hilmirdadaud.blogspot.my

Banyaknya cheese kek...

| On
May 30, 2012
Assalammualaikum

Minggu lepas ade kawan Amy order choc cheese cake, katanya nak kek yg lembut. Amy rasa sebelum2 ni kek cheese yang amy buatkan utk dia memang lembut pun klu baru keluar dr peti ais tu yg keras sikit... sikit aje tak banyak pun.

 So... amy pun carilah resepi yang lain yang tekan aje rasa mcm span gitu... tapi Amy dapat 2 resepi pulak. 


Chilled Choc Cheese Cake...

Yang ni Amy buat sebab gambar yang kat resepi tu nampak mengoda sungguh, lagi pun Amy tak pernah buat lagi cheese cake yg tak payah bakar ni.

Keratan rentas... mcm peta topo pulak.
Bawah sekali... seperti biasa oreo,
Kedua... Lapisan cheese,
Ketiga...Choc Mousse,
dan 
keempat.... Choc ganache.
Rasanya sedap dan mcm makan ice cream aje klu baru keluar dari peti ice tu.


Resepi kek ni pulak diambil di sini. Akak tu cakap kek ni lembut aje... so kek nilah Amy buat utk kawan Amy tu. Sorry... tak de gambar keratan rentas tau...


Yang ni adalah cheese kek yang selalu Amy buat just tambah coklat aje. 



Belum di letak topping lagi. Gatal tangan gi hentak sblm bakar kan dah lubang2. Kek yg atas tu yg kena hentak, kek ni tak payah.
Amy yg suka cheese ni... paling suka dgn kek ni, kek ni cheesenya 500g.. banyak kan. Kalau kek yg atas sekali tu, sedap tp rasa cheesenya kurengggg mungkin sbb ade byk bhn lain kat dalam tu.

2 comments on "Banyaknya cheese kek..."
  1. oo mmg sedap nengoknyer.. moist je macam kan.. nak resepi jugak boleh?? :)

    ReplyDelete
  2. Sdapnye chilled choc cheese tu...amik resepi kt mne..

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)