hilmirdadaud.blogspot.my

Kitchen Cabinet - Part 3

| On
September 19, 2017
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Kitchen cabinet yang baru sampai satu minggu selepas kitchen cabinet yang lama dibuka dan dinding dapur dicat. Nasib baik lori yang sampai tu kocik jadi bolehlah dia masuk basement sampai depan pintu lif. 
Drive tu kata hari tu lori yang dia biasa bawa (signature kitchen) tak ada kalau tak ... puas nak menghangkut dari loading bay yang kat luar tu nak ke lif.

buat dapur signature kitchen

signature kitchen kuala lumpur

Hari tu mereka hantar barang aje dulu. 

signature kitchen kuala lumpur

Banyak jugak bendanya, nasib baik muat dapur tu kalau tak Amy pun tak tau nak sumbat mana. Kat luar memang tak bolehlah memang kena komplain jawabnya.




signature kitchen kuala lumpur

Keesokkan harinya barulah kerja-kerja pemasangan tu dibuat.  


signature kitchen kuala lumpur

Diorang keluarkan balik dan pasang dekat luar.



signature kitchen kuala lumpur

Ada 3 orang pada mulanya tapi bila dah sekerat jalan tinggal 2 orang aje.


signature kitchen kuala lumpur

Diorang buat kerja memang pantas. Sampai pukul 10 lebih pukul 1 dah siap dah. Tapi worktop tak delah lagi. Dah siap pasang diorang kemas luar dalam.

signature kitchen kuala lumpur

Tadaaaa dah siap dah.


signature kitchen kuala lumpur

Kotak-kotak diorang kumpul kat situ nanti orang lori akan datang ambik.




signature kitchen kuala lumpur

Keesokkan harinya orang table top datang ambik ukuran. Dapurnya masih belum sampai lagi.

Sebelum ni ingat nak pakai balik dapur yang lama tu, lama dah dapur tu dekat 13 tahun pakai. Rupanya dapur tu kat bawahnya ada bahagian yang dah berkarat tapi sikit ajelah mungkin sebab selalu kena air sebelum ni.

Fikir-punya fikir tak jadi pakai dapur tu balik. Buatnya dah pasang lepas tu 1-2 tahun dia terbarai macam mana? Tak kan nak buat table top baru kot sebab bukan semua dapur saiznya sama. Jadi kenalah beli dapur baru.

Mencari dapur pun berhari-hari.
1. Dulu harga RM500 tu pun dah mahal sekarang RM500 tu dah murah dah.
2. Nak api macam dapur yang lama, apinya macam Harricane berpusing-pusing. Jimat gas, 3 bulan baru habis gas.

3. Nak yang 2 dapur aje tak nak lebih.
4. Teringin jugak yang stainless steel tapi nanti kalau ada calar dah tak cantik.
5. Yang kaca pulak kena cari yang tahan panas.

Tahun lepas wife kepada opismate En Hubby cerita dia tengah masak tiba-tiba dapur dia pecah berderai nasib baik dia tak cedera. Jadi memang kena fikir banyak sebelum beli dapur ni. Dapur sekarang memang dah tak handal macam dapur dulu agaknya.

Dapur Amy yang lama tu lepas masak aje Amy terus bersihkan dia ... pakai kain basah lagi boleh aje bertahan 13 tahun. Amy lap-lap aje bukan mandikan dia pun... heheh.


signature kitchen kuala lumpur

Keluar masuk kedai lastnya kami pergi Seng Heng. Ingatkan beli hari tu boleh terus dapat rupanya tak... hampeh betul. Nasib baik diorang bagi ukuran dulu untuk orang tabletop.

signature kitchen kuala lumpur

Elok aje orang tabletop tu balik orang Seng Heng pun sampai. Nasib baik ukuran yang dibuat betul tak besar sangat tak kecik sangat.


signature kitchen n teka

Amy tengok kan orang lori yang hantar barang tu masa dia hantar dia ambik gambar barang dah susun dalam dapur, masa dia datang sekali lagi ambik sampah kotak tu pun dia ambik gambar sampah tu  jugak. 

Orang Seng Heng tu pun ambik gambar dapur tu dah terletak atas kitchen kabinet... agaknya sekarang memang macam tu kan. Bila tanya orang lori tu dia kata gambar tu sebagai bukti diorang buat kerja la.


2 comments on "Kitchen Cabinet - Part 3"
  1. wahhh... tak sabar nk tgk yg dh lengkap semuanya....

    yelah dpr skrg mcm2 kan kak... masa sibuk2 dpr jns kaca tu, adik ipar pun sibuk duk tayang la depa nye dpr kaca tuh yg merelip lawo tp pakai kejap dh pecah, pastu depa tkr lain... yg lama bg kt mil, tgh2 msk pecah lak... mmg kalau nk beli kene yg betul2 tahan lsk...

    dana ni je pakai dpr jns biasa2 je, tak risau pecah ke apa hehehhe...

    ReplyDelete
  2. pasni bertambah bersemangat akk kita ni nk msk kn utk kite eh eh hahaha

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)