Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...
Punyalah lama simpan resepi ni. Zaman kegemilangannya pun dah lama berlalu, Amy pulak baru nak cuba... heheh.
Kek ni kek butter aje pun tapi bila dah disandwichkan dengan buttercream dan strawberry compote, bukan main lagi nama yang diberikan. Nasib baik rasanya sedap.
Macam biasa ... kalau kek butter kenalah guna pure butter baru lah rasa ada umppp sikit ... hahahah.
Nasib baiklah kedai kent tu masih lagi menjual harga butter scs zaman free tax dulu, dapatlah satu ketul RM10.20.
Nama aje kek butter tapi kosnya bukan main lagi. Untuk kek dan buttercream aje dah RM20.40 butternya, tu belum lagi kira harga stawberry dan stawberry preservednya lagi. Nasib baik rasanya sedap.
Lain kali Amy nak tukar buttercream tu dengan whipping cream non diary Rich. Murah sikit.
Butter Cake
Bahan-bahannya :-
312g butter - Amy guna scs
250g gula kastor
4 biji telor A
1 kuning telor A
2 sk esen vanila
1 sb madu/glukose syrup
250g tepung naik sendiri
5 sb susu - Amy guna lowfat.
Caranya :-
1. Panaskan oven 150℃
2. Pukul butter dan telur sehingga kembang dan pucat, dalam 5 minit macam tu.
3. Masukkan telor satu persatu - Amy campurkan aje telor, madu dan esen vanila. Pukul rata
4. Masukkan tepung, jangan pukul lama, kalau nak pakai senduk pun boleh. Asalkan rata dan sebati dah.
5. Masukkan susu.
6. Masukkan ke dalam 3 loyang berasingan. Amy guna loyang 9 inch. Timbang supaya kek lebih kurang sama tebalnya.
7. Bakar 30 minit atau sehingga masak.
8. Biarkan semalaman supaya kek jadi lebih moist. Amy balut dengan plastik wrap dan letak kat luar aje.
Strawberry Compote
188g strawberry segar, dibasuh dan dibersihkan.
18g gula kastor
1/4 sk gula - Amy terlupa letak.
85g strawberry preserved
1/4 sk tepung jagung
Caranya:-
1. Masak strawberry dan gula kastor sehingga menjadi jem.
- Amy buat macam double boil tu. Janganlah hancur sangat, biarkan masih ada rupa strawberry sikit.
2. Masukkan strawberry preserved dan gula.
4. Masukkan tepung jagung.
Biarkan sejuk.
Swiss Meringue Buttercream
2 biji putih telor A
1/4 cwn gula kastor
255g butter - Amy guna scs
75g whipping cream non diary
50g whipping cream uht anchor
setitik esen vanila - nanti klah pulak bau strawberry.
Caranya :-
1. Double boil telur dan gula.
2. Kacau laju supaya gula larut dan putih telur tidak masak. nanti tak pasal2 jadi telur hancur pulak.
3. masukkan dalam mixer dan pukul sehingga soft peak dan mangkuk mixer sejuk.
4. Masukkan butter sejuk yang telah dipotong kecil-kecil. Lagi kecik lagi bagus.
5. Putar sehingga berkrim. Jangan terlebih putar nanti terlalu kental pulak. Berkrim, licin aje dah.
6. Masukkan kedua whipping cream dan esen vanila.
7. nak lagi selamat pukul non diary whipping cream tu asing. Pukul sehingga kembang masukkan uht whipping cream dan campurkan ke dalam butter. Pastu kaub balik.
- Amy terlebih pukul jadi buttercream Amy tidak cantik, kental dan bila dipaipkan tak nak putus, dengan kulit kek tu sekali tercabut.
Dah siap semua bolehlah sandwichkan kek kita.
Bermula dengan kek, buttercream, stawberry compote dan ulang balik sehingga abis.
Krim tengah Amy tak suka letak banyak-banyak. Amy tak suka buttercream sebenarnya. Letaklah apa nama buttercream sekali pun, tetap Amy tak suka. Biar strawberry tu banyak tak pe.
Kek ni bila dah dibiarkan semalaman barulah rasa cream tu bercampur dengan strawberry. Buka peti sejuk aje semerbak bau dia.
Kek ni sedap tapi tak leh makan banyak-banyak.
Muak.
Amy tambah strawberry dan blueberry lagi untuk seimbangkan rasa lemak tu barulah boleh makan banyak sikit.
Nampak sedap dan mewah.. Sha tak pernah cuba kek nie..
ReplyDeleteok yg ni pun sy nk jgšš
ReplyDeleteyang ni suka gak. yang jenis x banyak sngt krim semuala suka =D
ReplyDelete