hilmirdadaud.blogspot.my

Auto Size Gambar Dalam Post Blogger ...

| On
September 07, 2016
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera ...

Sebelum ni kalau BW, Amy selalu jumpa blog yang gambarnya sama lebar dan gambar tu besar. Antaranya ialah blog kak Ita masammanis dan Aku bukan bidadari.

Tertanya-tanya jugak macam mana diorang buat. Dah clik kat x large pun tak jadi. Nasib baik bulan lepas nampak Reen up date pasal auto saiz gambar ni. Terima Kasih Reen.

Sebelum ...



Selepas...

Pertama : Klik Template → Customize → Advanced → Add CSS → Copy dan paste code di bawah.

.post-body img {
width:100%;
height:100%;
display: block;
box-shadow: none;
border: none;
padding: 0px;
}

Kedua : Klik apply to blog.

Ketiga : Selepas apply, setiap gambar yang di post wajib click orginal size. Gambar lama pun kalau boleh edit semula ke original size. Sebab.. click saiz small/medium/ large atau x-large, gambar akan jadi kabur bila auto size kerana gambar membesar mengikut kelebaran entire blog.

Sekarang  kelebaran gambar melintang dan gambar menegak dah sama. Tak de lagi dah kes satu gambar besar satu gambar kecik.

8 comments on "Auto Size Gambar Dalam Post Blogger ..."
  1. Tak boleh nak buat auto size sebab siqah update blog guna phone je 😅

    ReplyDelete
  2. Oh... baru kakak tahu Amy.
    Ilmu baru buat kakak. TQ

    ReplyDelete
  3. Menjadi ya kak Amy. Hihihi Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. Thanks sis, utk ilmu baru ni :)

    ReplyDelete
  5. ooooooo tp fenin nengok perkataan2 tuh hehehe...
    nmpak sgt dasar mls kan dana nih

    ReplyDelete
  6. haa kan, slalu jadi cam ni kat blog.

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)