hilmirdadaud.blogspot.my

Nak Gosok Baju .... Nak Gosok Baju.

| On
July 28, 2016
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera ...

Tahun lepas Amy gosok aka iron baju setiap hari tapi tahun ni Amy gosok 2 kali seminggu. Bila dah 2 kali seminggu memanglah banyak yang hendak digosoknya. 




Bukan sengaja hendak menangguh atau melungguk tau... hehehe.

Setiap kali gosok 12 helai termasuk baju keje en hubby. Kalau dulu sikit Amy gosok guna iron board tapi skang gosok kat bawah ajelah. Lengguh kaki berdiri lama. 

Dulu baju sekolah yang gerenti kotor nak kena sental kuat-kuat tu hanya baju Faris seorang. Sehelai aje yg Amy kena sental jadi Amy tak delah nak rendam lama baju-baju putih tu. Cuma baju Tae Kwan Do aje yang Amy kena rendam lama tapi tu pun hari Sabtu dan baju tu tak perlu di gosok.

Tahun ni ... Baju Faris dan baju Nasiim mesti tiap-tiap hari kotor. Ada macam-macam kesan kat baju tu. Amy tak tau nak cakap apa lagi. Irfan pulak kotor kat bahagian leher dan hujung lengan baju. Satu hari ada 5 baju putih termasuk baju sek kafa yang nak kena sental ... sakit tangan.

Nasib baik hari Rabu masing-masing tak pakai baju putih sbb ada KOKO. Selasa malam tu Amy rendamkan semua sekali dengan Vanish. Senang sekali rendam, jimat air dan elektrik. Amy tak sental dah. Rendam aje dlm washer machine tu terus. Kalau yang kena kaler atau minyak tu Amy hilangkan dulu guna sabun mandi.


3 comments on "Nak Gosok Baju .... Nak Gosok Baju."
  1. Dulu siqah iron baju seminggu sekali. Katanya lagi jimat elektrik kan camtu. Tapi sekarang tak dah. Malas melanda diri. Huhu..

    ReplyDelete
  2. saye gosok baju keje semggu sekali.. dlu mls nk gosok smggu sekali.. ari2 iron baju.. haha

    ReplyDelete
  3. Nasib baik anak2 tak pakai baju putih...
    Tak boleh imagine kalau yg mereka berbaju putih... huhuhu

    Tapi bab ironing, Mr hubby yg take over.. mmg dia buat hari2... huhuhu

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)