Assalammualaikum...
Cuaca hari ni mendung aje... kalau ikutkan mata dah lama terlelap kat sofa tu. Huhhh bestnyalah kalau dapat macam tu tapi nanti ada yang balik sekolah kelaparan hihihi.
Hari ni Amy nak share resepi tiramisu yg selalu Amy buat... alaaa mesti ramai dah tau kan tapi Amy tak kira nak jugak tepek kat sini... hihihi.
Hari ni Amy nak share resepi tiramisu yg selalu Amy buat... alaaa mesti ramai dah tau kan tapi Amy tak kira nak jugak tepek kat sini... hihihi.
Tiramisu ni Amy buat hari sabtu yang lepas.
Resepi ni amy ambik dr Joy of baking utk topping rv tapi amy ubah sukatannya ikut suka hati amy ... hihihi.
Ini resepi yg amy guna...
|
Bahan-bahannya:-
250g cream cheese (amy guna Philadelphia),
250g thickened cream,
130g gula castor,
1 sudu kecil esen vanila,
Biskut ladyfinger (klu nak pakai kek pun boleh)
serbuk kopi ( Amy guna decaffeinated ),
Air panas (utk bancuh kopi.. tanpa gula atau susu)
Serbuk koko.
Cara-caranya:
1. Pukul cream cheese sehingga fluffy pastu masukkan thickened cream, gula dan esen vanila. Amy masukkan gula tu sikit2 pastu rasa supaya tak delah manis sgt cheese Amy tu nanti. Bila dah siap masukkan dlm piping bag supaya nanti tak terceduk-ceduk.
2. Basahkan biskut ladyfinger tu ngan air panas yg telah dicampur ngan kopi... jgn sampai lembik sudah. Susunkan dlm bekas.
3. Picitkan cheese tadi kat atas biskut tu. Nak nipis ke nak tebal ke... ikut suka ok.
4. Taburkan serbuk koko. Lapiskan lagi ngan biskut ladyfinger tu pastu cheese pastu serbuk koko... buatlah seberapa byk yg suka. Amy buat 2 aje.
5. Sejukkan.
Yg kat atas ni untuk anak-anak Amy. Amy tukar air kopi ngan air milo.
Selamat mencuba.
Seadpnya. Nak sebekas ☺☺
ReplyDeletefav sy ni..akk, hntr sebekas ke sini bleh? ;-)
ReplyDeletealaaaaaaa menariknyee dikk
ReplyDeletefavorite akak juga nie huhuh
leh tak tempah ngan amy ?
nak skittt..
ReplyDeleteBest nye. Tapi Tedi tak suka biskut finger.
ReplyDelete