Roti Pisang Coklat Yang Lembab, Garing Ditepi Dan Sedap ...

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Semalam baki pisang mas baki buat cekodok Amy buatkan kek pisang. Amy cari resepi yang paling senang nak buat pastu ada banyak vote atau review.

Roti Pisang Coklat Yang Lembab, Garing Ditepi Dan Sedap


Jumpa resepi yang Amy cari kat twopeasandtheirpod.com. 

Senang aje resepi ni, kebetulan semua bahannya ada kat rumah. Tak perlu pakai mixer, lagi pun mixer Amy dah bungkus letak tempat lain. Amy guna spatula aje untuk kaub balik adunan.
Tak payah nak pukul sampai gebu pun macam biasa kita buat kek tu. 

Mula-mula baca resepi was-was jugak, baking soda aje baking powder tak guna pun ... pastu tawakal ajelah, jadi tak jadi belakang kira.

Alhamdulillah... dapat makan panas-panas masa berbuka. Keliling dan bahagian atas gareng dan dalam dia gebu n moist dan yang penting sodap.
Sahur tadi masih lagi sedap rasanya walaupun dah simpan dalam peti sejuk. 

Sapa yang tak suka pahit coklat boleh kurangkan sikit sukatan coklat chipnya.


Roti Pisang Coklat Yang Lembab, Garing Ditepi Dan Sedap

Chocolate Banana Bread namanya tapi rasa macam kek ... lantaklah janji sedap.

Roti Coklat Pisang.
Credit to : twopeasandtheirpod.com

Bahannya :

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 tsp baking soda
1 tsp garam - Amy tak letak sbb guna salted butter.

3 biji pisang besar dihancurkan - Amy guna pisang Mas dlm 8 biji
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan (62.5g) butter - cairkan dahulu
1/4 cawan minyak canola - Amy guna minyak masak aje.
1 biji telor saiz L atau gred A
1 sk esen vanila

1 cawan coklat chip


Roti Pisang Coklat Yang Lembab, Garing Ditepi Dan Sedap


Caranya:

- Panaskan oven 180℃ - Amy guna api atas bawah dan guna tingkat no 3.
- Ayakkan bersama tepung, baking soda dan serbuk koko kemudian kaub-kaubkan supaya semua bahan sekata.
- Dalam bekas lain satukan pisang yang telah dileyek/hancurkan dengan gula perang dan telor kacau rata.
- Masukkan minyak, butter yang telah dicairkan dan esen vanila. kacau rata lagi.
- Jangan kacau kuat-kuat atau terlebih kacau.
- Masukkan bahan kering dan kaub balik sehingga sebati. 
- Masukkan 3/4 cawan coklat chip dan kaub balik lagi.
- Masukkan adunan dalam bekas yang telah digris. 
- Taburkan baki coklat chip dan bakar 55-65 minit. Amy bakar 1 jam.
- Letak di luar dan biarkan dalam 15 minit baru dikeluarkan dari bekas.



Roti Pisang Coklat Yang Lembab, Garing Ditepi Dan Sedap




Comments

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)