Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Dua tiga hari yang lepas, Amy masak yang ringkas aje untuk berbuka. Masak macam-macam pun bukanya habis, Amy masak nasi goreng, air Rozel dan manisannya pulak Sago Gula Melaka.
First time ni tau Amy try buat Sago Gula Melaka ni... hehehe. First timelah katakan jadi Amy tak dapat nak agak resepi ni dapat banyak mana. Mula-mula Amy buat dapat untuk 2-3 orang aje itu pun sikit... terpaksalah buat sekali lagi untuk cukupkan 5 orang punya.
SAGO GULA MELAKA
Resepi Oleh : Cik Matahariku
Bahan Puding Sagu
1cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Cara-Cara Menyediakan Puding Sagu:
1.Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
2.Didihkan air bersama daun pandan.
3.Masukkan biji sagu ke dalam air yang mendidih tadi.
4.Masak hingga sagu bertukar jernih.Tutup api dan biarkan seketika.
5.Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji.
6.Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.Titiskan warna kegemaran masing.Kacau guna garfu.
7.Masukkan ke dalam acuan.Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.
Bahan Untuk Kuah Gula Melaka
1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung ( hiris kecil dan nipis supaya mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara Menyediakan Kuah Gula Melaka:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.
Bahan Untuk Kuah Santan
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
Cara Menyediakan
1 cwn santan pekat masak bersama 1 cwn air,tambah sedikit garam dan sejukkan.
Untuk menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan kuah santan dan juga kuah gula melaka.
Nota: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam. Boleh juga menggantikan kuah santan dengan susu cair.
1cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Cara-Cara Menyediakan Puding Sagu:
1.Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
2.Didihkan air bersama daun pandan.
3.Masukkan biji sagu ke dalam air yang mendidih tadi.
4.Masak hingga sagu bertukar jernih.Tutup api dan biarkan seketika.
5.Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji.
6.Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.Titiskan warna kegemaran masing.Kacau guna garfu.
7.Masukkan ke dalam acuan.Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.
Bahan Untuk Kuah Gula Melaka
1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung ( hiris kecil dan nipis supaya mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara Menyediakan Kuah Gula Melaka:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis. Simpan dalam peti ais untuk disejukkan.
Bahan Untuk Kuah Santan
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
Cara Menyediakan
1 cwn santan pekat masak bersama 1 cwn air,tambah sedikit garam dan sejukkan.
Untuk menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan kuah santan dan juga kuah gula melaka.
Nota: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam. Boleh juga menggantikan kuah santan dengan susu cair.
Tak rancang pun nak buat air rozel sebenarnya. Kononnya ke kedai nak mencari buah mata kucing tapi jumpa rozel pulak, satu plastik RM4. lain yang dicari lain pulak yang jumpa.
Air Rozel Cara Amy.
- 15 kuntum rozel - kumtum ke. Kopek kelopaknya, buang biji dan bersihkan.
- Gula secukupnya. Amy letak 1 1/2 cawan.
- Masukkan rozel, gula dan air yang secukupnya ke dlm periuk dan didikan.
- Tutup api dan biarkan sejuk.
- Tambahkan air dan ais bila hendak dihidangkan. Amy dapat 2 jug air. Kalau nak buat utk 1-2 orang kenalah kurangkan rozel dan gulanya.
Fav sy sago ni
ReplyDeletesdp je tgk
ReplyDelete