahawanan, kelas bimbingan dan kumpulan sokongan di Telegram.

Dengan modal serendah RM212 untuk 2 bundle Herbal Plus dah layak jadi agen kami...
Assalammualaikum dan Salam Ramadan..

Dah 2-3 hari teringin tapi baru hari ni dapat buat. Resepi agar-agar mangga ni Amy dapat dari blog Che Mat.



Amy sebenarnya tak pandai buat agar agar.. mest ada yg pelik kan hehehe. Amy pernah buat tapi tak jadi, nenek Amy pun pelik.

Bila ternampak kat blog Che Mat rasa teringin aje... terbayang bayang aje kat mata hihihi. Lastnya Amy cuba jugak. Kejap aje dah siap.



Agar Agar Mangga.
diambil dr blog Che Mat


BAHAN-BAHANNYA :-)

5 gram serbuk agar-agar
4 - 5 camca besar gula (che mat guna 4 camca besar)
2 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
1 cawan susu sejat (che mat guna susu sejat IDEAL)
2 biji mangga (saiz sederhana) kupas dan ambil isinya
Secubit garam
Isi mangga yang didadu untuk hiasan (jika suka)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan agar2 serbuk dan gula dalam periuk, kacau rata, masukkan air dan daun pandan, kacau rata dan masak hingga mendidih dan gula larut, guna api sederhana dan kacau sentiasa. Sementara itu isi buah mangga dan susu sejat dikisar hingga menjadi puri.
  2. Kecilkan api, keluarkan daun pandan, kemudian tuang puri mangga dalam periuk berisi agar2 tadi. Kacau rata hingga sebati dan masak sekejap, jangan biar sampai mendidih, bila ia panas dan naik wap sahaja sudah cukup. Matikan api.
  3. Tuang dalam acuan kegemaran anda dan biar hingga hilang wap panas. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan dan hias dengan isi mangga yang didadu, jika suka. Sedap dimakan sejuk...


Hari ni Amy masak mee goreng cincai aje, masak banyak2 pun bukan habis makan pun. 

Lepas ambik anak2 dari sek KAFA tadi singgah bazar ramadan kat depan flat PPr tu. Amy beli kuih sikit untuk tambah tambah.


 Mee goreng ni Amy panggil mee goreng cincai sbb main masuk aje apa yg ada kat dapur tu. Tak letak cili letak sos dan kicap aje. Sawi pun letak sikit aje kalau letak banyak nanti lagi banyaklah dia duk kat tepi pinggan.



Ingin tambah pendapatan dgn Herbal Plus?
Amy memerlukan agen dan stokis di seluruh Malaysia.



TEKNOLOGI HERBAL PLUS DI'PATENT' KAN, TIADA PAD LAIN DI DUNIA YANG BERTINDAK SEBAGAI 'BOOSTER' TENAGA & MEMBANTU MENYELESAIKAN MASALAH SAKIT PUAN DENGAN HERBA ASLI & AROMATERAPI SEPERTI HERBAL PLUS

Diiktiraf HALAL (IFRC Asia)
Laporan makmal CONSOLIDATED LABORATORY : keselamatan terjamin
Pengiktirafan ISO14001 pengurusan alam sekitar
Pengiktirafan ISO9001 pengurusan kualiti
------------------------------------
HARGA HERBAL PLUS
------------------------------------
Produk terdiri daripada pantiliner utk kegunaan harian (15.5cm), pad siang (24.5cm) & pad malam (28cm)

[LOOSE PACK]
-Pantiliner (20pcs) RM13
-Pad Siang (10pcs) RM13
-Pad Malam (8pcs) RM13

[BUNDLE] : 
-Pantiliner (200pcs) RM130;
-Pad Siang (100pcs) RM130; 
-Pad Malam (80pcs) RM130

Whatsapp Amy 019-2253299
Assalammualaikum dan Salam Ramadhan..

Hari ni angin rajin nak buat biskut raya datang tiba-tiba, tak rancang pun nak buat hari ni.  Amy kongsikan sekali lagi resepi biskut Mutiara Merah ini di sini.




Sebenarnya Amy rasa pelik sikit ngan biskut ni... macam ada yang tak kena sehinggalah saatnya Amy up load gambar ke sini barulah sedar apa yang tak kena.....




Amy lupa sapu kuning telor kat atas biskut ni rupanya, adehhh.
Dah ada dah dlm resepi tapi tak teringat langsung... letak yg kaler merah tu terus masuk oven.


Sepatutnya pakai chery merah tapi Amy pakai yg dlm gambar ni, tak ingat nama dia tapi dia dah siap potong kecik-kecik. Tokey kedai Amy beli barang ni kata betik... betik pun betik lah, kalau chery Amy malas nak potong2 + anak Amy tak suka sbb rasa macam ubat batuk aje.



Red Pearl Cookies.


Bahan-bahan;

150g butter,
150g tepung gandum,
75g gula kastor,
60g cornflakes,
50g choc chip,
25g badam nips,
1 sudu the seen vanilla.

