hilmirdadaud.blogspot.my

Chocolate Mousse Brownies...

| On
May 16, 2014
Assalammualaikum...

Salam Jumaat kepada semua.. Hari ni Amy nak share resepi Choc Mousse Brownies yang sangat sedap.


Resepi ni Amy jumpa kat blog Kak Azlita.. tergoda ngan gambar yang cantik + Kak Azlita kata sedap apalagi terus copy resepi ni. Terima kasih kepada Kak Azlita kerana kongsikan resepi ni.

Rupa macam kek tapi namanya brownies... Amy pun tak tau nak panggil kek ke brownies. Amy buat kek/brownies ni untuk family gathering pada hari Wesak yang lepas. Resepi ni kena pakai springform 18cm tapi Amy tak de Amy pakai aje loyang biasa saiz 18 inch tu tapi yang bawahnya boleh di tolak ke atas... apa namanya pun Amy tak tahu.. hihihi. 

Resepi ni senang sangat... tak rugi mencuba.




Choco Mousse Brownies 
by:Yani
Diambil dari Kak Azlita

Bahan-bahan ( 18cm )

Brownies 
45g butter 
65g gula halus 
1 biji telur 
50g tepung gandum 
1/2 sudu kecil baking powder 
1 sudu besar serbuk koko 

Chocolate Mousse 
140g coklat masakan 
1 sudu besar gelatin 
100ml air 
2 biji telur putih 
200g whipping cream 
40g gula halus
  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse. Sama mcm kak Azlita...Amy campurkan dgn Milo supaya tidak terlalu pahit.

2 comments on "Chocolate Mousse Brownies..."

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)