Image Slider

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Bilakah masa yang paling sesuai untuk mengambil GREENO® Golden Clam®?




J : Mengikut tabib China, darah mengalir ke hati kita di antara pukul 1.00am pagi hingga pukul 3.00am pagi. Oleh sebab itu, waktu terbaik untuk pengambilan GREENO® Golden Clam® ialah waktu malam, sebelum tidur (sebelum 11.00pm malam).

S : Berapa lamakah kesan pengambilan Golden Clam® dapat dilihat? Apakah kesan-kesannya?
J : Semasa proses pengekstraskan, molekul-molekul amino asid telah dipecahkan kepada molekul-molekul yang lebih kecil( sekuen peptide pendek). Hasil dari proses ini, kesannya dapat dirasa dalam masa lebih kurang 30 minit hingga 2 jam selepas seseorang mengambil Golden Clam®, ini kerana sel-sel akan menyerap molekul yang lebih kecil tanpa perlu melalui proses pemecahan lagi.
a: Memperbaiki stamina, tidak ada kelesuan (B2, B6, B12)
b: Memperbaiki konsentrasi, kejelasan pemikiran dan lebih fokus (kolina)
c: Mudah untuk tidur pada waktu malam (kolina,kalsium dan phosporus)
d: Penglihatan yang lebih baik keesokan paginya
e: Lelaki akan kekal cergas dan merasa lebih bertenaga dalam masa 3 – 7 hari ( arginina, zink)


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Petang ni Amy nak share sikit tentang Golden Clam dan Kanser Hati.

golden clam

FAKTA TENTANG HATI

Hati sangat penting dalam proses penyembuhan penyakit kerana apabila HATI SIHAT, maka metabolisme tubuh meningkat sehingga nutrisi dan ubat-ubatan yang diambil dalam proses penyembuhan tersebut dapat diserap secara optimum.

Di samping itu, apabila seseorang terkena penyakit diharuskan mengambil ubat-ubatan di mana sisa ubat-ubatan yang tidak dapat diserap akan menjadi racun atau toksin kepada tubuh sehingga memaksa HATI yang sihat mengeluarkan toksin-toksin tersebut. Maka apabila hati tidak sihat, hati tersebut akan mengalami keracunan yang akan mengakibatkan penyakit hati dan merebak ke organ-organ lain.


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Nasib baik kita orang sampai aje train station train dah ada kalau tak tak taulah lepas tu ada train lagi ke tak.



Asyik berselfie aje kita orang kan hehehe.




Kami turun kat station Rossio dan keluar aje ada restoran Radores dan Starbucks.


Ternampak pulak papan iklan ni ha ... 



Nun di sebarang sana yang kaler pink tu ... Hardrock cafe.



Tadaaaa ... Hard Rock Cafe Lisbua.
Hard Rock Cafe kat KL ni tak pernah singgah pun lalu pun buat mcm tak nampak aje.


Amy beli t-shirt untuk anak-anak sbg hadiah, biar happy sikit diorang lepas kena tinggal. Dapat VAT 8 euro... jadilah.




Tak tau bangunan apa tapi cantik.

Rupanya sebaris dengan HRC sebelah kiri tempat kita orang keluar dari metro pagi tu. Dah tak larat nak jalan dah kitaorang terus balik hostel. 





Assalammulaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni sekolah cuti lagi gara-gara jerebu yang bertambah teruk. Amy rasa minggu ni lebih teruk berbanding yang sebelum ni. Kalau tengok kat luar tingkap, rasa macam duduk kat dalam kabus tebal pulak. 

Kuih ni Amy buat hari Jumaat minggu lepas. Dah lama sebenarnya nak buat tapi angin M tu ada aje tu yang lama terperap tu. Resepi ni Amy ambil kat Blog citarawan masa BW.



Kuih ni buat Amy teringat arwah mak Amy. Masa kami kecik-kecik mak selalu buat kuih ni dan setiap kali nampak kuih ni mesti teringat arwah mak.

Sebenarnya Amy tak lah suka sangat kuih ni dulu tapi skang kalau nampak mesti beli. Anak-anak Amy pulak tak berapa sangat dengan kuih ni... Amy ngan en Hubby yang kena perabiskan.



Kuih Kaswi
oleh: Citarasawan

Bahan A:

1 1/2 cawan gula merah,
1/2 cawan gula pasir,
1 cawan air,
2 helai daun pandan - disimpul,
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B:

1 1/2 cawan tepung gandum,
1/2 cawan tepung ubi,
3 cawan air,
2 sudu besar air kapur,

Bahan C:

Kelapa parut dicampur dengan sedikit garam.

