hilmirdadaud.blogspot.my

Rich Choc Moist Cake...

| On
October 12, 2012
Assalammualaikum..

Salam Jumaat semua.... Sekejap aje dah hari Jumaat kan. 2-3 hari ni nak kata sibuk sangat tak jugak tapi bila dah start masuk dapur tu lepas satu2 ade aje yg dibuat begitu juga kalau dah ke balkoni tu...  konon nak siram bunga aje lepas tu gatal tangan pulak gi alih pasu lah, cantas mencantas lah... letak baja pulak tu yang tak sempat nak buka laptop tu.



Hari Rabu lepas teringin nak makan kek coklat bakar.... asyik buat yg kukus aje. Baru pukul butter, handmixer Amy pun dah rosak. Bila pukul butter .. besi pemukul tu (tak tau nak panggil apa) berjoget2 tak pasal2 kena pukul manual pulak lepas tu.. huh lenguh tangan.

Dulu Amy selalu suka melepak kat Forum Cari... best ade banyak resepi dan feed back dan Amy dapat belajar dari situ. Ramai yang dah cuba resepi kek ni dan kata sedap dan moist.

   Kek ni baru masak pun dah moist dah tapi klu dah semlman lagi moist... Amy pulak bila turn kek coklat bakar ni mesti  nak terbelah, kurang api tak masak dlm api biasa pulak mesti nak jd cam tu.. lantak lah asalkan sedap. Bukan nak jual... hihihi.



RICH CHOCOLATE MOIST CAKE [Jonah]

6 oz butter  (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm)
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate EMULCO


BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN  (226 gm) (tepung gandum pun jadik jerrr jugak)
2 1/4 oz serbuk koko  (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air sejuk - air dlm peti ais


CARA MEMBUATNYA:

1.  Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu.
3.  Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
5.  Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2.
6.  Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit.




Balik sekolah agama terus mkn kek tak sempat kek tu nak sejuk betul2 ... kelaparanlah tu. Kek ni saja Amy buat tak letak topping, asyik bertopping aje bosan dah. Dulu2 masa baru belajar buat kek mkn kek cam tu aje tak de topping2 pun.

Kek ni memang sedap... rugi kalau tak cuba. 
11 comments on "Rich Choc Moist Cake..."
  1. salam emy.....
    kek nie kalau kat rumah yan tak sampai sehari lincin.....anak2 suka sedap.....

    ReplyDelete
  2. Sedap....akak pun suka mkn kek choc moist ni.

    ReplyDelete
  3. sedapppnyaa... blh try nanti resepi ni.. :)

    ReplyDelete
  4. Sedap nya. Terliur tengok. :)

    ReplyDelete
  5. wah nampak sedap... xyah topping2 pun sedap kan.. lenkali bila rajin blh try tp xtau bila nak rajin tu.. hihii

    lgpun kalu buat, saya kene mkn sorg2.. tu yg mls tu...

    ReplyDelete
  6. Sama macam auntielah sayang, makan kek yg baru keluar oven sedap kan. Tak payan ada toping lagi sedap:)

    Rajin Amy membaking, nampak gebu.

    ReplyDelete
  7. salam..
    Amy.. hari tu Amy ada e-mail ida ye.
    Sori.. ida dah cari tapi tak jumpa lah.
    Amy boleh tlg e-mailkan balik tak.
    Tq..
    baby_billa@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. alahai dapnyee...nak buat tapi ntah lee...rumittt

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)