Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap

    • Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

    Semalam Amy cuba resepi mufin coklat yang baru, buat dua adunan sebab ada cikgu BM Irfan datang mengajar dan untuk cikgu dan kawan-kawan Nasiim makan selepas kelas tambahan petang semalam tapi tak jadi sebab kelas dibatalkan. Cikgunya ada emergency.

  • Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap

  • 2 adunan dapat lebih kurang 30 biji mufin, Alhamdulillah habis semua. Kebetulan jiran Amy lalu depan pintu, biasalah kalau ada 2-3 orang anak kecil... dari jauh boleh dengar 😄 jadi berasalah budak budak tu mufin baru keluar dari oven. 
Cikgu BM Irfan pun dapat bawa balik sikit, memang rezeki diorang.

Amy pilih resepi ni sebab dia dapat banyak review, 

Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap

Alhamdulillah semua kata sedap, sampaikan cikgu BM Irfan tanya 'tak buat jual ke' Amy sekadar tersengih-sengih.... pelangan kat rumah ni aje pun dah ramai.


Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap

tips:
- 8 minit yang pertama bakar dengan suhu 220℃ dan turunkan ke 175℃, bakar selama 12 minit atau sehingga masak.



- Cucuk tester tu kat 2-3 tempat, kadang-kadang terkena coklat chip cair kat dalam tu.

- Suhu ikut suhu kebiasaan oven masing-masing. oven kecil dan oven besar suhunya tak sama. Oven amy tu nak set suhu kena pusing-pusing tombolnya, letak 175℃ nampak macam 180℃ jadi amy letak 180℃ terus. 

- Biarkan sekejap mufin tu dalam pan dia sebelum dikeluarkan.
- Letak dalam bekas kedap udara atau plastik yang boleh seal, boleh tahan sehingga 3 bulan.
- Thaw' 3-4 jam sebelum dihidangkan.

- Kalau nak panaskan, balut mufin dengan aluminium berasingan dan bakar dengan suhu 175℃ sehingga 'warm'.

Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap

Coklat Mufin
by Jennifer Segal, diadaptasi dari Joyofbaking.com

Bahan A
1 3/4 cwn tepung
2/3 cwn serbuk koko
1 1/4 cwn gula perang
1 sk baking powder - Amy lebihkan sikit
1 sk baking soda
1/2 sk garam- Amy tak letak sbb guna salted butter
1 cwn coklat chip - 3/4 masuk dlm tepung tinggalkan 1/4 cwn untuk letak atas mufin

Bahan B
125g butter - meltedkan dulu dan biarkan sekejap
2 biji telor besar - Amy guna 3 biji telor sedang
1 cwn buttermilk - Amy guna susu + 2 sb cuka
2 sk esen vanila 

Caranya:
- Letak rak kat tengah oven, panaskan oven dengan suhu 200 
- Isikan mufin pan dengan baking cup saiz standart
- satukan buttermilk, esen vanila dan telor dan whisk kan. Amy pukul-pukul manja aje asalkan telor sebati dengan yang lain.

Dalam bekas lain,
- Ayak tepung, baking soda, baking powder dan serbuk koko bersama. Gaul sebati.
- Masukkan gula perang dan guna tangan, gaul-gaul dan hancurkan ketul ketul gula perang jika ada.
- Masukkan coklat chip- gaulkan
- Masukkan campuran buttermilk - kacau sebati, jangan kuat-kuat, guna kaedah kaub balik aje
- Masukkan pula melted butter. Gaul sehingga sebati -'just combined' sahaja, jangan terlebih.
- Masukkan aduan ke dalam cawan sehingga sikit lagi nak sampai ke gigi cawan kertas.
- Taburkan baki coklat chip ke atasnya dan tekan sikit.
- Kalau ada cup mufin (lubang kat loyang mufin tu) yang kosong, isi air jangan biarkan kosong.

- Masukkan ke dalam oven dan bakar 8 minit dengan suhu 220℃.
- Tukar suhu ke 175℃ dan bakar 12 minit atau sehingga masak.

  • Resepi Mufin Coklat Yang Senang Dan Sangat Sedap






Comments

  1. menariks ni..leh try. tq for sharing!

    ReplyDelete
  2. tengok rupa dia tu kak... dah tau mesti sedap.... lagilah bau coklat tu makan lak masih panas-panas suam lagi layan betul

    ReplyDelete

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)