Loyang 9" atau acuan lompang.
- Loyang 9" tak ada jadi Amy guna loyang yg macam dalam gambar kat bawah.




 Caranya:

1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.

2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk. Amy ayak dulu tepung tu takut ada alien kat tepung tu.

3. Satukan bahan A dan bahan B, kacau rata dan tapiskan. Tuang dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan dihidangkan bersama kelapa parut.

- Amy tak tutup ngan aluminium foil... amy cuma balut tutup periuk kukus tu dengan kain.


 Sebenarnya ni kali pertama Amy buat kuih ni. Bila dah setengah jam kukus tu Amy cucuk dia masih melekat lagi macam belum masak pastu Amy biarkan 20 minit lagi... pun sama jugak. Last, Amy angkat aje. Dalam hati geram jugak... lantak lah tak jadi pun tak jadilah. Bila kuih ni dah sejuk... ok pulak.

Nampak sangat tak pernah buatkan hehehe.

Disebabkan hanya 2 orang aje yang makan 5 hari pun tak abis lagi kuih ni. Lain kali kena buat separuh aje.


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...


Dah dekat setahun baru nak sambung citer hehehe... Biasalah kalau banyak vitamin M ni kan.


22 Okt, 2014.


Dari Carcais kita orang ambik bas no 417 dan duduk kat dalam tu sehinggalah sampai hentian terakhir dekat ngan train station. kena naik bas pulak lepas tu ke  information counter yang jual tiket bas HOHO. Kami sampai dah pukul 3 lebih  tak dapat nak pergi banyak tempat.



Mula- mula kami ambil line hijau yang lalu Castle Monserrate dan castle-castle yang lain kat.



Jauhkan dari Lisbon ke Sintra tu. Tiket bus HOHO boleh pakai 2 hari tapi kami di Portugal tak lama dan banyak lagi tempat tak pergi lagi. Tengok ajelah mana yang dapat.



 Castle Monserrate ...

Kami ambik gambar tepi jalan aje huhuh, dah lah jalan macam ular pastu kecik pulak. Bila kete ke bas lalu kena cepat-cepat lari kalau tak tak balik Malaysia lah jawabnya.


Kat sini rumah tak banyak sangat ... lebih kepada istana-istana kat dlm hutan aje. Apasalah diorang buat istana dalam hutan dan jauh dari rakyat jelata. 


Sepanjang jalan kat Sinta ada banyak tempat air macam kat dlm gambar tu. 

 Sayup-sayup aje kelihatan.
Bas HOHO line hijau ni tak pergi pulak kat situ.

Kiri kanan jalan hutan aje ... suasana kat sini sama macam kat Ulu Bendul tu aje.



Palasio de Pena ni kat dalam dia sangat cantik tapi kami tak dapat pergi huhuhu... rugi betul.


pinjam gambar pakcik google..
Castle of the Moors ni pun tak dapat pergi jugak. Sepatutnya kena datang tempat ni pagi-pagi buta barulah dapat pergi semua tempat. 



Dah satu punsingan... kami tukar bas line Merah pulak.




Macam best aje minum kopi kat tepi jalan mcm ni kan.. 


Tak tau rumah sapa tapi kebanyakkan kat sini seni bina rumah diorang cantik.







Perjalanan dari Sinta ke Cabo da Roca agak jauh ... dari atas gunung ke tepi laut. Ombak besar dan berkabus.





Mengadap North Atlantic Ocean ...  
Ni daratan terakhir kat benua Europe ni... kalau 'terel' berenang dan rasa-rasa nak gi US boleh aje terjun kat situ hehehe.




Monument declaring Cabo da Roca as the westernmost extent of continental Europe.


5:30 ptg... dari atas laut nampak tenang.


Muka keletihan ... lantak lah dah tak perduli dah. Kat belakang tu ada rumah api. Tak de pantai jadi diorang jalan tepi tebing aje. Curam giler kalau jatuh terus masuk laut, ombak pulak punyalah besar.


The light house of Cabo da Roca is  situated on top of the cliff and rice 144 meter in height above the cape. Cabo da Roca is cape which forms the westernmost point of both mainland Portugal, mainland Europe and Eurasian land mass - copy paste dr pakcik Google.




The granite boulders and sea cliffs along the coast.

Mula-mula ingat nak jalan jugak kat tepi ni nak tengok apa ada kat hujung tu tapi takutlah pulak kang tak sedar kena tinggal bas pulak.



Perjalanan pulang dari Coba da Roca ke Sintra lalu kawasan kampung.



Pukul 6:30 kami sampai semula kat tempat tukar bas tadi pastu pergi balik kat Information Counter untuk ambik bas ke train station.