Cara-caranya;

1. Pukul butter dan gula hingga sebati (jgn kembang) Amy guna senduk kayu aje. Masukkan esen vanila dan sebatikan.

2. Campur semua bahan kering. Kacau sebati guna senduk kayu.

3. Gunakan garpu, jemputkan aduan ke atas dulang pembakar. Amy  guna tangan aje tapi jangan kepal-kepalkan.

4. Sapukan kuning telor dan hias dengan ceri merah.

5. Bakar... suhu ikutlah kesesuaian  oven masing-masing.

p/s; badam nips tu Amy panggang dulu dlm oven siang2. 




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

 Apa yg Amy pelajari tentang lembah Hualien... Lembah ini terletak diantara 2 gunung yg berbeza plat. Satu plat central dan satu lagi plat Pilipina. Kawasan Hualien ni tak berapa sesuai utk pertanian secara komesial... banyak marmar dan jed aje. Sering hujan dan banyak air mata air yg keluar dr perut bumi.

 Banyak kawasan yg tidak mengunakan baja atau racun kimia utk mengekalkan alam sekitar yg bersih dan bebas dr sebarang pencemaran. Lembah ini terkenal dgn penternakan Golden Clam. Clam ini diberi makan Alga Hijau dan menyebabkan kulitnya berwarna kuning dan clam ini bebas dr sebarang bahan kimia.


bercuti di Taiwan

Orang Taiwan ramai yang mempunyai masalah hati dan sebab ituah mereka mengamalkan Golden Clam utk kesihatan hati mereka. Banyak sykt yg memasarkan Golden Clam termasuklah Quaker. 


Ok Sambung balik...

Hari kedua kami semua diminta check out sebelum pukul 8:10 pagi. Amy dan Auntie Ika turun breakfast pukul 6:35 pagi. Kami orang pertama gi breakfast dalam group kami... 

Semalam kami tidur lewat... hampir pukul 1 pagi, pukul 4 pagi bangun sembahyang subuh  pastu tidur balik. Ya Allah susah betul nak buka mata pagi tu.

bercuti di Taiwan

Walaupun ada pelbagai pilihan... tapi pilihan kami terhad kepada bubur nasi dan roti sahaja.

Kami simpan beg besar kat hotel Les Breezy... bawa beg kecik aje ke Hualien.

bercuti di Taiwan

Stesen keretapi ..


bercuti di Taiwan

bercuti di Taiwan

Khas untuk kaum wanita pada waktu malam.

bercuti di Taiwan

Suka pulak ambik gambar kasut... 

bercuti di Taiwan

Dalam train.. train kami pukul 9:30 pagi dr Taipei sampai Hualien pukul 11:30 pagi. Perjalanan agar jauh, lama jugaklah dapat tidur.

bercuti di Taiwan

Sampai Hualien kami pergi makan dulu..

bercuti di Taiwan

Bekas air ni nampak cantik tp menjengkelkan... berapa banyak kali da nak kena pam baru gelas penuh.

bercuti di Taiwan

bercuti di Taiwan

Mr Tsai... tuan punya Perkampungan Golden Clam ni. Ada 1500 kolam yg sebesar padang bola sepak di situ.


bercuti di Taiwan

Sampai kat sana kami dihidangan dgn kopi. 


bercuti di TaiwanDr Eng Wee Sian, pengasas syarikat Bio Greeno memberi penerangan kepada kami.. beliau juga tukang translate utk Mr Tsai. 

Bilik ni sebenarnya utk board of director meeting tapi hanya kami dr sykt Bio Greeno shj yg dapat menjejakkan kami ke dlm bilik tu.
Amy rasa Dr Eng ni rakan kongsi Mr Tsai. 

bercuti di Taiwan

Lambakan Golden Clam.. 

bercuti di Taiwan

Proses mengasingkan clam..

bercuti di Taiwan


bercuti di Taiwan

Golden Clam yg telah diasingkan.

bercuti di Taiwan

bercuti di Taiwan


bercuti di Taiwan

Kolam khas ut pengunjung mengutip Golden Clam.

bercuti di Taiwan

Kalau kolam macam ni .... ini kolam ikan.

bercuti di Taiwan

Nampak tak air mata air yang keluar ...

bercuti di Taiwan


bercuti di Taiwan



Tak lah besar mana pun... tapi kulit dia kaler kuning... kat Pasar Pudu memang tak ada ok.

bercuti di Taiwan

Tak melepaskan peluang mengutip Golden Clam.

bercuti di Taiwan
Mr Tsai belanja kami makan... 
Auntie Ika panggil Ikan Darah Tinggi sbb kat luar kulit diaorang tabur garam tapi isi dia tak masin pun.

bercuti di Taiwan

Sup Clam... sedap oooo.

bercuti di Taiwan

Sebenarnya ada banyak lagi menu clam tapi yg ni aje yg masuk dalam gambar. Restoran ni terletak tidak jauh dr kolam yg kita orang kutip clam tu. Masa kami nak duduk tiba-tiba salah seorang dr pekerja restoran itu cakap melayu dengan kami... ha apa lagi sesi soal jawablah. Rupanya student, ambik fizik dan buat part time kat situ... orang Johor ok. 

bercuti di Taiwan

Ratu Bio Greeno..

bercuti di Taiwan

bercuti di Taiwan

Punyalah besar batu jed ni.. boleh main sorok-sorok lagi.

bercuti di Taiwan


bercuti di Taiwan

Gemoknya saya... hehehe.



bercuti di Taiwan

We are waiting for u...

bercuti di Taiwan
Panorama kejap...