hilmirdadaud.blogspot.my

Resepi Kek Butter yg sedap...

| On
May 18, 2012
Assalammualaikum...

Hari ni Smart Reader Taman Pertama buat Teachers Day celebration, parents diminta sumbangkan makanan atau minuman bagi memeriahkan lagi majlis tu. Amy buatkan kek butter dan kek coklat moist aje. Jadilah. Itu pun tak menyempat2 budak 2 org tu nak bawakan.


Kek butter


Kek coklat moist

Nasib baik van smart reader tu boleh tolong bawakan, kalau tak kenalah naik teksi hantar kek2 ni.

Hari ni Amy nak kongsi resepi kek butter ni. Kek ni.. kalau pada tekak Amy memang sedap, moist dan gebu. Satu rumah berbau kek ni. Banyak kali Amy dah buat dan bagi pada jiran2 dan kawan 2 en hubby... setakat ni semua kata sedap.

Berbanding kek lain yang pernah Amy buat.. kek nilah yang paling senang dan rasanya sgt sedap. Asyik2 makan kek coklat, kek cheese, rv, dfcc... raya tahun ni Amy ingat nak buat kek zaman nenek Amy ni pulak.


Resepi ni Amy jumpa kat forum cari, resepi dari Kak Bebop. Ramai  yang dah cuba resepi ni dan semua kata sedap..

Resepi Kek Butter...

Bahan A,

250g butter (Amy guna scs),
200g gula,
210 tepung,
1 sudu teh baking powder,

Bahan B,

5 biji telor.
(Amy pandai2 tambah esen vanila sikit).

Cara-caranya....

Ayak dulu tepung ngan baking power tu, takut ade pendatang asing pulak kang. Pukul bahan A sehingga sebati.... masuk aje semua.

Last masukkan telor satu2. Pukul lebih kurang 5 minit. Sila jangan pukul lama2.... kenapa Amy pun tak tau sbb lum pernah buat lagi. Kalau oven kecik amy tu, suhu 130 dan masak selama 30 minit, kalau oven lain Amy tak tau... Pandai2 lah guna teknik cucuk dan lihat itu ye... hihihi. 

Selamat mencuba..

8 comments on "Resepi Kek Butter yg sedap..."
  1. wawawa sedapnya... saya pon suka sangat ngan kek butter... tringin nak baking pastu ngapp.... tapi oven x da kat umah..huhu

    ReplyDelete
  2. wah..nampak cam sedap jer..
    nanti sy cuba yer kak..

    ReplyDelete
  3. nmpk sedap je nih...

    pakai tepung gandum ke apa tu yer?..

    butter scs tu apa yer?

    ReplyDelete
  4. assalam memng sedap kek butter makn panas cicah kop wahhh terangkat beb.....

    ReplyDelete
  5. salam,na resepi kek coklat moist tu buleh? ^_^

    ReplyDelete
  6. salam,na resepi kek coklat moist tu buleh? ^_^

    ReplyDelete
  7. saya dah try 2 kali mmg sedap dan lembut...1st try ikut 100% resepi mania sket... 2nd saya kurangkan gula sbb ke 150g, husband kata ok x manis sgt.. sangat sedap.

    ReplyDelete
  8. Boleh cuba ni, kalau Cikna pun akan tambah esen xnak bg bau hanyir telor tu kuat sngt.....;-)

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)