Assalammualaikum...

Entri terakhir cerita di Taiwan. Akhirnya habis juga citer kat Taiwan ni, citer kat Spain tu tak habis lagi dah setahun dah.... hehehe.





Nak bersauna boleh...
Nak mandi bershower pun boleh. Satu ruang 2 fungsi.




Flight kami petang, kawan yang lain pagi jadi lepas breakfast dengan diorang Amy pun balik bilik ambik kesempatan bersauna dan berendam dalam bathtub macam orang putih tu sambil tengok kartun... bestnya.


Depan Lobby Hotel..

Dr Eng seorang aje yang tak balik ke Malaysia. Dia hantar kami ke airport. Rasa macam VIP pulak bila seorang pengasas syarikat yang besar hantar kita yang sale tak banyak mana ni. 

 Kat Airport..



Dr Eng belanja kami makan kat airport.
Dr Eng bawa kami ke Restorean Tea ... ingat tea aje depan dia hehehe. Dr Eng kata tu restoran vegetarian, orang sana kalau vegetarian memang betul betul vegetarian so kita boleh makan dengan tenang.

Takut jugak nak order, maklumlah kedai kat dalam airport mestilah harga pun macam nak terbang kan. Kalau kat KLIA pun Amy fikir banyak kali nak makan kat sana rasa macam membazir aje.



Mee Soba dan ‘tea entah apa-apa' saiz gajah. 

Bukan mangkuk dan gelas lagi dah... dah macam besen dan jag aje saiznya. Sedap mee ni, nak ikutkan memang tak habis tapi mengenangkan orang dah belanja ... takut kecik hati pulak kalau tak habis dah lah mahal giler. Amy sorang pun dah dekat RM70 (masa tu duit kita dah jatuh dah).





Ternampak pulak budak kecik ni kat dalam tu. Comel sungguh... nak jugak tarik beg tu, kembar dia mak dia dukung.

Sampai KLIA pukul 8 malam, tunggu beg semua dah pukul 10 lebih. Punyalah lama tunggu beg tu. Konon nak naik ERL tapi nasib baiklah husband Auntie Ika datang jemput kalau tak tau lah sampai KL sentral pukul berapa.

Sekianlah sudah cerita di Taiwan. Amy teringin sangat nak pergi Tokyo sekali lagi, dulu pergi dengan kapal MISC ... makan tido dalam kapal aje. Skang kalau nak pergi kena bayar sendiri. Tau ajelah Jepun tu mahal giler. Doakan Amy dimurahkan rezeki dapat pergi sana yer... 

Assalammualaikum...

Hari Isnin minggu lepas, hari yang dapat cuti sekolah 2 hari tu... Amy ambik kesempatan gi buat IC Irfan kat UTC Pudu Sentral. Padahal dekat Maluri tu ada aje JPN tapi nak jugak gi UTC yang jauh tu.




Sampai sana dah pukul 10 lebih... ambil nombor giliran dan isi borang. Ramai jugak orang kalau nak duduk berempat tak de kerusi kosong.


Nasib baik kaunter yang buka tu banyak tak sampai satu jam dah siap. 



Kami datang naik teksi kena RM8.50 balik anak-anak nak naik LRT pulak sebab dah lama tak naik LRT punya pasal. Last diorang naik ERL nak gi KLIA tu pun dah bertahun dah.

Yang tak bestnya naik LRT ni kalau dengan anak-anak... stesen Maluri tu bukannya kat depan rumah tak kan lah nak jalan kaki kot. Kalau Amy seorang ok lah, walaupun tak sampai 10 minit ke rumah jaraknya tapi kesian pulak dengan diorang tu.



Si Nasiimlah yang paling excited sangat nak naik LRT ni.

Sampai Maluri terus gi JJ Maluri beli lauk sikit pastu naik teksi balik rumah.

IC Irfan Amy gi ambik hari Ahad lepas. Sebelum tu datang hari Sabtu pagi UTC tutup sebab Hari Sukan Negara. Hari Ahad Amy datang dah pukul 12 tengah hari orang ramai giler. Risau jugak kena tunggu lama. 


Masa dapat dah bercalar balar dah... tak puas hati betul. Apasallah si Irfan ni nampak gelap pulak.


Nasib baiklah yang nak ambik IC tak ramai orang, nombor giliran pulak ... nombor Amy selepas nombor masa tu. Maksud Amy, orang yang kat dalam tu keluar pastu turn Amy. En Hubby yang gi parking kete pun baru masuk parking dah kena keluar balik. Parking pun tak payah bayar sebab kurang dari 15 minit.