Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Sarapan pagi sepatutnya hanya 20%-30% daripada kalori kita seharian. Cabarannya kita pagi- pagi dah masuk nasi lemak, mee goreng, lontong yang 400-500 kcal ke atas. Katakan kenyang makan pagi pastu lunch lewat, makan pukul 3 -500 kcal lagi, petang pisang goreng pukul 4 - 400 kcal lagi. Malam pulak makan lewat ke awal ke balik ke kalori juga.
BAGAIMANA NAK BERSARAPAN DENGAN SIHAT?
PERTAMA : fokus makanan yg berprotein sihat( bukan haiwan) dan berfiber (tinggi serat) dan ada nilai nutrition yang maksimum dan OPTIMAL lagi tinggi khasiat vitamin yang ada lagi bagus.
KEDUA : NO HIGH KARBO awal pagi. Hanya fokus pada fiber dan protein yang sihat dan sikit karbo yang sihat.
KETIGA : KALORI YANG BELOW 300
Mostly rutin masyarakat kita akan bersarapan lebih kurang 600-800 kalori untuk satu hidangan. Bayangkan sarapan saja, kita dah guna dekat 60% kalori harian yang sepatutnya hanya :
30% : Breakfast
40% : Lunch
20% : Dinner
10% : Snacking Pagi & Malam
- berapa kalori nutrisi yg kita ambik seawal pagi ?
Apakah makanan yang bagus masa sarapan?
Makanan yang bagi minyak ron97 ke badan , ada cukup khasiat, micronutrients, ada fibre dan memberi kebaikan .
Sebaiknya protein baik supaya kita bagi minyak yang baik untuk badan kit .
Tak semestinya yg sedap di mulut bagus untuk badankan.
Penyakit skrg mostly semua berpunca dari PEMAKANAN , pastikan sarapan betul, supaya insulin tak buat keje teruk pagi-pagi.
Happy Breakfast Semua
hehehehe...sy laa tu sarapan smpi 6000 kalori... tp tgh hari mmg x mkn ;-) diet kononnya hahahaha
ReplyDeleteOhhhh thanks for the info. saya memang jarang ambil breakfast pagi-pagi ni, tahu tak elok tapi perut dah biasa macamtu.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete