Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Minggu lepas Amy jumpa resepi kek butter kat taste.com.au, resepi siap ada video. Nampak macam senang aje. Bahan pun memang dah ada kat dapur tu.

Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.

Seperti kek butter yang lain, nak sedap kenalah guna pure butter, kalau guna buttercup dalam tin tu nanti ada bau macam magerin.

Resepi pun macam kek butter biasa jugak, kena ada butter, telor, gula dan tepung.



Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.

Beza resepi ni dengan resepi yang selalu Amy guna tu, yang ni kena putar lama dan tambah susu. Hasilnya kek lebih gebu dan lembab. 

Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.


Butter Cake
Taste.com.au


Bahan-bahan:-

250g butter - Amy guna csc
1 cwn gula kastor
2 sk esen vanila
3 biji telor saiz A - Amy guna saiz L
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
2/3 cwn susu - Amy guna low fat
1 sb madu/sirap glukose - Amy pandai2 letak 😉

Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.



Cara-caranya :-

1. panaskan oven, suhu ikut oven masing-masing - amy guna api atas bawah, 150℃ 
2. Grease dan letak kertas ke dalam loyang - Amy guna 8 inch.
3. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan warna butter bertukar pucat. Amy pukul lebih kurang 6-7 minit.
4. Masukkan esen vanila, madu dan telor - pukul lagi
5. Masukkan tepung selang seli dengan susu - Tepung - susu - tepung -susu-tepung. Mulakan dgn tepung akhir juga dengan tepung.
6. Jangan pukul lama, agak agak sebati aje dah. Amy pukul sekejap pastu guna senduk untuk kaup balikkan dia.
7. Masukkan ke dalam loyang. 
8. Bakar sehingga masak. 
9. Amy guna loyang 8 inch dia tebal. Bakar 70 minit.
- kalau guna 9 inch mungkin rendah sikit dan masa bakar kurang sikit.
10. Biarkan sejuk dan tabur gula aising kat atas kek sebagai hiasan.

Kek Butter Yang Gebu dan Lembab.

Comments