Siapa Yang Lahir Pada Tahun 50'60'70'80an..?

| On
Thursday, March 02, 2017
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Siapa yang lahir tahun 50an,60an, 70andan 80an. Amy lahir tahun 80an ... ada geng Amy yang singgah kat sini?. Amy jumpa benda ni(tak tau nama) kat group whatsapp dan tepekkan kat sini. Mungkin ramai yang dah baca.

Benda ni buat Amy teringat balik zaman kanak-kanak Amy kat kampung. Jauh beza zaman tu dengan zaman anak kita sekarang.

zaman dahulu


1-   Kita yang lahir di tahun 50-60-70-80 an, adalah generasi yang layak disebut generasi paling beruntung. Kerana kitalah generasi yang mengalami loncatan teknologi yang begitu revolusi di abad ini, dengan keadaan usia prima. 

2-   Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati riuhnya suara mesin taip. Sekaligus saat ini jari kita masih lincah menari di atas keyboard pula.  πŸ“ƒπŸ“„πŸ“πŸ’»πŸ’».

- Sempat jugaklah ada dan guna type writer walaupun masa tu dah pergi kelas komputer.

3-   Kitalah generasi terakhir yang merakam lagu dari radio dengan tape recorder. Sekaligus kita juga menikmati mudahnya memuat-turun lagu dari gadget. πŸ˜„  πŸ”Š  πŸ“». πŸ“Ό. πŸ“±

- Amy pernah buat benda ni. 

4-   Kitalah generasi semasa kanak2 bertubuh lebih sihat dari anak masa  kini kerana mandi sungai panjat pokok, melastik, guli, getah gerip, adalah permainan yang tiap hari akrab dengan kita. Sekaligus saat ini mata dan jari kita tetap lincah memainkan pelbagai game  di gadget . πŸƒπŸŽˆπŸŠπŸ’ƒπŸ“±πŸ’».

- Mak Amy terjerit-jerit panggil balik sebab dah magrib tak ingat nak balik rumah. 

5-   Kitalah generasi terakhir di masa remaja yang pernah mempunyai geng yang tanpa janji, tanpa telefon / sms tapi selalu boleh berkumpul bersama menikmati malam minggu sepuasnya... Kerana kita adalah generasi yang berjanji cukup  dengan hati. Kalau dulu kita harus bertemu untuk bergelak tawa bersama. Kini kitapun tetap bisa ber ''πŸ˜„πŸ˜ƒπŸ˜›πŸ˜œ πŸ˜‚'' di grup Facebook/WhatsApp.

- Malam minggu tu Amy tak pernah buat.

6-   Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati lancarnya jalan raya tanpa jammed di mana-mana. Juga naik motor menikmati segarnya tiupan angin di jalan tanpa helmet di kepala.πŸ˜€πŸ˜…πŸš΄.

- Bawa motor tak pakai helmet, tak de lesen. Selalu takut terserempak dengan polis, heheh.

7-   Kitalah generasi terakhir yg pernah menikmati tanpa perlu berpikir ada penculik yang membayangi kita. πŸ‘§ 🚢. πŸ‘¬. πŸƒ. πŸ’ƒ

- Sekarang ramai betul anak-anak yang hilang.

8-   Kitalah generasi terakhir yang pernah merasakan nikmatnya menonton tv hitam putih dengan senang untuk pindah saluran sana sini.


9-   Kitalah generasi terakhir yang pernah begitu mengharapkan datangnya posmen menghantar surat, dari sahabat atau kekasih hati😍.πŸ“¬πŸ˜πŸ“©.πŸ˜˜πŸ’Œ

- Tak pernah tunggu posmen tapi mesti cek ada surat sampai ke tak hari tu.

10. Generasi yg bawa RM0.10 - RM0.50 ke sekolah tapi boleh  makan sampai kenyang kat kantin.

- Masa Amy darjah 6 bawa 50sen. Bila beli mee sup dalam mangkuk kaca tak dapat beli air.

Itulah kita....

Anda generasi itu? Kongsikan ini kepada yang lain. Biar yang belum tau menjadi tau. Biar yg pernah tau tetap ingat kalau mereka tau dan menikmati lagi indahnya masa lalu yang tidak semua generasi tau..
13 comments on "Siapa Yang Lahir Pada Tahun 50'60'70'80an..?"
  1. yeay kita geng..masa tingkatan 1 msih bawk duit 50 sen. tapi msih cukup lagi utk bli mkanan di kantin..hehe..

