Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Semalam, lepas masak tengok dalam peti tu nampak passion fruit yang dah kecut. Kesian tengok dia. Amy sebenarnya tak pernah makan buah ni, tengok pun tak pernah. Jadi masa jumpa kat JJ tu Amy pun terus beli sebab 6 biji RM3 lebih.
Balik rumah belek-belek buah tu.... macam mana nak makan buah tu ek? Amy try lah potong dua barulah tau makan biji yang kat dalam tu, patutlah ringan aje. Masam pulak tu.
Ok sambung balik. Kebetulan ada strawberry terus teringat Pavlova.
Dah pecah telur barulah teringat gula kastor dah habis tinggal gula halus aje. Malas pulak nak ke kedai. Bantai ajelah guna gula halus.
Masalah dengan gula halus ni pulak, kena pukul lama sikit dari biasa. Jadi dah terlebih pukul.
Nasib baik jadi aje cuma bila dah sejuk sikit tak berapa cantiklah pavlova tu, kulit gareng dia banyak yang runtuh.
Letak whipping cream nampak cantik dah.
Amy buat 2 adunan semalam. Kalau buat satu memang tak cukup. Nasiim pulak mula-mula rasa passion fruit tu dia tak nak sebab masam tapi bila Amy paksa dia makan dengan pavlova terus dia letak banyak atas pavlova dia. Rasa masam + rasa manis gula = sedap.
sedap, passion frut menambah kesedapan
ReplyDeleteDah lama tak makan pavlova ni .. kecur air liur
ReplyDeletewahh sedapnya menyelerakan
ReplyDeletearghhhh sedapnyaaaaaa pavlova
ReplyDeleteBestnyaaaa. Dah lama tak makan pavlova. Cantik pulaktu. :)
ReplyDeletePavlova ni memang rapuh bebenor ira kalau buat pun tak pernah jadi cantik mesti runtuh huhuhuhu
ReplyDeleterajinnye buat pavlova..jenuh gak nak buat meringue tu kan..huhu
ReplyDeleteSha pun teringin nak makan passion fruit tu tapi tak berjaya.. hehehe..
ReplyDeleteCantik je pavlova Amy..
sedapnya..terliuq kita
ReplyDeleteYa Allah nape Amy rajin sangat ni.. jeles betul dengan Amy.. Hahaha.. Cantik jerk nampak pavlova ni..
ReplyDeleteWaaaaa nampak sedap sangat kak ni! nak sebijik please haha.
ReplyDeleteRasa gula pastor dgn gula halus tak sama ke?
ReplyDeleteManis satu yg lebih manis. Tapi kamu buat tu menjadi
*mana satu yg lebih manis
Deleteberkecur juga liur tengok pavlova ..
ReplyDeletemakanan feveret saya tu..
Adoi sedapnya pavlova :)
ReplyDeletebiar pun masam banyak khasiat buah markisah tu kak..
ReplyDeletedulu adik dana penah tanam kt umah pokoknya mmg memanjat, sampai ke dinding dapur di panjatnya... syg betul lps tu terbiar sampai mati...
geram nengok pavlova akak tu... msti sedap
Sedap aje.
ReplyDeleteKecur liur tengok pavlova akak..
ReplyDeleteLapar lah kak malam-malam datang baca pasal pavlova :D
ReplyDelete