Resepi Cheese Cake Yang Mudah Dan Sedap

| On
Monday, February 06, 2017
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

En hubby minta tolong buatkan kek untuk dibawa ke opis. Setelah tolak tambah 😂, Amy pilih kek cheese sebab resepinya yang simple, mudah dan yang penting sedap.

Semalam puas mencari resepi cheese cake yang selalu Amy buat dulu. Resepi tu Amy dapat daripada Kak Anie (biras). Dalam buku resepi tak ada dalam komputer tak ada dan dalam blog ni pun tak ada. Pelik betul manalah Amy simpan resepi tu. 

Akhirnya Amy buat ikut resepi yang dalam kepala... ingat-ingat lupa, nasib baik jadi 😁. Jadi hari ini Amy nak letak resepi tu kat sini supaya tak hilang lagi... heheh.

kek keju yang senang dan sedap
 Lampu kuning kek pun nampak kuning.




Cheese Cake 

250g biskut oreo - dikisar
100g butter- dicairkan. (Amy guna kurang daripada tu)

500g cream cheese di potong kecil - Amy guna philadelphia.
150g gula castor - tak suka manis boleh kurangkan sikit.
3 biji telor saiz A
1 sk esen Vanila.


Caranya:

Panas kan oven terbih dahulu.
1. Gaulkan butter yang telah dicairkan dengan biskut oreo.
2. Masukkan dalam loyang dan ditekan-tekankan sehingga rata.
3. Bakar sekejap aje dalam 10 minit.
4. Biarkan sebentar.


- Putar cream cheese sehingga gebu. Amy keluarkan dr peti , potong kecil kecil dan putar. Tak perlu tunggu suhu bilik, nanti tak sedap.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga sebati.
- Masukkan telor satu per satu sehingga sebati - jangan pukul laju. sekadar nak sebatikan sahaja.
- Masukkan esen vanila dan gaul rata.
- Ambik sedikit adunan untuk dicampurkan dengan sedikit serbuk koko untuk buat lorekan.
-Tuang ke atas lapisan biskut oreo yang suam.
- Akhir sekali bolehlah buat lorekkan yang kita suka guna campran cheese dengan koko tadi. Amy bantai aje.
- Di Dalam oven, letakkan loyang yang berisi air di bawah loyang kek dan bakar sehingga masak. Api jangan kuat sangat nanti merekah.
- Amy bakar 160c - 40 minit api atas bawah dan 10 minit lagi 170c. 

Dah lama tak buat suhu pun lupa jadi kenalah guna kaedah "try test".


14 comments on "Resepi Cheese Cake Yang Mudah Dan Sedap "
  1. Try-test pun menjadi oklah Amy..
    Potonglah cepat, kakak nak makan ni hihi...

    ReplyDelete
  2. sedapnya amy... haish, akak mmg suka kek nak buat jer malas... hehe

    ReplyDelete
  3. aduh2 compom sedap tuh kak....
    dana skrg mood nk membaking asiik kelaut je...
    tak tau lah nk jd apa ntah...

    ReplyDelete
  4. ni kalau pekena kopi ni mau sy x bgn2 hahahaha

    ReplyDelete
  5. Nampak gebu and cheezy ! Mesti lemak berkrim ni :)

    ReplyDelete
  6. Nmpk sedap tp xmkn cheese. Huhu

    ReplyDelete
  7. rajinnye amy... leh bukak bakery dah ni amy..

    ReplyDelete
  8. boleh cuba buat ni...tq share resepi

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)