    ReplyDelete
  2. bila baca terasa diri ini sudah tuaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. Wahhh, nostalgiknya.. Saya ada jg yg sempat tu, mgkin sebab lahir awal 90 an.

    Geng lepak stp petang berkumpul kat halaman rumah sebab nak main kejar2. Pergi jalan2 dekat sawah smpai tembus ke kg sebelah. Balik dah nak dekat maghrib kena marah dekat abah.Haha

    Yg surat tu, ingat lagi kakak saya dpt dr secret admire. Haha. Kelakar je..

    ReplyDelete
  4. Samalah. Ana sempat rakam lagu dalam tape sampai form 2. Hantar kad raya tu plg best. Berdebar2 tunggu posmen dtg. Hehe.

    Duit belanja pun sama. 60 sen boleh bawa duit lebih. 😘

    ReplyDelete
  5. yeah kita geng .. teringat zaman sekolah beli mee goreng 50sen air 20 sen kongsi 3 orang , he ,, time tu murah

    ReplyDelete
  6. semua tu pernah rasa sebab akak lahir tahun 70an..best betul zaman kanak2 dulu

    ReplyDelete
  7. betul sangat tu. saya pun lahir tahun 70an

    ReplyDelete
  8. Akak lahir tahun 70-an, pernah ambil kelas menaip dan ada sijil lulus menaip, ada simpan sampai kini. pernah miliki mesin taip, masuk U pun tahun pertama dan kedua masih guna mesin taip nak buat assignment.

    ReplyDelete
  9. setuju...duit sekarang berbeza dgn dulu...bwk 2, 3 kupang dah ckp pi skolah...huhu skrg ni dh mahaiii semua...

    ReplyDelete
  10. ada diantara di atas sy sempat merasa sbb lahir tahun 92 πŸ˜„ first & last mandi sungai kat hujung kampung sebab mula2 mandi x minta izin parents, bapa tunggu dpn simpang dgn rotan... zappp, terus tobat nak mandi sungai πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  11. Saya generasi 90 an haha tapi ada juga yang sempat sikit-sikit. Macam surat tu, dulu masa kecil main pos-pos surat dekat saudara sendiri sebab nak tahu sampai ke tak. Sekali sedara tu kena denda sebab saya letak stem tak cukup hahaha.

    ReplyDelete
  12. CR tahun 1989. Sempat merasa semua tu. Rindu kadang2 kan. Bab yg rakam lagu guna kaset tu selalu.
    Kita generasi yg smpat merasa pkai disket. Skrg smua pakai thumbdrive. Hee

    ReplyDelete
  13. WOW ARTIKEL YANG MANTAP GAN
    Oh iya ane punya informasih nih mengenai :

    Ayo dapatkan langsung bonus sebesar 30% dari WWW.WALETBET99.COM hanya dengan menonton pertandingan secara langsung (LIVE) yaitu :

    - Real Madrid VS Deportivo AlavΓ©s ( OVER/UNDER : 1.90/2.00 ) PREDIKSI SCORE : 3 - 1

    - Schalke VS Borussia Dortmund ( OVER/UNDER : 2.00/1.90 ) PREDIKSI SCORE : 3 - 2

    - MΓ‘laga VS AtlΓ©tico Madrid ( OVER/UNDER : 1.95/1.95 ) PREDIKSI SCORE : 1 - 2

    Hanya langsung tonton disini dan dapatkan bonus 30% tersebut di Waletbet99

    Dan juga jangan lupa kalian juga bisa langsung mendapatkan bonus tambahan sebesar Rp.50.000,-
    NB : Bagaimana cara mendapatkannya ? yaitu mudah hanya dengan deposite minimal sebesar Rp.100.000,- akan langsung mendapatkan Rp.50.000,-
    Ayo buruan daftar sekarang juga hanya khusus untuk new account loh guys di ww.Waletbet99.com


    Dan jangan lupa untuk melihat artikel yang bagus dibawah ini ya gan :

    - http://prediksibolamantapligaprimera2017.blogspot.sg/

    - http://mantapprediksibolachampionship2017.blogspot.co.id/


    Sekian terimakasih

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)