Resepi Kek Pisang Sedap Dan Lembab, Banana Chocolate Rice Cake.

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Amy paling suka kek pisang. Kecik-kecik dulu kenal kek pisang dulu dari kek coklat... maklumlah kat kampung melambak pokok pisang.

Kek cokat dan kek marble masa tu selalu jumpa kat rumah orang berada aje... heheh. 



resepi banana chocolate rice cake

Dah berhari-hari pisang kat dapur tu... bukan banyak pun, 5 biji pun payah nak abis. Masa bw ke blog kak Azlita, Amy jumpa ada 2-3 resepi kek pisang tapi Amy pilih yang ada coklat rice sebab nampak cantik 😅. 

Selain cantik, resepi kek pisang coklat rice ni juga senang nak buat.

resepi banana chocolate rice cake

Amy tak baca resepi betul-betul jadi Amy tak letak 1/4 tsp soda bikarbonat untuk bahan B tu ... nasib baik jadi jugak kek tu. Sedap aje pun... 😅.

Mula-mula Amy ikut suhu oven 170c macam kak Ita tapi lepas 40 minit dalam kek tak masak lagi, bila turunkan suhu 160c dan bakar lagi 20 minit barulah ia masak dengan sempurna. 

Kek ni Amy buat semalam tapi Amy lupa nak keluarkan. Bila teringat semua dah tak boleh nak makan sebab masing-masing lepas makan nasi dah bantai makan roti.

Semalam sementara nak ambik anak dari sekolah, sempat jugaklah Amy merasa kek ni. Sedap tau makan kek panas-panas dengan secawan teh. Kacang tu pun masih garing lagi.

Pagi tadi hidangkan kek ni sekali untuk sarapan. Alhamdulillah, walaupun dah semalaman dia semakin lembab dan sedap. Memang tak rugi cuba resepi ni.

banana chocolate rice cake



Banana Chocolate Rice Cake
Sumber : Blog Azlita Masammanis.

Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor 
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ Amy tak letak 

Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ Amy letak 50 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat - Amy lupa letak

Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~Amy tak letak 
1/4 cawan hirisan badam ~ amy guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila di gigit

Panaskan oven pada suhu 170 C (oven Amy 160c)
Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
Alas baking papaer dan griskan dengan butter - Amy lebihkan supa senang nak angkat keluar.

-Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
-Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
-Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak)  dan susu, adun rata.
-Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
-masukkan coklat cip dan gaul rata
-Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas
-Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni ita tak letak
-Taburkan kekacang di atas kek

-Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.


resepi kek pisang sedap dan senang

Comments

  1. suka jugak kek pisang! padahal kek tu macam biasa je tapi kalau nampak mmg akan makan

    ReplyDelete
  2. aduhai kak... sedap betul nengok keadaannya...
    lagi2 kalau baru lepas kuar dr oven kan

    ReplyDelete
  3. tok tok tuan rumahhh... kek ada lagi x? hehehe

    ReplyDelete
  4. hantar sini sikit plishhhhhh. sedap gila tgk

    ReplyDelete
  5. huh sedapnyaa

    http://mylittlestoryi.blogspot.com/2018/10/movie-review-always.html

    ReplyDelete
  6. aduhai sedap nya kek pisang.
    pastu lembab lembab gitu kan, sedap bila ngap ngap :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)