hilmirdadaud.blogspot.my

Umrah PertamaKu - Umrah Pertama.

| On
March 14, 2018
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Kami tiba di Royal Dar Al Eiman Hotel dah dekat pukul 9 malam. Lepas macam-macam citer pukul 10 lebih baru masuk bilik.

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat kami nak bawa MIL dan FIL ke sana dan menginap di hotel yang dekat. Lega bila mereka selesa dan gembira.

Maklumlah masing-masing dah berumur, manalah larat nak jalan jauh-jauh 5 kali sehari. 

Royal Dar Al Eiman Hotel

Kami terbahagi kepada 2 kumpulan, kumpulan satu lagi menginap di  Hotel Mira Ajyad.

Royal Dar Al Eiman Hotel

Lobby...


Royal Dar Al Eiman Hotel

Ustaz yang tunjuk kami bilik tu pun baru perasan. Agaknya letih sangat kot. Kami berlapan diberinya bilik satu aje katilnya pulak ada 4 patutnya 2 bilik.

Royal Dar Al Eiman Hotel

TV ada 2 channel aje, satu siaran langsung kat Masjid Nabawi dan satu lagi siaran langsung dari Masjidil Haram. 

24 jam benda yang sama. Kalau nak pergi masjid tu bolehlah tengok kat tv orang ramai mana ada kat dalam tu.

Royal Dar Al Eiman Hotel

Setiap kali masuk waktu, akan dengar azan life dari masjid. Bukan dari luar. 
Amy tak tahulah hotel lain macam ni juga atau tak. Mungkin sama kot.

hotel royal dar al eiman




Depan wc3


Lepas dapat bilik, golek-golek, gi toilet... ala buatlah apa yang patut dan kami turun berkumpul di Wc3 pukul 12:30 pagi.
Rupanya banyak Wc kat situ, yang dekat ngan hotel kami Wc3 toilet lelaki, toilet perempuan Wc4 jauh sikit menghala ke sebelah Hilton.

Dalam perancangan pukul 12:30 pagi tu nak buat umrah pertama tapi tunggu ketibaan group yang lain, pukul 2:30 pagi baru start umrah pertama.

Rupanya pukul 2:30 pagi tu orang dah kurang. Kami dapat tawaf dengan selesa, boleh jalan relax-relax lagi. 

umrah dibimbing ustaz harianto

Kami semua berjalan dalam satu kumpulan perlahan-lahan dengan diiringi oleh Ustaz Harry. Kami dibimbing oleh ustaz melalui walkie talkie. Satu-satu ustaz tu bimbing, bermula dari saat melihat kaabah, berniat tawaf, bacaan doa, Saie sehinggalah habis. Dia cakap kita jai tukang ikut aje.

Ketiga-tiga kali umrah ustaz akan iring dan bantu. Buat yang pertama kali macam Amy dan anak-anak, ia sangat membantu. Mula-Mula risau jugak tapi ahamdulillah semuanya lancar lepas tu.

Tak nampak sangat dalam gambar ... kami semua dibekalkan walkie talkie dan headphone tu sebabnya semua bawa beg. Senang nak letak walkie talkie tu. Amy senang aje, masuk dalam poket baju, headphone pakai dalam telekung, semua orang tak nampak.

Guna walkie talkie tu semestinyalah untuk berhubung kan, malah tau kot-kot ada yang hilang sekejap. Lagi satu tak delah terjerit-jerit ustaz tu nak bagi tau kena angkat tangan, sampai lampu hijau, baca doa semua tu kan. Tak lah menganggu jemaah yang lain.

Alhamdulillah pukul 4:30 pagi selesai umrah kami yang pertama. Pukul 5 lebih dah azan subuh. Kami balik hotel lepas solat subuh dan sambung pengsan. 
3 comments on "Umrah PertamaKu - Umrah Pertama."
  1. Ya Allah Ya Tuhanku...

    sampai hajatku untuk jadi tetamuMU di bumi para Anbiya ini bersama kekasih jannahku..aamiin.


    alhamdulillah...dan syukur akak kerana berjaya sampai ke sana.

    dan yang lucunya..TV tiada siaran lain selain untuk ibadah semata-mata.


    semoga beroleh pahala dan limpahan rahmatNya buat akak sekeluarga

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dah selesai umrah .setiap kali acik baca cerita umrah hati jadi sangat sedih dan teringin sangat nak kesana

    ReplyDelete
  3. bla org xramai 2 jam je da selesai

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)