hilmirdadaud.blogspot.my

Apam Dot-Dot

| On
November 06, 2014
Assalammualaikum...

Hari ni Amy buat Apam dot-dot... anak Amy panggil Apam Dino sbb rupanya mcm telor dinosor. Kali ni Amy ambil resepi dr blog Kak Azlita. Anak-anak dan kawan-kawan komen Apam yg ni lebih sedap dr yang sebelum ni. Dalam hati... lega, hilang penat mendengarnya. Amy sebenarnya malas buat apam ni sbb kena berdiri lama. Dah tu ada mcm2 citer pulak. 


Amy buat Apam ni untuk jamuan akhir tahun  Sek Kafa kelas Faris.     Dah siap semua... dah bawa gi sekolah pun, rupanya Jamuan tu ditunda minggu depan sbb ramai murid yang tak hadir. Ni gara2 Faris tak gi sekolahlah semlm... tu yang tak tau tu.

Adehhhh... penat. Kebetulan masa tu ada Kak Ros n Kak Nurul, Amy bagi pada mereka aje.





APAM DOT DOT
by : Eiza Hamid 

Diambil dr Blog Kak Ita

3 biji telur sejuk dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau santan (Amy guna susu Low Fat aje)
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila 
filling
blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa
Pewarna yg di sukai
Paper cup secukupnya
acuan lompang secukupnya

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna









Susun acuan lompang dalam loyang.
Letakkan papercup didalamnya
Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas
Letakkan filing secukupnya. Filing ni masukkan juga dlm piping bag supaya mudah nak letak atas adunan tadi..
Picit lagi adunan yg sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna lain dan kacau rata.
Masukkan juga dlm piping bag dan dot-dot kan dgn warna pilihan. Masukkan setiap warna ke dlm piping bag atau plastik bersih.
Susun acuan lompang dlm loyang 
Letakkan papercup didlmnya.
Picitkan adunan kedlm papercup.







Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
hidangkan ketika panas.




Amy buat dua adunan dan dapat 148 biji. Kak Ita kata kalau guna santan lagi sedap. Santan tak de pulak, susu segar lagilah tak de sbb anak Amy sakit perut kalau minum Fresh Milk tu. So guna susu Low Fat aje.





3 comments on "Apam Dot-Dot"

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)