Resepi Pancake Gebu Sedap...

| On
Wednesday, December 21, 2016
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Dah lama tak buat pancake tetiba teringin pulak nak makan nasib baik Amy masih simpan lagi resepi pancake gebu tu. Amy bancuh siap-siap malam Sabtu dan pagi Ahad tu bangun aje terus masak.

Resepi Pancake Gebu Sedap...

Family Amy memang suka pancake jadi Amy buat 4 adunan. Habis kena kenduri. Kalau nak makan berdua aje, satu aduan tu pun cukup.

Amy kongsikan resepi pancake gebu lagi sedap ni yang Amy ambil dari allrecipes. 

Resepi Pancake Gebu Sedap...

Resepi pancake gebu ni dapat 5 bintang dan 8912 reviews.... Amy dah banyak kali cuba resepi ni dan Amy kurangkan sikit baking sodanya. Memang sedap dan fluffy.


Resepi Pancake Gebu Sedap...

Pancake Gebu dan Sedap.

Bahan-bahan:
3/4 cwn susu
2 sudu besar white vinager - cuka makan biasa pun boleh
2 sudu besar butter - melted (Amy guna buttercup)
1 biji telor
1 cwn tepung
1sk baking powder
1/2 sk baking soda
1/2 sk garam (Amy x letak)
2 sudu besar gula
- Amy letak 1 sk esen vanila.

Resepi Pancake Gebu Sedap...


Caranya:

1. Campurkan susu dengan cuka dan biarkan sekejap.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan kering dan ayak- mana tau kalau ada alien 😅
3. Whisk kan melted butter dan telor dengan susu+cuka. Kemudian masukkannya ke dalam bahan-bahan kering. Whisk lagi sehingga sebati dan 'lumps' hilang.
4. Panaskan kuali- Amy guna kuali leper yang tak melekat tu kadi Amy tak minyakkan pun terus tuang aje.
5. Kalau letak esen vanila, api kena kecik kalau tak nanti pancake hitam... heheh.
6. Amy tuang satu senduk adunan ke dalam kuali leper dan biarkan sehingga gelembung hilang dan baru terbalikkan sekejap dan angkat.

Amy suka makan pancake dengan sos maple kalau tak ...madu pun jadi tapi si Faris lebih suka makan dengan coklat.
11 comments on "Resepi Pancake Gebu Sedap..."
  1. Kakak suka makan dgn nutella Amy
    Cantik Amy buat semua sama size:)

    ReplyDelete
  2. Sedap sedap! Nampak cantik je amy buat. Selera nak makan :)

    ReplyDelete
  3. sedapnya tngokkk. busyra nak try la resepi ni. tq akak.. <3

    ReplyDelete
  4. Weee.. Pancakes! Cicah gn madu.. Jem strawberry atau choc. Wuhuuuu sedap!

    ReplyDelete
  5. Memang nampak cantik kejadian pancake tu... 😍

    ReplyDelete
  6. wow weeeee....sedapnya..boleh try nanti..

    ReplyDelete
  7. salam kenal n dtg follow sini

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kak Amy. Boleh lah try ni. Tqsm share resepi :)

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)