Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera....

Hari ni Amy nak share resepi ice cream cake yang Amy cuba semalam. Resepi asal ialah Raspberry Ice Ceam Cake tapi kat Malaysia ni harga Raspberry segar mampu tengok aje dan dry frozen raspberry pulak Amy tak jumpa. Tukar  ler strawberry, itu pun ambik strawberry cameron yang paling murah.

Terima kasih kepada tuan punya resepi, Nadiya Hussain - Juara Great British Bake Off 2015.

Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya

Resepi ni sebenarnya senang sangat ... tapi kalau nak lagi senang beli aje kek butter yang dah siap, buat lubang letak ais krim yang dah dicampur strawberry cincang dalam tu, hias dengan strawberry segar, masuk tempat beku ... siap.

Untuk kek butter, ia adalah resepi kek butter yang paling asas, sukatan bagi butter, gula dan tepung adalah sama. Kalau guna resepi yang tambah susu ke benda lain ke ... boleh aje.

Sila guna loyang biasa, Amy ni gatal tangan guna loyang yang boleh buka bawah tu, tengah masak boleh pulak minyak keluar dari bawah tu. Punyalah banyak, sampai berasap dalam oven tu.


Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya

 Strawberry Ice Cream Cake
Resepi asal - Raspberry Ice Cream Cake by Nadiya Hussain.


Resepi Kek Butter Asas

250g butter - Amy guna scs
250g gula castor
250g tepung naik sendiri
1 sk baking powder
5 biji telur sedang- Amy ada saiz L aje.
1sk esen vanila - Amy tambah.

caranya:
1. Panaskan oven, ikut suhu untuk kek oven masing-masing. Amy letak 160℃ api atas bawah. Resepi asal 180℃.

2. Pukul butter dan gula sehingga pucat, gebu, kembang.

3. Masukkan telur satu pe satu kemudia esen vanila. Pukul sehingga sebati.

4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati - elakkan pukul lama-lama.

5. Masukkan dalam loyang saiz 8 inch yang telah digris dan lapik kertas di bawah dan keliling loyang.

6. Masukkan dalam oven dan bakar sehingga masak, warnanya keperangan. Amy bakar 70 minit. Resepi asal 40-45 minit. Amy takut kek Amy hangus kalau ikut resepi asal. 

7. Bila kek dah sejuk, gunakan pisau kecil untuk buat lubang ditengah kek. 2 cm dari tepi tapi Amy terlebih pulak.
- Amy letak mangkuk kecil atas kek dan potong ikut ukuran mangkuk tapi jangan sampai tembus kek tu ke bawah.
- buat potongan macam pecahan tu, guna sudu dan korek.
- ambil 100g dari kek yang dikeluarkan tu dan hancurkan ia untuk di masukkan ke dalam ice cream nanti.

Amy tengok kat tv kebanyakkan orang termasuklah Nadiya dan Mery Berry tu buat kek butter, dia masukkan semua bahan dan putar sekali gus... jadi aje kek butter diorang. Tapi bila Amy cuba permukaan kek tu tak cantik, banyak gelembung gelembung pulak.



Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya


Resepi Strawberry Ice Cream

300ml double cream - Amy guna uht whipping cream - Anchor.
4 sb gula aising
4 sb golden sirap
14g dry frozen strawberry - Amy jumpa strawberry frozen tak dry
100g cake scarps cramble - kek yg telah dikeluarkan tadi di hancurkan.
Strawberry sesuka hati.

Caranya:
1. Pukul cream + gula aising + golden syrup = soft peak
2. Masukkan dry stawberry + serbuk kek = sebatikan
3. Masukkan ia ke dalam kek yang berlubang sehingga penuh.


Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya

 4. Hiaskan dengan strawberry segar. Kalau ada banyak strawberry letaklah ia sampai penuh.

5. Masukkan ke dalam  tempat beku minimum 2 jam.


Resepi Strawberry Ice Cream Cake ... Sedapnya


 Walaupun sejuk dan masam strawberry tu tapi bila makan dengan kek dan ice cream .... sedapnya.



Comments

  1. cantiknya bila dah beku tu, tergedik pulak nak beli kek aiskrim strawberry ni

    ReplyDelete
  2. comelnya..'!! jelles laa orang pandai baking ni
    kalo kite memang tak menjadi la hahaha..

    ReplyDelete

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)