hilmirdadaud.blogspot.my

Spaghetti Aglio Olio ...

| On
March 06, 2016
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..


Minggu lepas masa bw Amy ada ternampak spaghetti Aglio Olio entah kenapa terus rasa teringin pulak. Kali pertama dan terakhir Amy makan spaghetti ni kat Pizza Hut Maluri... tak de rasa nak makan lagi lepas tu.

Mula-mula Amy ingat nak beli aje kat Secret Resipe tapi tak jadi. Amy ada terbaca yg SP punya tak berapa sangat. Amy starrtlah mencari resepi ... dah teringin sangatkan hehehe.


Rupanya resepi dia senang sangat yang penting kena ada minyak zaitun dan bawang putih.... kan namanya Aglio Olio - bawang putih dan olive.




Dah jumpa resepi kenalah mencari bahannya kan. Amy cari kat Jaya Jusco aje. 



Anak-anak Amy tak makan pedas sangat jadi Amy cuma guna black paper dan cili kering potong aje. Kalau suka pedas boleh letak cili api atau cili lain. 



Spaghetti Aglio Olio

Bahan-bahannya:
Spaghetti - Amy guna satu paket 500g
Bawang putih - 10 ulas hiris nipis.
1/4 cawan minyak olive
cili kering potong - tak de dlm gambar.
Italian parsley
coarse black paper
garam
sedikit kiub ayam + air.
chili flakes.

udang, lala, mussel dan apa shj yg suka.




Spaghetti haruslah di rebus dulu. Didihkan air kemudian letak olive oil sikit dan garam. Kat sini Amy letak garam banyak sikit sebab nak rasa masin tu lekat kat spaghetti tapi jgnlah masin sangat kang kena darah tinggi pulak.

Amy rebus 20 minit ikut arahan kat paket dan toskan.

Kalau yang nak makannya tak ramai ... kurangkanlah spaghettinya ya.


Tumiskan bawang putih dengan olive oil pastu masukkan air yang dicampur dengan kiub ayam tadi. Tujuannya supaya bawang putih tu tak terlebih garing. Kemudian Amy masukkan seafood. Kat rumah ni seafood memang kena masak lama sikit sbb takut keluar ketumbit. pastu bolehlah masukkan spaghetti tadi dan daun parsley.  Rasalah cukup garam ke tidak. Dah siap.

Amy punya satu kuali ... kuali pulak kocik aje hehehe.





Kalau suka ... boleh letak pamesan cheese sebelum makan. Amy tak letak pun. Amy tabur chili flakes.

Memang sedaplah spaghetti ni ... anak-anak pun suka. Amy siap standby nasi ngan ikan goreng lagi takut diorang tak minat. Nasib baik semua suka. Nasiim sorang aje yang makan spaghetti aje, seafood semua dia tolak tepi.





Rasanya boleh buat selalu spaghetti ni. Kalau buat untuk tetamu datang boleh tak?


3 comments on "Spaghetti Aglio Olio ... "
  1. Rasanya menu simple ni sesuai untuk tetamu yang layan menu berasaskan spegetti..

    ReplyDelete
  2. ni menu spageti paling mudah n ringkas nk buat pastu sedap lak tu...

    boh cili flakes time grg tuh yg bg lg naik bau...
    udahla banyak seafood comfom sedap betul nih

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)