Wednesday, 4 April 2012

Tiramisu dan Biskut Marie Lapis cheese..

Assalammualaikum..

Dah lama tak update... Dah selalu sgt jd mcm ni kan hihihi.. Maklumlah dgn kerje2 kat rumah yg tak habis2 pastu nak menjadi cikgu pulak utk anak2 + anak2 yg tak berapa sihat + jumpa resepi baru.. nak rasa sedap ke tak...

Tiramisu...

Dah lama teringin nak makan tiramisu, nak beli alahai mahalnye.. tak sampai hati pulak rasanye nak membeli. Kenalah belajar buat.. baru tau kenapelah dia mahal huhuhu..



Kek lapis pesona ( Biskut Marie lapis cheese)

Biskut ni Amy pulak pandai2 bg nama Biskut Marie lapis cheese. Anak2 tanya ni kek ape.. kenapa guna biskut marie? Kenapa nama dia kek lapis pesona.. kalau jawab bila mkn nanti akan terpesona takut tak paham pulak.. bila jawab Biskut Marie Lapis Cheese haaaa senyap semua.



Buat dlm bekas kecik2 senang nak mkn. Yg bekas besar tu en hubby amy nak bawa ke Lumut satu n nak bg kat jiran2 utk komen. 

Tiramisu tu Fingernye kena rasa macam maner yer? Rasa basah berair ke? Rasa keras2 sikit ke atau sampai biskut tu rasa ade kopi aje? 


Biskut Marie Lapis Cheese

Kek ni nampak simple aje tp nak melapisnye sampai penat kaki berdiri. Kenapa dlm resepi tu guna 600g biskut tapi bila amy buat mcm tak cukup aje cheese nye. Akhirnye amy tak guna pun 600g, amy letak biskut tu sampai abis cheese aje. Mahal jugak kos biskut ni, mahal tang cheese tulah dapatnye taklah berbekas-bekas pun.

Macam maner yer org lain yg dah buat kek ni boleh cukup cheese nye? Ke Amy yg salah resepi.. tp rasanya tetap sedap.

Kesimpulan yg dapat Amy buat.. kek ke biskut ke tart ke atau ape2 aje yg resepinye ade cheese memanglah mahal.. Naknye kalau terpaksa beli cheese tu kat supermarket mcm JJ atau pun Tesco.

6 comments:

  1. Alahai...sedapnya. 1st time dgr biskit marie lapis cheese. Tapau sebekas kat org sini ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehhhh... asalkan sanggup nak dtg ambik kat umah amy hihihi...

      Delete
  2. Replies
    1. Biskut Marie Lapis Cheese tu camne nak buat yer?.. hihi

      Delete
    2. Sorry.. lambast sang at reply.
      Amy ambik resepi ni kat kaK CT Delima. Tak pe nanti amy buat n3 utk resepi ni..

      Delete
  3. tak penah makan tiramisu....husben akak navy ke?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...