Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...
Cuti sekolah ni masing-masing lapar aje, dan makan nasi pun masih mencari lagi. Kejap-kejap buka peti ais, kejap-kejap buka kabinet dapur pulak, adeh. Mamanya kena jugaklah masak lagi hehehe.
Cuti sekolah ni masing-masing lapar aje, dan makan nasi pun masih mencari lagi. Kejap-kejap buka peti ais, kejap-kejap buka kabinet dapur pulak, adeh. Mamanya kena jugaklah masak lagi hehehe.
Sebelum ni Amy pernah share resepi Roti Nestum Bermadu, kali ni resepi yang sama jugak tapi Amy tambah krismis tu yang jadi Roti Nestum Bermadu Krismis... pandai-pandai aje bagi nama kan.
Roti Nestum Bermadu Dgn Krismis.
Bahan-bahannya:
- 3 cwn tepung gandum.
- ¾ cwn nestum - bukan nestum baby ye heheh.
- 2¼ tsp yeast - Amy guna mauripan aje.
- 1 tsp garam.
- 1 cwn susu- Amy guna susu kotak lowfat. Klu takde soya pun boleh.
- ¼ cwn air panas suam- suam kuku.
- 28g butter - Amy guna buttercup.
- ¼ cwn madu.
- 2 tbsp madu - warmed (amy letak dlm air panas)
- 1½ to 2 tbsp nestum.
- 1/2 cwn krismis.
Mula-mula cantik aje tapi tak menyabar punya pasal ... naik sikit aje dah bakar.
Gatal tangan mula-mula bakar api bawah aje dulu pastu bila dah tukar api atas bawah terus jadi macam gempa bumi roti tu.
Dah tak handsome dahhhh...
Keluar dari oven aje terus kena kenduri tak sempat sejuk dah, kejap aje tinggal suku.
Walaupun tak handsome tapi rasanya masih sedap. Lembut dan moist.
Keesokkan paginya en Hubby bawa ke opis. Cantik aje dia kena potong kan...
Comments
Post a Comment
Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)