hilmirdadaud.blogspot.my

Roti Nestum Bermadu dengan Krismis...

| On
February 15, 2016
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Cuti sekolah ni masing-masing lapar aje, dan makan nasi pun masih mencari lagi. Kejap-kejap buka peti ais, kejap-kejap buka kabinet dapur pulak, adeh. Mamanya kena jugaklah masak lagi hehehe.


Sebelum ni Amy pernah share resepi Roti Nestum Bermadu, kali ni resepi yang sama jugak tapi Amy tambah krismis tu yang jadi Roti Nestum Bermadu Krismis... pandai-pandai aje bagi nama kan.


Sila abaikan rupa roti yang tak berapa nak handsome ni ye... maklumlah baru nak belajar meroti.




Roti Nestum Bermadu Dgn Krismis.
Bahan-bahannya:
  • 3 cwn tepung gandum.
  • ¾ cwn nestum - bukan nestum baby ye heheh.
  • 2¼ tsp yeast - Amy guna mauripan aje.
  • 1 tsp garam.
  • 1 cwn susu- Amy guna susu kotak lowfat. Klu takde soya pun boleh.
  • ¼ cwn air panas suam- suam kuku.
  • 28g butter - Amy guna buttercup.
  • ¼ cwn madu.
  • 2 tbsp madu - warmed (amy letak dlm air panas)
  • 1½ to 2 tbsp nestum.
  • 1/2 cwn krismis.











  • Masukkan tepung, nestum, yeast dan garam dalam mangkuk mixer pastu gaul sebatikan.
  • Amy gunakan kuali leper aje, panaskan susu tapi jangan sampai mendidih... cukup untuk cairkan butter aje. Pastu masukkan butter dan air.
  • Masukkan susu tadi ke dalam tepung. Kalau mixer Amy... Amy guna speed 2. Amy putar dalam 15 minit.... memandai mandaikan hehehe.
  • Masukkan dough ke dalam mangkuk yang dah diminyakkan sedikit. Tutup dengan kain bersih dan biarkan dia naik double 1/2 ke 1 jam. Amy biarkan lebih dari satu jam.
  • Pastu.. Amy tabur tepung kat tempat Amy nak letak dough tu. Gunakan jari.. ratakan dough 9x12. Pastu rollkan cantik cantik dan masukkan dalam loaf.
  • Tutup lagi dan biar dia naik lagi sekali.
  • Panaskan oven 180C kalau oven kecil kurangkan sikit kot.
  • Bila dah naik sapu madu suam ke atas roti tu dan tabur nestum.
  • Letakkan dulang atau bekas kecil berisi air kat bahagian bawah (dlm oven) untuk stim.
  • Amy bakar 55 minit.



  • Mula-mula cantik aje tapi tak menyabar punya pasal ... naik sikit aje dah bakar. 



    Gatal tangan mula-mula bakar api bawah aje dulu pastu bila dah tukar api atas bawah terus jadi macam gempa bumi roti tu.



    Dah tak handsome dahhhh...



    Keluar dari oven aje terus kena kenduri tak sempat sejuk dah, kejap aje tinggal suku.

    Walaupun tak handsome tapi rasanya masih sedap. Lembut dan moist.



    Keesokkan paginya en Hubby bawa ke opis. Cantik aje dia kena potong kan... 












    Be First to Post Comment !
    Post a Comment

    Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)