Travel


Impiana

Resepi

Resepi Blueberry Mufin - Cepat Dan Senang.

by - March 19, 2020

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera....


Nak buat blueberry n lemon scone tapi tak buat-buat, kes malas nak mencari sour cream punya pasal, akhirnya blueberry dalam peti tu Amy buatkan mufin.

Sebelum ni Amy pernah cuba Grandmother Hinckley's Blueberry Muffins kali ni cuba resepi yang lain pulak.


Resepi Blueberry Mufin - Cepat Dan Senang.




Amy ambik dari Inspiredtaste.net @Adam + Joanne. Resepi ni dapat 5 bintang, 1155 komen dan 592 review.

Yang penting resepi ni senang nak disediakan. Telor sebiji dan guna minyak masak. Tak perlu mixer.

Suhu oven untuk mufin lebih tinggi dari kek. Ada yang kata lepas 5 minit yang pertama baru rendahkan sikit suhunya dari 200℃ ke 190℃ tapi Amy bantai 200℃ sampai ke sudah.

Kalau guna frozen blueberry tak payah 'thaw' dulu, terus masuk aje dalam adunan. Kalau saiz mufin lebih kecil, kurangkan masa bakar.

Gula yang ditabur atas mufin menjadikan tekstur atas mufin macam 'gareng' sikit.

Bagi Amy resepi ni lebih sedap dari yang sebelum ni. Sekali makan anak beranak terus abis. 


Resepi Blueberry Mufin - Cepat Dan Senang.


Blueberry Mufin - cepat dan senang.
10 - 12 mufin saiz sederhana.

Bahan-bahan:-

1 1/2 cawan tepung gandum - ayak/tapis
3/4 cawan gula kasar/pasir
1/4 sk garam halus - Amy terlupa 
2 sk baking powder
1/3 cawan minyak - Amy guna minyak masak
1 biji telor besar - saiz L
1/2 cawan susu
1 1/2 sk esen vanila
1 cwn blueberry atau frozen blueberry 



Resepi Blueberry Mufin - Cepat Dan Senang.

Caranya :

1. Panaskan oven 200℃. 

2. Satukan tepung, gula dan baking powder dalam mangkuk, guna whisk gaul sebati. Guna sudu ke garpu ke boleh aje.

3. Amy masukkan minyak, telor dan susu ke dalam cawan yang saiz '1 cawan tu'. 
- Bila campur 3 bahan ni mesti 'gam-gam' 1 cawan dan kacau sebati guna sudu,garpu atau whisk.
- Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

4. Masukkan ke dalam bahan kering dan 'kaub balik' . Jangan terlebih gaul, asalkan dia sebati aje.
- pastikan adunan pekat tapi bukanlah sampai jadi dought biskut tu.

5. Masukkan blueberry dan gaul lagi sikit.

6. Masukkan ke dalam tin mufin yang telah diisi 'muffin cups'. 
- Kalau ada cup/lubang tin yang kosong, kena letak air sikit dalam tu jangan biar kosong.
- Taburkan gula perang atasnya adunan mufin. kalau guna gula pasir pun ok, gula perang yang kasar pun ok.


7. Bakar sehingga masak, Amy tunggu sehingga atasnya nampak macam gareng sikit. Amy bakar 27 minit. letak kat tingkat 3 dlm oven.

Resepi Blueberry Mufin - Cepat Dan Senang.

Selamat mencuba ...

You May Also Like

1 comments

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)