hilmirdadaud.blogspot.my

Tak pernah semak baki pinjaman Mara punya pasal...

| On
July 10, 2013
Assalammualaikum...

Selamat berpuasa kepada semua.. Alhamdulillah... kita masih lagi berkesempatan menyambut bulan yang mulia ni.

Semalam Amy dapat panggilan telefon dari jiran Amy di kampung,  jiran Amy tu penjamin untuk pinjaman Mara masa Amy belajar dulu. Makcik tu agak serba salah nak bagitau kat Amy pada mulanya.. mungkin dia takut Amy terasa. Anaknya nak buat pinjaman pelajaran dengan Mara tapi tak boleh sebab nama pakcik tu dah blacklist... gara-gara Amy dah 6 bulan tak bayar.

Besalah pulak Amy rasa masa tu, dah menyusahkan orang pulak. Bukan tak nak bayar... bil-bil semuanya Amy bayar melalui m2u tapi tang kes Mara ni rasa mcm tak best aje nak guna M2u tu... nak gi post office malas bebenar rasanya. Tiap-tiap bulan memang Amy dah asingkan duit utk Mara tu... bayarnya aje yg tak lagi... hihihi pemalas tahap kritikal.

Sebelum ni main bayar aje.. tak pernah pulak nak cek berapa baki pinjaman tu. Bila dah jadi macam ni terus mengelabah... tak tau berapa  yg tinggal. 




Nasib baiklah semalam jumpa E baki MARA ... apa lagi terus register.

Rupa-rupanya.....



Alahai... RM32.50 tu pun boleh kena blacklist ke? Cissss buat Amy tak tentu arah aje. Pagi ni Amy dah bayarkan guna m2u malas betul nak gi Mara kang tak sempat pulak nak ambik anak2 balik sekolah.

Lega betul bila dah abis hutang ni... rasa nak tersenyum sampai telinga aje...









7 comments on "Tak pernah semak baki pinjaman Mara punya pasal..."
  1. saya pun guna mara jugak.. boleh check on9 yer.. nak g semak gak la :-)

    ReplyDelete
  2. aduhla... tinggal rm32++ je pun sampai kene blacklist pakcik tu... saja je kan, mara pun ntah2 tak semak baki gak cam akak hehehe...

    tp bile dh byr rasa lega kan kak...
    selamat berpuasa kak...

    ReplyDelete
  3. eh amy grad tahun bila yer? masa tahun kami dulu2.. just apply jer untuk convert jadi biasiswa walaupun bukanlah cemerlang dean list pun.
    Apa pun mesti senang hati dah byr habis semua kan...

    ReplyDelete
  4. biasa la tu..even RM10 pon diorg berkira kak
    salam ramadan

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak nk tye ni...oky ke pinjaman mara tu...

    ReplyDelete
  6. Biler dh abes bayar tu kire die tros dh x blacklist erk? Ker ke inform dorg dlu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bayar online terus ok , tak perlu inform.

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)