Kek Batik Coklat Ganache. Senang ... sedap pulak tu

Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...

Dah 2 kali cuba resepi kek batik coklat ganache ni. Anak-anak Amy sangat suka. Resepi senang sangat, kali pertama Faris dan kali ke dua Nasiim yang buat ... mamanya tukang tengok dan tukang arah,😐.

Resepi ini dikongsikan oleh Che Nom di Facebook. Terima kasih untuk resepi yang sedap ni.



Kek Batik Coklat Ganache ... emmm Sedapnya.

Kek Batik Coklat Ganache By Che Nom

Bahan-bahannya:
2 pek biskut Marie - Amy guna 1 1/2 pek aje.
1 ketul/200g butter - Amy guna salted Achor
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk milo
1/2 cawan serbuk koko
1/2tsp garam - jika guna unsalted butter
1 biji telor
1/2 cawan air panas
1 tsp esen vanila
1tsp serbuk nescafee - Amy tambah


Caranya:

1. Cairkan butter kemudian masukkan susu pekat, serbuk koko dan milo satu persatu sambil kacau guna whisk. 
2. Masukkan air panas - kacau lagi sampai dapat adunan pekat licin.
3. Jika guna unsalted butter bolehlah masukkan garam. kacau lagi
4. Masukkan telor - Amy kacau manja kat luar dulu baru masukkan dalam aduan. Kacau lagi.
5. Masukkan esen vanila. Amy tampah sedikit serbuk nescafee dan kacau 
6. Tutup api dan masukkan biskut Marie sikit-sikit supaya senang nak kacau.
7. Biarkan sekejap bagi biskut tu menyerap apa yang patut dan menjadi sedikit lembut.
8. Loyang 9' - (kalau nak lagi senang guna loyang  removable tu) Lapik dengan baking paper bagi ada terkeluar sikit dr loyang. senang nak angkat kek keluar. Sapa nak lapik atasnya dengan plastik lagi pun boleh tp amy malas ... heheh.
9. Masukkan adunan sikit sikit bagi dia memenuhi semua ruang loyang tu sampai habis kemusdian tekan-tekan bagi padat dan rata.
10. Biarkan dia sejuk sekejap dalam peti sejuk.

Kek Batik Coklat Ganache ... emmm Sedapnya.


Topping coklat ganache:

-200ml /200g whipping cream - panas atas dapur bg suam2 sikit. -200g dark chocolate - tuang whipping cream suam tadi ke atasnya. -1 sudu kecil esen vanilla - masukkan pula esen vanila dan... -1 sudu besar butter - untuk nampak cantik berkilat.
-Tuangkan ke atas kek yang telah disejukan tadi.
- Letakkan dalam peti sejuk 4/5 jam atau semalaman.

Nisbah coklat dan whipping cream ialah 1:1.

Guna pisau yang dicelup air panas dan lap kering setiap kali nak potong kek. Potongan nampak cantik dan kemas.

Amy guna milk chocolate sebab anak-anak tak boleh makan dark chocolate.

Comments

  1. resepi che nom ni memang sedap, selalu tengok video dia kat youtube..hehe

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah sedap
    selamat berbuka puasa

    ReplyDelete

Post a Comment

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)