hilmirdadaud.blogspot.my

Resepi Biskut Coklat Chip .... A Keeper.

| On
October 03, 2018
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah, setelah mencuba pelbagai resepi biskut coklat cip akhirnya Amy dah jumpa resepi yang benar-benar kena dengan tekak kami sekeluarga. Isyaallah akan kekal dengan resepi ni sehinggalah jumpa resepi yang lebih sedap lagi.

resepi biskut coklat chip sedap

Resepi asalnya ialah resepi Ultimate Choc Chip Cookies tapi Amy tambah telor satu biji lagi maka jadilah biskut coklat chip paling sedap kat tekak Amy ni. Bila ditambah satu lagi telor, biskut menjadi lebih chewy gooey walaupun dah semalaman.

Seperti biasa Amy mengunakan butter kerana ia lebih sedap berbanding buttercup dan megerin yang lain. Tepung Amy guna cap Bunga Cempaka aje... murah punya pasal, heheh.

Resepi biskut ultimate choc chip boleh klik kat tepi 👉.


resepi biskut coklat chip sedap

Biskut Coklat Chip...


3/4
cwn gula pasir
3/4
cwn gula perang
1
cwn butter (250g) @ magerin - Butter lebih sedap dari magerin. Amy guna scs salted 
1
sk esen vanila
1
telor saiz A
2 1/4
cwn tepung
1
sk baking soda
1/2
sk garam - Amy tak letak
1
cwn kekacang cincang kasar - Amy tak letak
2
cwn coklat chip semisweet - Amy pakai coklat chip biasa


Steps:

1. Panaskan oven - Suhu oven masing-masing. Oven Amy untuk biskut 180c. 

2. Ayakkan tepung, baking soda dan garam.

3. Mix kan gula, butter, telor dan esen vanila di dalam mangkuk besar yang lain. Mesrakan aje, jangan lama-lama. Boleh guna sudip kayu... guna tangan pun boleh... heheh.

4. Masukkan tepung yang telah diayak. Gaulkan

5. Masukkan coklat cip dan kekacang. Gaulkan.

Adunan ni memang meleket.

resepi biskut coklat chip sedap

- Kalau nak guna scoup ais krim tu pun boleh.
- Kalau nak bulat-bulatkan pun boleh.
- Amy main cekup-cekup aje.
- Saiz ikut suka hati sendiri. Amy suka biskut besar ala-ala subway tu.
- Yang penting kena jarak-jarakan dalam 2 inch.
- Resepi asal bakar 8-10 minit, tapi biskut Amy besar jadi mula-mula Amy bakar 13 minit tp bila dah akhir-akhir tu bakar 12 minit aje.
-Tengah-tengah dia akan lembut.
- biarkan 2-3 minit sebelum angkat dari loyang supaya biskut tu 'set' dulu.
-Jangan risau mula-mula keluar dari oven nampak macam tak masak tapi sebenarnya dah masak dah. kalau tepi-tepi dah garing tu dah boleh angkat.



5 comments on "Resepi Biskut Coklat Chip .... A Keeper."
  1. sedapnya klu dpt layan biskut akak tu... dana ni klu org buat mmg suka mkn tp nk msk sndiri... hehehhe kelaut je kak moodnya

    ReplyDelete
  2. nk place order please haahahah

    ReplyDelete
  3. Nampak menyelerakan sungguh la biskut tuh. Nanti dtg mood rajin akak ni boleh la buat dengan anak2.

    ReplyDelete
  4. Rabia dah buat dah biskut ni..sedappp.

    ReplyDelete
  5. aida screenshot resepi ni, hilmirda.
    minta izin yg. nak try.

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)