hilmirdadaud.blogspot.my

No Bake Strawberry Chocolate Tart... sedapnya.

| On
April 29, 2015
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dah 2-3 hari Amy jumpa resepi ni kat youtube... pagi semlm gi JJ nampak pulak Strawberry terus teringat nak buat tart ni. Strawberry Amy beli yang murah.. yg diorang dah potong2 tu kalau beli yang cantik molek tu mahal oooo.



Tart ni simple aje bahan2 pun ada kat dapur tu + tak payah bake... so zassss kejap aje siapnya.


Tart yang Amy buat ni agak manis sbb Amy guna Rich whipping cream. Kalau ikut resepi yg asal mungkin tak manis sangat. Heavy cream yg ada tu tak buka lagi + Amy malas nak buka nanti bakinya sikit aje n tak tau bila nak guna lagi.



Strawberry dan kacang yang Amy letak ni tak cukup... kena letak banyak lagi supaya coklat tu tak rasa manis sangat. 

Nasihat Amy pada siapa nak cuba resepi ni... ikut resepi yang asal ye pakai heavy cream. Rich yg Amy guna tu dah memang manis pastu pakai pulak milk chocolate lagi lah manis hehehe.



Sila tonton video kat bawah ni ... 




No Bake strawberry Chocolate Tart
ambik kat Home Cooking Adventure.
Versi Amy Hilmirda 

Bahan-bahan:

330g biskut oreo - hancurkan
110g butter - cairkan
200g milk chocolate
100g dark chocolate
200g heavy cream - Amy guna rich.
Strawberry - sesuka hati
Badam

Cara-caranya:

Masukkan butter yg telah dicairkan ke dlm biskut oreo yang telah dihancurkan. Sebatikan.
Masukkan dlm loyang tart.. Amy pakai yg bulat sbb tak ada mcm yg dlm video tu. Tekan-tekankan mcm buat tart yg biasa tu pastu masukkan dlm peti ais.

Amy double boilkan cream tu... suam aje pastu Amy masukkan coklat...mcm buat coklat ganache aje caranya. Tuangkan coklat tu kedlm kulit(base) tart tadi. Hahaha Amy pun dah lupa nama dia.

Letak stawberry atas dia dan masukkan dlm peti ais. Paling kurang 2 jam atau semalaman.



Strawberry yang Amy guna tu masak sangat jadi bila potong dia keluar air.


Tukang Rasa..



Tak berapa keras... kalau tunggu lama sikit dlm peti tu mungkin lagi keras kot.



8 comments on "No Bake Strawberry Chocolate Tart... sedapnya."
  1. Emm terliurnya. Nk jgklah try buat mcmni .. 😊

    ReplyDelete
  2. Loyang round ni bape size cm ye akak beli? Td jumpa 20cm punya..mcm kecik je. Nak cari square mmg x jumpa

    ReplyDelete
  3. Loyang round ni bape size cm ye akak beli? Td jumpa 20cm punya..mcm kecik je. Nak cari square mmg x jumpa

    ReplyDelete
  4. Loyang round ni bape size cm ye akak beli? Td jumpa 20cm punya..mcm kecik je. Nak cari square mmg x jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry ye yunk baru perasan.
      Akak pakai loyang tart 8" yunk sbb masa akak gi beli tu... Tak de saiz kecik lagi.

      Delete
  5. Akak, Heavy Cream ni macamane ye? Leh bagi pic x? Selain Rich ape brand lg yg ade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rich yg akak pakai tu whipping cream yunk...
      Kalau double cream pun boleh pakai.
      Tengok kat sini ada penerangannya..http://citarasawan.blogspot.my/2015/02/jenis-whipping-cream-dan-kegunaan.html?m=1

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)