Resepi Kek Kukus Buah Moist Paling Sedap Pernah Cuba

 Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Dua kali raya PKP aku tak buat kek kukus buah, kali terakhir mungkin raya sebelum tu. Raya kali ni kita semua berpeluang raya bersama sanak saudara ... Alhamdulillah. 

Tahun ni aku buat kek kukus buah 13 bekas ... dah macam menjual pulak, heheh. Satu mak mertua punya, kak ipar, adik ipar, jiran kat kampung, nenek aku punya , ehhh ramai ler. Jiran aku kat sini dapat ler 2 rumah. 

Jiran 'selevel' semuanya Cina tapi bila raya diorang ke birthday ke dapat kopi lebih ke moon cake lebih ke.... kalau halal, sampai aje ke rumah aku.

Bila dah bahagi-bahagikan tinggallah sebekas kecik untuk rumah sendiri. Hari ni Amy buat lagi tapi masak 2 jam aje. Kek tetap moist tapi kalau kukus empat jam mungkin dia akan lebih stabil dan tak lembik.

Rasa.... Alhamdulillah, semua kata sedap. Resepi kek kukus buah ni tak manis sangat. Berbeza dengan resepi-resepi yang sebelum ni. Manis buah campuran lebih dari rasa manis kek tu sendiri. Pendek kata kalau nak manis lagi, gigit ler buah campur tu.... ok, dapat tak bayangkan kemanisannya?


Kek Kukus Buah

Kredit: Kak Azita Masam Manis

Bahan A

300g gula halus/kastor

50 ml air panas

250g salted butter (aku guna SCS)

500g buah campur

- aku tambah sikit dried cranberry


Bahan B - ayak sekali

350g Tepung Gandum

2 sudu kecil soda bikarbonat

1/2 sudu kecil cream of tartar


Bahan C

1 sudu kecil esen Vanila

3 biji telor - dipukul manja, tak nak buih2


Masukkan gula ke dalam kuali dan panaskan. Api biar kecik aje. Biarkan dia mencair menjadi gula perang.

Aku ni jenis yang bukan penyabar, besarkan sikit api dan tunggu kat situ, agak-agak dah mula mencair terus perlahankan api ... ha cepat sikit.





Bila dah cair tu masukkan air panas dan kacau rata.
Hati-hati, gula ni panas, kalau boleh gunalah senduk yang panjang sikit pemenganganya tu.



Kemudian masukkan butter. Kalau nak cepat, potong kecik-kecik butter tu siang-siang. 




Kemudian masukkan pula buah kering. Sebatikan dan tunggu sehingga buih buih kecil atau letupan-letupan kecil. Tutup api.

Biar sehingga suam. Bulan puasa tu nak buat banyak jadi ada yang aku buat malam dan keesokkan paginya letak tepung.




Masukkan tepung, telor dan esen vanila. Kaub balik aje jangan terlebih kacau, sebati dan bolehlah dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai.

Kukus selama 4 jam. 


Aku guna bekas plastik aje, senang dah siap bertutup dan senang nak simpan. Bulan puasa tu mula mula aku kukus 3 jam lepas tu 2 jam kemudian asalkan masak aje. 12-13 bekas nak kukus 4 jam setiap kali kukus... emmmm banyak ler bil elektrik aku. 

Lagipun bukan nak simpan 3 - 4 bulan pun, tak sampai seminggu dah abis kena ngap.








Comments

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)