hilmirdadaud.blogspot.my

Rumah Felda dulu-dulu.. saya anak Peneroka.

| On
February 20, 2013
Assalammualaikum...

Semalam kat FB ada seorang kawan Amy sharekan gambar Felda masa dulu-dulu membuatkan Amy terkenang semula zaman kanak-kanak.

Seingat Amy... Kami sekeluarga mula menetap di Felda Serting 1 (skang Felda Raja Alias 1) pada tahun 80an. Amy masih ingat lagi masa tu kawasan depan rumah Amy tu masih belum ada rumah hanya kawasan lapang. 




Macam nilah rumah kami dulu-dulu... sebijik. Nampak lenggang aje. Pokok yang popular pokok ubi, rumah Amy ada banyak pokok ubi ni... skang ni ada 3-4 pokok aje.




Gambar yg ni mesti dah lama sikit sbb dah cantik sikit, pokok pun dah besar. Dulu-dulu Amy selalu main kat bawah rumah tu abis tanah2 kat bawah tu kena korek buat lubang congkak.

Skang ni dah tak jumpa lagi rumah ni kat kampung Amy tu semuanya dah berubah. Banyak rumah batu dari papan. Kalau dulu2 Amy ingat rumah batu tu rumah org kaya tapi skang rupanya  harga kayu lagi mahal dari harga batu blok.

Bila Amy dah besar sikit (sikit aje) Felda Serting Hilir pula dibuka. Sepupu arwah abah Amy jedi peneroka kat sana. Kami selalu datang rumah dia tapi... tapikan bentuk rumah dia tak sama ngan rumah kami (bentuk asal). Rumahnya lebih cantik. Bentuk rumah Amy nampak melebar tapi rumah dia memanjang. Sorrylah.. Amy tak jumpa pulak gambar rumah tu utk di sharekan kat sini. 

8 comments on "Rumah Felda dulu-dulu.. saya anak Peneroka."
  1. rumah felda skrg dh lawo2 dh kak, kalu time raya dana pg beraya umah pakcik2 yg duk felda mmg tiap tahun makin beso rumah mereka... tp kan org felda dulu mmg agak susah tp skrg alhamdulillah dh senang...

    ReplyDelete
  2. kiter pun anak peneroka felda gak...sempat la merasa umah gini...uii skg tak jupe dah umah gini..semua dah renovate jd umah simen...xde lgsg kayu....maju dah skg kan

    ReplyDelete
  3. suke umah macam nie .. hurmm entah lah kenapa suke ;)

    ReplyDelete
  4. masa kecil2 dulu. pernah juga ida pergi ke rumah sepupu ida di pahang. tapi dah tak ingatla apa nama felda yg dia duduk tu. rumahnya sebiji macam rumah Amy ni. seronok sangat. cuaca kat sana pun sejuk je. bayangkan.. tengah2 hari buta pun ida b'selimut. hehehe..

    ReplyDelete
  5. teringat rumah kat kampung :( salam perkenalan.. jom join blog saya :)

    ReplyDelete
  6. salam.. teringat dulu2 pergi rumah makcik kat felda..tapi sekarang rumah felda dah cantek2... :)

    ReplyDelete
  7. Nanti boleh tak I nak bawa anak-anak I duduk dekat rumah you ni? Maklumlah we all ni anak KL so mana pernah merasa duduk kg ni. Everytime Raya bila org sibuk balik kg, we all rileks ajelah cos kg pun di KL aje

    ReplyDelete
  8. pengalaman yang berguna,kita dulu bersyukur dengan apa yang ada namun berbeza kisahnya dengan generasi sekarang..sangat sedih..

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)