Chewy Choc Chip Cookies ala Subway

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dah dua kali buat tapi terperap kat draf tu dah dekat sebulan dah. Inilah jadinya kalau terlebih vitamin M.



Sejak anak-anak Amy ke British Counsil rajin pulaklah Amy ke Subway maklumlah kat bawah tu ada Subway ngan The Coffee Bean & Tea Leaf aje yang Amy nampak. The Coffee Bean tu memang Amy tak gi lah, kalau sorang ok kalau berlima... 



Kalau tak sempat nak beli makanan untuk masa break biasanya Amy belikan cookies aje kat Subway tu tapi biasalah kan satu sorang mana cukup jadi terpaksalah mamanya mencari resepi. 

Kali pertama Amy buat satu adunan ... Amy tengok dan bagi arahan aje yang mengadunnya si Faris, sibuk aje dia nak buat. Kali kedua pulak Amy buat malam, Faris mengendeng nak tolong tapi nak cepat punya pasal dia dapat tolong tengok aje hehehe.

Amy bulatkan siap-siap malam tu pastu simpan dalam peti ais. Keesokkannya sebelum gi British Counsil Amy bakar sikit  dan bakinya  bila anak-anak teringin baru bakar lagi.

Senang buat siap-siap tinggal bakar aje bila nak makan.



CHEWY CHOC CHIP COOKIES
Rujukkan : Masak Apa Hani Ni

Diambil dari : Kak Azlita masam manis


Bahan-bahannya:
115 gm butter tanpa garam
120 gm ( 1/2 cawan ) gula halus putih
90 gm ( 1/2 cawan ) gula perang / brown sugar
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen Vanilla
200 gm ( 1 1/4 cawan) tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
300 gm (1 1/2 cawan) choc cip



Mula-mula satukan tepung gandum, baking powder dan garam halus dan ayak.




Dalam bekas adunan, satukan butter , gula putih halus dan gula perang.

Kemudian gaul rata dengan senduk kayu atau wisk sahaja.

Jangan adun atau pukul lama sangat ya, sekadar ia bergaul sebati aje.

Kemudian masukkan telur dan vanilla.



Masukkan bahan kering yang telah kita ayak tadi dan gaul rata.

Kemudian masukkan choc cip dan adun sempurna
Sediakan loyang

Dengan menggunakan scoop ice cream, scoop ke atas tray atau dulang pembakar tadi. Amy guna sudu dan bulatkan guna tangan.

Jarak-jarakkan kerana adunan akan mengembang.
Letakkan hiasan choc cip atau choc button di atasnya
Simpan dalam peti ais selama 1 jam sebelum di bakar.




Amy bulatkan macam ni guna tangan dan simpan dalam peti ais. 



Panaskan oven dengan suhu 180C
Oven perlu di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies
Amy bakar selama 15 minit.

Jika  suka ia sedikit rangup bakar dalam 18 minit - 20 minit.
Tapi bagi yang suka ia chewy dan lembab-lembab di dalam bakar 15 minit dah memadai.


Bila dah keluarkan dari oven biarkan sekejap pastu Amy angkat dan sejukkan. Kena betul-betul sejuk sebelum simpan.




Memang tak rugi cuba resepi ni, memang sedap. Ranggup kat tepi-tepi dia dan chewy kat tengah.



Comments

  1. After dah panaskan oven selama 15 minit dengan suhu 180C tu, masukkan doh dan bakar cookies selama berapa minit ye amy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakar 15 ke 18 minit. Selalunya kalau 18 minit tu dah garing dah

      Delete
  2. Akak saya masak biskut ni dalam dia punya texture jadi mcm kek pulak... empuk.. kenapa eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lama kan sikit masa bakar tu. Biasanya kalau dah sejuk dia akan lebih keras dr waktu lepas bakar.
      Suhu kena ikut oven sebab lain oven lain suhu dan waktunya.

      Delete
  3. Dlm oven tu pakai api atas ke bawah? Ke pakai api atas bawah?

    ReplyDelete
  4. Kak . Tepung jagung tu nk masok bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung jagung masuk sekali dengan tepung gandum... sorry tetinggal.

      Delete
  5. sis.. butter tu perlu dicairkan atau tak perlu ??

    ReplyDelete
  6. Sedapnya..ni klu wat confirm xsempat simpan

    ReplyDelete
  7. Manis tak cookies ni kak? Nak buat lah tapi mak saye bukan jenis makan manis-manis 😅

    ReplyDelete
  8. Kalau anak akak ok aje manisnya tapi kalau untuk yang tak Sika manis, akak rasa kurangkan sikit gulanya.

    ReplyDelete
  9. Hi Sis, klau guna oven jenis api bawah shj, texture cookies akn jd sma juga ke? sbb tkut nnt garing bwh je, atas lembik. Haaa...

    ReplyDelete
  10. halamakkkk best ni.. kena buat ni...

    ReplyDelete
  11. sis simpan dlm peti sejuk tu kan adunan tu simpan dalam bekas tertutup atau dlm mangkuk je?

    ReplyDelete
  12. Kalau pakai magerin jadi tak?

    ReplyDelete
  13. utk resepi ni boleh dpt brp bnyk cookies eh?

    ReplyDelete
  14. Nak tnya kalau xada gula halus.. Boleh guna gula icing x

    ReplyDelete
  15. kalau terletak lebih tepung nak buat macam mane.

    ReplyDelete
  16. ade cara tak nak adjust gula kasi tak manis sangat....takut tak solid

    ReplyDelete
  17. sedapnya lepas ni nak try, kalau ada yang cari botol plastik boleh try baca kilang botol plastik

    ReplyDelete

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)