Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...
Hari Sabtu lepas macam hari sabtu yang biasa, terkejar-kejar dengan anak-anak mengaji pastu pergi hantar pulak kelas tae kwan do. Sementara diorang kat kelas tae kwan do Amy lari lah kejap ke AEON beli apa yang patut.
Anak-anak minta Lasagna ... nak beli tengok harga pun boleh pengsan. Jadi untuk kepuasan tekak diri sendiri dan anak-anak kenalah buat sendiri.
Hari Sabtu lepas macam hari sabtu yang biasa, terkejar-kejar dengan anak-anak mengaji pastu pergi hantar pulak kelas tae kwan do. Sementara diorang kat kelas tae kwan do Amy lari lah kejap ke AEON beli apa yang patut.
Anak-anak minta Lasagna ... nak beli tengok harga pun boleh pengsan. Jadi untuk kepuasan tekak diri sendiri dan anak-anak kenalah buat sendiri.
Banyak kali dah Amy cuba buat lasagna ni tapi tak pernah jadi ... penat dan sakit hati aje yang dapat.
Alhamdulillah, resepi yang Amy cuba kali ni dah dua kali Amy buat. Dua-dua jadi dan yang penting SEDAPPPPP.
Sebenarnya tak delah susah dan leceh sangat buat lasagna ni macam yang Amy rasakan dulu. Hanya perlu buat sos daging@ kuah spageti dan sos putih cheese aje.
Sos spagheti tu ikut suka kita nak masak macam mana pun, kalau kena masa Amy malas, Amy lebur kan aje daging, bawang tu dalam sos spagheti. Bawang putih pun tak de... heheh, tapi kalau nak lagi sedap kenalah rajin.
Sos spegheti tu pun Amy beli yang cendawan punya ... kes malas nak tambah cendawan butang punya pasal.
Sos putih Amy ambil resepi sos putih asas Michela Tuscan. Lasagna sheet Amy beli yang instant punya... tak payah nak masak dulu. Yang penting kena ada cheedar, parmesan dan mozzarella. Mahalnya lah barang nak buat lasagna ni tapi dapat banyak dan boleh makan bertambah-tambah.
Sebelum ni Amy guna susu low fat tapi rasa dia kurang sikit. Amy suka daun pasley berbanding basil sebab bau dia lain.
Resepi yang Amy kongsikan ni dapat banyak. Kami berlima tapi macam ada 10 orang aje dalam rumah ni. Dapat makan tengah hari dan malam. Kalau tak ramai yang nak makannya, kurangkan resepi ni ye.
Lasagna Sedap
1. Sos Merah @sos daging @ kuah spagheti
2. Instant Lasagna
3. Sos putih + cheese cheddar
4. Mozzarella cheese - Amy guna 250g
5. Parmesan cheese - Amy guna 125g
6. Pencungkil gigi - jika ada
7. Aluminium foil.
Sos Daging
Daging Kisar
Bawang - amy guna bawang besar aje dah siap kisar
Bawang putih 3 ulas, amy penyekkan guna pisau aje
Sos spageti prego cendawan - jenama lain pun boleh
Tomato 2 biji, cincang
Cendawan butang - Amy tak letak
Italian Pasley ( boleh tukar tyme atau basil- ikut suka)
- Tumis bawang besar dan putih
- Masukkan daging
- Daging dah masak masukkan sos spageti
- Masukkan tomato cincang, masukkan garam dan rasa.
- Dah masak tutup api dan masukkan pasley
Sos Putih - Michela Tuscan
- resepi asal tidak ada chedar cheese.
80g tepung
80g butter
800ml susu full cream
6 keping cheddar cheese - *Amy tambah, boleh kurangkan 3-4 keping.
black paper sikit - amy terlupa letak
nutmeg - Amy tak letak
garam sikit
- Cairkan butter
- Masukkan tepung dan kacau dengan whisk sehingga pekat dan alihkan dari api.
- Masukkan susu sedikit-sedikit dan kacau sehingga tiada bintil-bintil tepung.
- Letak atas api semula, api kecil aje.
- Masukkan cheddar cheese dan kacau sehingga cheese cair.
Cara-cara BuatNya
- panaskan oven 180℃
- griskan bekas yang nak diletakkan lasagna tu. Amy guna bekas lebih kurang 12 x 9.
- tuangkan sos daging dan rata kan
- susun lasagna sheet menutup sos daging tadi. Amy guna yg tak payah nak masak dulu punya. Masuk terus.
- tuangkan sos putih cheedar di atasnya dan ratakan
- taburkan mozzarella cheese dan parmesan cheese
- ulang semula dengan sos daging
- mesti berakhir dgn mozzarella dan pamesan cheese.
- tutup dengan aluminium foil
- selepas 25 minit, buka aluminium foil tu dan bakar lagi 25 minit.
- kalau sikit lasagnanya kurangkan masa pembakaran.
Amy buat 2 kali aje, baki sos daging amy curah atas lapisan parmesan dan mozzarella cheese dan atas sekali Amy letak saki baki cheese yang tinggal. Tak kuasa nak simpan-simpan dah.
Tip -
untuk mengelakkan cheese melekat pada aluminium foil, cucukkan lidi seperti dalam gambar di atas 👆
Dah siap tutup... ready untuk dibakar.
Tadaaaaa ... dah siap. Ni barulah fresh from oven, tak keluar abis dari oven lagi dah ambik gambar.
Lasagna tak siap masak lagi anak-anak dah tanya dah boleh makan ke belum. Masing-masing dah kelaparan.
Keluar aje dari oven, tak sempat lasagna nak set lagi dah kena kenduri. Meleleh-leleh cheese tu, tak ada rupa lasagna ... rupa 'larojakna' ada lah. Bila dah petang sikit, suam-suam kuku panasnya barulah bila potong tu cantik aje kejadiannya, nampak lapisan cheese dan sos daging tu.
Amy taburkan serbuk cili kering atas dia... tak delah bercheese sangat rasanya.
Pesanan untuk diri sendiri, lain kali kena buat awal. Tak boleh last minit nak makan baru nak buat. Tak boleh buat selalu, kolestrol banyak melampau. Sediakan teh detox lepas tu.
buat sendiri memang paling puas kan.. boleh makan banyak2 plus bahan2 pun kita tahu sumbernya. tapi kalo makan yang kat luar.. fevret yang kat Pizza Hut. dap..!! x rajin nak buat.. tapi ade sepupu memang selalu ambil order. kiteee tumpang sekaki =D
ReplyDeletefuhhhh terliur nengoknya kak oi... lama dh dana tak buat lasagna nih, rasa mcm renyah sikit... sbb nk buat 2 sos tuh kan... nk shortcut boleh tp tulah.. tp skrg takde kerajinan lg heheheh
ReplyDeleteThat is why selling advertising campaigns marketing so that you could invaluable explore previous advertisment. Quite simply to jot down stronger set that fit this description. Eminem net worth 2020: Eminem is a multi-platinum selling American rapper, producer and actor who has a net worth of $230 million. He is consistently one of the highest-paid entertainers in the world.
ReplyDelete